1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Renault Clio 1.5 Blue dCi/100
AR test: Renault Clio 1.5 Blue dCi/100
33

AR test: Renault Clio 1.5 Blue dCi/100

4.28K
33
Podelite sa prijateljima:

Politički nepodoban

U B segmentu više se ne može pronaći model s dizel agregatom, jedini koji ga još uvek poseduje jeste Renault Clio. Osim toga mali 1.5 Blue dCi izuzetno je prijatan i ekonomičan blok, perfomantniji od benzinskog 1.0 TCe/100 i znatno jeftiniji od hibridnog 1.6 E-Tech.

U poslednjih par godina ponuda gradskih dizela istopila se kao sneg na suncu, više se ne broje modeli koji su ih danas za sutra povukli iz prodaje. Ukoliko ste pomisli da sam pogrešio, te da se dizel blok i dalje može pronaći kod recimo Peugeota 208 i Opela Corse, moram vas razočarati, za 2024. godinu izbačen je iz kataloga, kod grupacije Stellantis poseduje ga još jedino ostareli Citroen C3 (1.5 Blue HDi), no ovaj će ubrzo biti zamenjen novom C3-ojkom, bez dizela u ponudi.

Kod japanskih proizvođača ta priča je završena još pre koju godinu, što se odnosi i na  grupacija VW, mališani kao što su Polo, Ibiza i Fabia ispod haube poseduju samo „čiste“ agregate, benzince i hibride. Clio je dakle poslednji Mohikanac, sam protiv svih, dovoljan razlog da se pozabavimo njime, posebno nakon restilizacije od pre par meseci.

Dakle, pravi bestseler u Evropi, Renault Clio je 1990. nasledio Renaulta 5, koji je isto tako bio decenijama jedan od najpopularnijih modela. Uspeh prve generacije bio je ogroman, za osam godina komecijalizacije prodalo se preko 4 miliona primeraka, koju je 1998. godine nasledila druga, prodavši se u 5.630.000 jedinica. Treća generacija iz 2005. godine je uslovno rečeno „omanula s jedva 2.400.000 primeraka, za razliku od četvrte koja je pronašla put do srca kod 4 miliona kupaca.

Aktuelna, peta generacija stupa na scenu krajem 2019. godine, da bi pre par meseci bila vidljivo osvežena, u želji da povrati tron, odnosno prvo mesto po prodaji u Francuskoj. Po najnovijim podacima cilj je ostvaren, s 97.471 primerkom Clio je opet prvi po prodaji u 2023. godini, ispred Peugeota 208 i Dacije Sandero, nakon što je par godina bio iza malog lava, isto tako nedavno osveženog.

Dakle, posve je bilo normalno da se nakon 4 godine pristupi restilizaciji, bez obzira što je Clio uspešno rođen. Sada ipak deluje modernije, svežije, mada od dizela, koji je ponuden samo u skromnom završnom nivou Evolution, ne možemo očekivati atraktivnost koju imaju bogatije verzije, kao što je Esprit Alpine.

Clio za 2024. godinu može se tako pohvaliti novim licem, spreda gledano reklo bi se da se radi o potpuno novom modelu! Sve je ovde izmenjeno, maska hladnjaka s novim znakom proizvođača, svetlosna grupa, LED dnevna svetla, donji spojler… Kao po običaju zadnji deo je znatno diskretniji, na prvi pogled zapažam samo drugačiji „sadržaj“ svetlosne grupe i modifikovan branik, naravno i restilizovan znak Renaulta.

Srećom te restilizacija Clija nije dovela i do ukidanja dizel agregata, kao što je to bilo u periodu izmedu 2020 i 2022. godine. Naime, ubrzo po lansiranju povučen je iz ponude jer nije mogao da ispuni tadašnje norme o količini štetnih izduvnih gasova, da bi se nakon što je „očišćen“ (izmenjenja kartografija motora, optimizovano funkcionisanje EGR ventila, modifikovana izduvna grana…), vratio u katalog, ali samo u verziji od 100 KS.

