1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Carinsko primirje između EU i SAD će očigledno biti kratkog daha
Carinsko primirje između EU i SAD će očigledno biti kratkog daha
1

Carinsko primirje između EU i SAD će očigledno biti kratkog daha

145
1
Podelite sa prijateljima:

Predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, upozorio je da bi evropsko izbegavanje dodatnih carinskih troškova na uvoz automobila u SAD moglo da traje samo do kraja godine.

Američki predsednik, Donald Tramp, složio se sa Junkerom na sastanku u Vašingtonu, održanom u julu, da odloži uvođenje novih nameta, dok u međuvremenu obe strane rade na smanjivanju carinskih troškova i ukidanju barijera na razmeni industrijskih dobara između Evropske unije i SAD.

„Postigli smo dogovor da neće biti novog trgovinskog konflikta do kraja godine, posebno u vezi sa carinama na uvoz automobila“, rekao je Junker danas u Berlinu.

Trampova administracija bi mogla da uvede pretećih 25 odsto carinskih troškova na osnovu zakona o nacionalnoj bezbednosti.

To bi značilo da bi u proseku na cenovnu etiketu evropskih vozila koja se prodaju u Americi bilo dodato 10.000 evra (11.300 dolara), procena je Evropske komisije. To bi praktično prepolovilo izvoz evropskih automobila i delova u SAD, takođe je prognozirala komisija.

Evropska komesarka za trgovinu, Sesilija Malmstrom, rekla je u petak da Trampova administracija i dalje pokazuje slab interes za postizanje sporazuma u vezi sa smanjenjem carinskih troškova na industrijske proizvode. Amerikanci su fokus u pregovorima o otvaranju tržišta stavili na bliskiju saradnju u oblasti regulative, a ne na smanjenje carina, rekla je ona pred novinarima u Briselu.

Evropska unija ostaje spremna da zatraži sporazum sa SAD u cilju smanjenja carina na industrijske proizvode a blok je „spreman da započne“ rad na obimu takvog dogovora, rekla je Malmstromova.

AutoRepublika

Izvor: Bloomberg

 

(145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nije Tramp toliko „mutav“ kada su ekonomske stvari u pitanju.