U startu 1.5 Blue dCi posedovao je dve, slabiju od 85 i snažniju od 115 KS, koja je razvijala 260 Nm, za razliku od 220 Nm kod slabijeg.

Jedan ali vredan

Verovali ili ne dizel blok 1.5 rođen je daleke 2001. godine i proizveden je u preko 10 miliona jedinica! Savim dovoljno da se eliminišu dečije bolesti, kojih je bogami bilo dosta… Lično nisam imao nikakvih problema s njim u jednom Meganeu 2 iz 2005. godine (1.5 dCi s pređenih 140.000 kilometara), koji je nastavio karijeru negde u Srbiji (prodao sam ga jednom našem čoveku na privremenon radu u Francuskoj za 1.000 evra).

Ta verzija isto tako razvija 100 KS ali je maksimalni obrtni moment bio ograničen na 200 Nm, dok se sadašnja može pohvaliti s 260 Nm! Moj Megane beše uparen s petostepenim ručnim menjačem, dok ovde predstavljen Clio poseduje šestostepeni, mnogo precizniji i prijatniji za rukovanje. Ne i automatski, što je za pojedine vozače velika mana, srećom te 1.5 Blue dCi ima druge brojne kvalitete, koje ne poseduje ni mali trocilindarski benzinac 1.0 TCe, pa čak ni hibridni 1.6 E-Tech.

Podsećanja radi, Clio nije više u ponudi s četvorocilindarskim 1.3 TCe, šteta, posebno jer se isti i dalje može pronaći kod pojedinih modela, kao što je Arkana. Dakle, 1.5 Blue dCi i dalje se ugrađuje u Clio, iako mnogi smatraju da dizeli nemaju šta da traže u jednom gradskom automobilu. Možda, ali ovaj mali Renault je veoma polivalentan model, sposoban otići „na kraj sveta“, tako da mu dizel priliči, posebno jer se radi o veoma kultivisanoj pogonskoj jedinici.

Nema ovde nimalo klepatanja, čak ni u hladna zimska jutra, još manje vibracija i nepodnošljive buke u višem režimu rada. Toliko je diskretan da se na njega jednostavno zaboravi, neupućeni putnici neće pogoditi šta se skriva ispod haube. Drugo, deklarisana fabrička potrošnja iznosi 4,1 litar (WLTP norme), dok 1.0 TCe 100 LPG konzumira 6,9 litara, a 1.6 E-Tech 145 4,3 litra. U praksi hibrid i dizel zadovoljavaju se s oko 5 litara, u pojedinim situacijama naš dizel i mnogo manje.

Ekonomičnom vožnjom troši ispod 4 l, jednu „turu“ od stotinak kilometara prevalio sam sa samo 3,7 l u proseku. Može i bolje, kako ovaj Clio baš provocira da se štedi i obaraju rekordi, poslednjeg dana po povratku u pres centar, putni računar je nakon 40 minuta veoma ekonomične vožnje u favorizovanim okolnostima, nakon tridesetak pređenih kilometara pokazao izvrstan podatak od 2,8 l. Šešir dole! Benzinac od jedne litre ubedljivo je „žedniji“, realno u proseku troši oko 7 l, odnosno 9 l kada se napaja plinom, dok minimalna ne silazi ispod 5 l (7 l plina).

Tu nije kraj kvalitetima našeg dizela, naprotiv, čak su i perfomanse bolje od druga dva modela, bez obzira što hibrid razvija 145 KS. Da, ali samo ukoliko u bateriji ima dovoljno energije, u protivnom ostareli atmosferski benzinac 1.6 od 91 KS i 144 Nm, mora sam da se pomuči. Kao što rekoh, 1.5 Blue dCi razvija obrtni moment od 260 Nm, mali benzinac 160/170 Nm, a hibrid isto tako 260 Nm, ali samo u sprezi s elektromotorom, kada benzinski blok ne dopunjuje bateriju.

Kod dizela je permanentan, i bez imalo sumnje ovaj blok se lakše izbori s maksimalno opterečenim vozilom, kada je u njemu četvoro putnika i pun prtljažnik! Greše, dakle, oni koji veruju da dizeli nemaju više šta da „kažu“, te da su arhaični u poređenju s modernijim pogonskim jedinicama.

 

Evidentno je da hibridi zahvaljujući elektromotoru imaju mekoću funkcionisanja na kojima im agregati SUS mogu samo pozavideti, no i naš mali dizel oduševljava raspoloživošću iz najnižih obrtaja, već s 1.500 istih pruža najbolje što zna i ume. Zahvalno u svakodnevnoj vožnji, nema nikakve potrebe „navlačiti“ ga iznad 3.000 o/min (maksimalnu snagu uostalom razvija pri 3.750 o/min), iako se rado zavrti sve do najviših.

Snaga je, dakle, sasvim dovoljna za nekih 1.200 kg težine vozila, čak i kada se upusti na duži put. S 39 litara u rezervoaru (3 l manje negoli kod 1.0 TCe, zbog rezervoara od 12 litara za AdBlue tečnost) može da prevali do 800 km na auto-putu bez zaustavljanja (potrošnja ne prelazi 5 l), što je za barem 200 km više od 1.0 TCe i hibridnog  E-Tech.

E sad, naravno da nije sve u potrošnji, koliko je neko vozilo ekonomično zavisi i od njegove nabavne cene, dizel je evidentno osetno skuplji od benzinca, konkretno razlika između njega i 1.0 TCe 100 LPG iznosi tačno 2.000 evra. Radi se o istom završnom nivou Evolution, kao što rekosmo 1.5 Blue dCi ima pravo jedino na njega.

Naprotiv, ukoliko ga uporedimo s E-Tech 145 HEV Evolution ispada da je jeftiniji za čitavih 4.500 evra, ukoliko je dole potpisani dobro upućen za hibride u Srbiji od ove godine više se ne daju subvencije. Ruku na srce ovaj poseduje automatski menjač, dok se dizel mora zadovoljiti ručnim. Konkretno u Srbiji za 1.5 Blue dCi 100 Evolution treba vam 19.590 evra, odnosno 15.590 za nejeftiniji 1.0 SCe/65 KS Autentic, dok najskuplji Esprit Alpine 145 HEV košta 26.590 evra.

Što se tiče vozne dinamike i udobnosti uglavnom je sve u superlativima, naš dizel neznatno je teži od 1.0 TCe, odnosno lakši je za oko 70 kg od hibridne verzije. Na upravljaču se ne oseća težina agregata, dok je upravljanje precizno, uz dobro odmerenu električnu asistenciju upravljača. Uz navedeni završni nivo nema ni velikih točkova koji često kvare udobnost, u serijskoj opremi gume su dimenzija 195/55 R16.

Na voženoj zapazih aluminijumske felne, no ovo je opcija, standardne su čelične. Za pohvalu je izolacija kabinskog prostora i samo ponašanje na putu, za njegovim upravljačem vozač se oseća kao da je u segmentu iznad! Prijatna „krstareća“ brzina znatno je iznad dozvoljene (maksimalna iznosi nekih 180 km/h), kada motor diskretno prede na nekih 2.500 o/min. No Clio je ipak u kategoriji gradskih automobila, u šta se uverih aktiviranjem „prostog“ regulatora brzine, koji ne održava distancu s vozilom ispred, niti ga zadržava u svojoj traci.

Ukoliko se očepi linija sistem upozorava vozača samo vibriranjem upravljača i zvučnim signalom. Treba reči da pored standardnog programa rada restilizovani Clio poseduje i mod Eco, koji osetno „omeška“ motor, zgodno u vožnji po gradu u takozvanim „špicevima“, kada se može uštedeti još koji centilitar goriva. Nekada su skuplje verzije posedovale sistem „Multi sense“ gde je postojao i mod Sport, iz razloga ekonomičnosti sada je izbačen. U suštini to ništa ne menja, šasija i ogibljenje Clija dozvoljavaju dinamičnu i istovremenu udobnu vožnju.

Diskretan enterijer

Za razliku od svog najvećeg konkurenta Peugeota 208, enterijer Clija znatno je diskretniji, posebno kada se radi o nižim završnim nivoima. Nema tu mnogo toga novog nakon restilizacije, nešto drugačijih materijala i numerička instrument tabla koja je zamenila bivšu analognu (kod jeftinijih verzija), tako da mi ostaje samo da ponovim mnogima već poznate činjenice.

Uzevši u obzir da se mora zadovoljiti završnim nivoom Evolution jasno je da nema raskoši kao kod pre par meseci voženog Clija E-Tech Esprit Alpine. To znači da je komandna tabla isključivo od tvrde plastike (mekana kod navedenog Esprit Alpine), za pokretanje agregata služi klasičan ključ, dok je veličina centralnog ekrana za multimedija ograničena na 7 inča (9,3 kod skupljih)! Pojedini vozači će biti zadovoljni klasičnom ručnom kočnicom, ne i činjenicom da su analogni instrumenti zamenjeni numeričkim.

Što da ne da su ostali kao pre (pogledajte slike verzije pre zatezanja bora u donjoj mini galeriji), dakle pregledni i s grafikom koja uspešno imitira analogne. Nažalost izmenjeni su, to parče ekrana sada mi deluje posve bezlično, na njemu su samo cifre, čak je i obrtomer sveden na nekakvu nepreciznu slabo vidljivu liniju. Šta je tu je, srećom te je ergonomija bez greške, opet za razliku od Peugeota 208 ovde nema nikakvih „kerefeka“ i i-Cockpita. Klasična pozicija za upravljačem gde se na spomenutu instrument tablu gleda kroz njega, a ne preko, što pogoduje većini vozača.

Ovaj je lepo dizajniran, savršenih dimenzija i debljine, podesiv po visini i dubini. Šteta što nema naslon za desni lakat, ovaj mi zaista nedostaje prilikom duže vožnje. Po pitanju unutrašnjeg prostora ništa posebno, s skromnih 4,05 m, Clio ne može konkurisati tenorima u segmentu, za uzvrat za dlaku je superiorniji od spomenutog 208. Drugim rečima, iako zadnja vrata olakšavaju pristup zadnjoj klupi, ne očekujte da se na njoj osećate kao paša!

Uz neophodnu solidarnost putnika na prednjim sedištima, osobe do nekih 1,8 m nekako će se  smestiti. U protivnom, ukoliko se napred „razbaškare“, što je posve izvodljivo jer se sedišta mogu odgurnuti iznenađujuće daleko, prostora ostaje tek za decu nižeg uzrasta. Ova će biti razočarana odsustvom USB priključka za punjenje smarfona, svi putnici moraju se zadovoljiti s dva na centralnoj konzoli.

Ne očekujte ni rekordan prtljažnik u segmentu, Renault navodi da je zbog tečnosti AdBlue kod dizela nešto manji, umesto 391 litar kao kod benzinca, ovde ima zapreminu od 366 l. Inače pravilnog je oblika, obaranjem naslona i podizanjem police na viši nivo dobija se potpuno ravan pod i maksimalna zapremina od 1.069 litara.

Primetih i da peta vrata nemaju vidljivu bravu, skrivena je ispod branika, odmah iznad registarske tablice. Rešenje je elegantno, ali po kišnom i zimskom vremenu isprlja se ruka kada se poželi otvoriti. Isprljaćete je i kada sipate gorivo, umesto otvorenog grla, kao kod pojedinih konkurenata i nekadašnjeg Meganea, zadržan je klasičan čep na odvrtanje. Odmah pored njega je i grlo za dosipanje navedene tečnosti AdBlue.

To bi bilo manje više sve, zaključak koji se nameće je da Clio nije bez razloga jedan od najpopularnijih i najprodavanijih mališana u Francuskoj i šire. Samim tim što je ponudio i dizel blok obezbedio je sebi veliki broj kupaca koji s nepoverenjem gledaju na male trocilindarske agregate, računajući i hibride. No posve je sigurno da ga neće dugo zadržati, vrata velikih gradova u Evropi zatvaraju se za „prljave“ dizel agregate, tako da je ovo poslednja prilika da ga se dočepate.

Tekst i slike: Perica Rajković

Renault Clio 1.5 Blue dCi 100

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.050/1.798/1.440 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.583 mm
Zapremina prtljažnika: 366-1.069 l
Masa praznog vozila: 1.195  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo dizel
Zapremina: 1.461 cm3
Snaga: 100 KS pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 260 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Ručni šestostepeni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Mekferson/elastična osovina sa spiralnim oprugama
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,8 s
Maks. brzina: 177 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara:  39 l + 12 l za AdBlue
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,1/5
Emisija CO2: 109 g/kg

Cena

Cena u Srbiji za 1.5 Blue dCi/100 19.590 evra  

Dobre strane:

Prijatan i diskretan agregat, potrošnja, pozicija za upravljačem, odnos vozna dinamika/udobnost, jedini dizel u segmentu

Loše strane:

Skroman prostor na zadnjoj klupi, bez automatskog menjača, samo jedan završni nivo, neizvesna budučnost dizel agregata
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,75
Potrošnja: 9,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,778

(4284)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

33 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
slk

Dobro jutro svima!
Stari dobri dizel, kafa je tu, pa da pocnemo🙂

Suki

Jutro, Peki. Normalan auto za normalnog čovjeka. Svaka čast na testu. I ovi sistemi pomoći u vožnji koje ovaj Clio ima su točno oni koje ja , naprimjer, koristim. Prije jedno mjesec dana sam vozio novu Mokku, i nakon 50-tak kilometara vožnje sam pogasio sisteme pomoći u vožnji. Umorila me borba sa autom. Treba mi točno ova oprema što ovaj Clio ima i ništa više. Bar meni!

BB

Moj prijatelj ima novu Rav 4 i procedura kod paljenja automobila je odmah nakon strtovanja motora – pogaditi sve sisteme asistencije 😂🤣

Imam Mokku i ja ne gasim te sisteme, do 60 km/h svakako i ne rade, preko 60 nalazim da su dobro došle… Mada Mokku rijetko vozim… Čuči, čami, čeka…

NightRider

Ja za odlazak na posao koristim Ford fiestu mk8 sa retkim dizelom 1.5 120 konja koji je u stvari HDi agregat i odusevljen sam autom! Potrosnja ne prelazi 5.7l s obzirom da vozim prosek na Autobahnu 150-180km/h i to ovaj auto ne oseti. S obzirom da je skoro u full opremi za svakodnevni zivot je sjajan, elastican na autoputu, po gradu uvek nadjem mesto, dobrog lezanja u krivinama, nesto najbolje sto sam vozio u zivotu ako gledamo odnos ulozeno-dobijeno.

MRN

Fantastičan automobil.

MRN

Koliko ti hibrid troši u tom ritmu na auto putu ? Još ga imaš?
U tim uslovima ne dizel energetski nepobediv.

NightRider

Sa potrosnjom hibrida sam razocaran totalno, zena ga vozi samo po gradu na posao i ne pada ispod 6.3l, na autoputu trosi i vise, bucan je zbog onog prenosa i nije samo to, fiesta je mnoogo bolja od Honde koja ni priblizno nema snage na brzinama iznad 150km/h, pa ona je ogranicena na 170km/h ako se ne varam. Honda ima svojih prednosti ali ako pricamo o potrosnji to je daleko od obecanog. Trenutno je cena dizela i E10 benzina ovde ista 1.70e tako da za mene koji sam vecinom na autoputu dizel ostaje kao najbolja opcija. U firmi imamo Tesle… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 mesec pre od strane NightRider
NightRider

comment image

Trenutni prosek zadnjih 2000km 6.7l, mnogo je kume 🙂 i to 100% gradske normalne voznje zasto je ovaj auto i pravljen.
Da su u Jazz-a ubacili jedan mali turbo benzinac, recimo onaj 1.0 iz civica bio bi jednostavniji auto i manje bi trosio a isao bi mozda i bolje jer bi bio laksi ili da su na ovaj 1.5 sto je u njemu stavili turbo, ovako bespotrebno komplikovanje necega sto je bilo dobro.

Izmenjeno 1 mesec pre od strane NightRider
BB

Preučili…

MRN

comment image

s mile

Dal je do vozaća, ili do tehnike….pitanje je sad…

BB

Moja žena je ivojek trošila litar i po nego ja na istom auti i istoj relaciji

Laki

Bez aktivne uloge vozača „neće da može“.

Mess O'Bradovich

Verovatno cete misliti da vas zafrkavam, ali poludeo sam vise od bespotrebne elektronike u automobilima. Toliko sam poludeo da sam prosle godine gledao i razmizljao da kupim Ladu Nivu. U jednom trenutku se i moja supruga slozila. Prosto neverovatno…

MRN

Valja svakako videti šta su u ovom jedinom paketu opreme za dizela dostupne opcije (ono što nema standardno), kao i šta su za njega nedostupne opcije, a dostupne su npr. za hbridnu verziju (što ne samo da dizl nema standardno, već i ne može da ima).
Onda treba pogledati na kalendar, u kojoj smo godini. Pa opet standardnu opremu ovog Clia.

Peki

Nisam navodio detalje jer je vozeni Clio dostupan kod nas, koga interesuje na sajtu Renault Srbija pronaci ce sve sto ga interesuje… Meni je sve sto nudi u seriskoj opremi vise nego li dovoljno, nedostaje mi jedino 20.000 evra 😁. Iako mi zivot prode u vozikanju „nabildivanih“ verzija koje poseduju sve sto treba i ne treba od opreme, verujem da se nisam razmazio, dokaz za to je privatna Nissan Micra iz 2007 godine, sto bi rekli „gola k’o pistolj“, nema tu cak ni regulatora brzine niti mi klima funkcionese (negde curi gas), ali me to nije sprecilo da je dovezem… Pročitaj više »

MRN

Peki, šta ti je, ne zameram ja ništa tebi u vezi napisanog 😊 Uostalom, pomenuo si u nekoj meri da je oprema mršavija nego na nekim drugim verzijama.
Ja zameran Renou. Jer, u vreme kada je ovaj Clio startovao na tržištu, standardno je imao bogatiju aktivno bezbednosnu opremu nego danas. Ko ne veruje, neka pogleda neke od prvih vesti o ovom Cliu iz tog vremena na AR.

Peki

Ma druze nisam ni pomislio da mi nesto zameras a i da jesi pa na to imas apsolutno pravo, nemamo svi iste poglede. Uostalom to sto zameras Renaultu potpuno si u pravu, mada razumem njihove razloge, dizel ce ubrzo ukinuti i ne zele da investiraju u njega.
Srdacan pozdrav, nismo se razumeli 🙂

BB

Prosto se nekad oduševim kada vidim nekad stariji auto, skoro bez opreme ali dobro očuvan… A te Poršee (i slične life style auta) uopšte ne posmatram sa željom, ne vidim ništa u njima što bi mene zanimalo…

Laki

Odličan autić.

s mile

Peki, Peki, razmazio si nas sa max opremljenim vozilima, što bi preprodavci rekli FUL FULOVA, a sada gledamo neku osrednju opremu sa ovim klot sedištima…. 😉 A u stvarnosti, ovo je verovatno dobro prodavan paket, ima sve što treba. Clio mi se baš sviđa od Mk3 pa na dalje, jedino mi je žao što više nema karavana, baš su mi odgovarali u ovom segmentu. I lepo i praktično. Ekološka politika je marginalizovala Dizele, ali to državama odgovara, vozila koja troše 4-6L Dizela, menjaju troklipaši sa 5-8L potrošnjom, akciza je uključena i puni budžet. Odličan je Clio, prava mera za gradski… Pročitaj više »

M M

Ovo je već mašina.
Šta kaže Peki? Budućnost dizela neivesna. E da je u mome gradu ovaj klio, da malo pročisti vazduh. On izbacuje čistije produkte, nego vazduh koji udišemo u dane grejne sezone.

Ovo jednostavno treba kupovati, dok ima. Kakv hibrid, baterije, kur…. pal…..
4L goriva na 100km. U proseku. Za Srbiju majka….

MRN

Ovo treba ti da kupiš. Ni najmanje se ne šalim.
Jedan DCI da zameniš za drugi DCI.
I „Bog da te vidi“ za narednu barem deceniju…

M M

Meg je još kao nov. „Nov nov“ znaš kako kažu.
Negde je na 35 000…. Ne vozim ga, to jeste vozim jedno 2000 godišnje…..
Kako stoje stvari, neću ga menjati dugo dugo… Ako treba na kraju ću ga baciti.
Ako pogledaš prema kliju, ipak je značajno komforniji, posebno prednja sedišta su mu odlična.
Dizel, i to bez AdBlue

MRN

Da, sve jasno.

popovicvl

Kome još u 2024.g. treba auto koji klizi na autoputu 150 km/h, troši 4 litre dizela u proseku, može da pređe pola milke kilometara kad imamo isti takav auto koji se dernja na 120 km/h, troši 6 litra i ima zasigurno neku falinku na motoru.

Ovaj Clio dci će sigurno sahraniti 2 Clia TCE za svog života, potrošiti 30% manje nafte i onda ćemo pričati o ekologiji u sprezi kapitalizma.

BB

100%

Laki

👍

Dude

Citam ove komentare i ne mogu cudom da se nacudim.
Imam Audi A4 Allroad Quattro S-Tronic 2.0 TFSI i auto mi trosi 7,5-8 litara u proseku. Koja je svrha hibrida, ako trosi 7 litara???
Ovaj mali Renault Clio 1.5dci je vrhunski auto, treba ga kupiti bas zbog potrosnje jer 800din/100km (4 litra) bice misaona imenica uskoro i za elektrike. Skoro, pa kao na metan. Bravo, Renault.

Pera kojot

Ne znam ko im dizajnira one digitalne table.Kao da su deci u obdaništu dali da crtaju.Ne samo ovaj clio.Na kraju zar nisu mogli da ubace digitalno-analogni mod pa ako neko hoće video igricu na instrumrnt tabli neka mu…
6 tastera da promenim klimu.Ne hvala.klizači na info za zvuk ?!

Analogna ručna,tabla,rezervni točak,4 cil,lanac,iron blok.tačka.

Agregate unakaziše , dizajn svi kao jedan i na kraju enterijer.
Jbmti tablete…Automobili sve pametniji , ali korisnici sve gluplji.

Pera kojot

U besu zaboravih.Gledam spec.na renault rs…Svi modeli clia na lanac čak i onaj od 65ks , a dci kaiš?

Aleksa

Vodonik lng i tng jedino manje zagadjuju od dizela pogotovo ovakvih kao kod clia a benzin znacajno vise pa onda hibridi vise nego duplo a elektricni visestruko vise od dizela jer se racuna i proizvodnja struje i baterije jedino ne racunaju reciklazu baterije ili paljenje baterije samim tim i celog auta pa ako je u javnoj garazi i drugih auta ili na brodu gde je elektricni porse zapalio 4000 auta i brod. Inace dizeli od pojave komonreil sistema su cistiji od benzinaca ali agenda nema veze sa ekologijom vec sa nekim drugim interesima.

Dezon

Peco voleo bih test initialed pari od novog clia ili pre restyling. Hvala