1. Home
  2. Održavanje
  3. Popravka automatskih CVT menjača – solucije
Popravka automatskih CVT menjača – solucije

Popravka automatskih CVT menjača – solucije

11.67K
12
Podelite sa prijateljima:

Schaeffler Automotive Aftermarket širi ponudu – LuK RepSet CVT

S više od deset miliona isporučenih jedinica i kontinuiranim porastom proizvodnje na globalnom planu, patentirani Schaeffer CVT lanac predstavlja inovativan proizvod s velikim tržišnim potencijalom. Od sada će biti sastavni deo Schaeffler Automotive Aftermarket ponude, a u kompletu s pripadajućim vodilicama, isporučivaće se kao kompletna solucija za popravku – LuK RepSet CVT. U cilju dodatnog proširenja ovog novog proizvodnog programa, LuK ponuda će biti dopunjena i drugim sastavnim komponentama za kontinuirano-varijabilne menjačke kutije (CVT prigušivačima i zamajcima podeljene mase).

S aspekta inženjeringa, CVT menjači su pravo čudo tehnike. U unutrašnjosti ove vrste transmisionih sistema, CVT lanac prenosi isporučenu snagu s jedne na drugu remenicu. Tehnologija Schaeffler CVT lanaca, zahvaljujući sastavnim delovima usavršenim do najmanjih detalja, omoguila je postavljanje industrijskih standarda u pogledu kapaciteta prenosivog obrtnog momenta i efikasnosti. Svojom modularnom konstrukcijom, omogućava pokrivanje širokog raspona motora po pitanju snage, od malih gradskih automobila u nižim klasama pa do prestižnih limuzina. Kao kompletno rešenje za popravku (s uključenim vodilicama), ovaj inovativni proizvod je sada prvi put dostupan u prodaji na slobodnom tržištu zamenskih rezervnih delova.

U samom početku, u ponudi će biti LuK RepSet CVT setovi za popravku takozvanih „Multitronic“ menjača vozila iz Volkswagen grupe. U okviru nemačkog konglomerata, ovi potpuno automatski CVT menjači u upotrebi su, između ostalih, u vozilima marki Audi i Seat. Njihova prednost se ogleda u neograničenoj varijabilnosti transmisije bez prekida u isporuci snage, što omogućava korišćenje motora unutar optimalnog raspona broja obrtaja kolenastog vratila. Ponuda Schaeffler CVT setova će se proširivati delovima za vozila najpopularnijih proizvođača, koji svoje automobile opremaju ovom tehnologijom, uključujući Nissan i Subaru.

U međuvremenu, Schaeffler konstantno razvija i unapređuje postojeću CVT tehnologiju. Ova firma je tokom 2016. godine predstavila koncept „plug-in“ hibrida s kontinuirano-varijabilnim menjačem, kojem je nemački naučni institut „Center of Automotive Management“, u saradnji sa revizorskom kućom „PricewaterhouseCoopers“, dodelio prvu nagradu za inovativnost u kategoriji snabdevača u oblasti menjača i elektrifikacije transmisije.

„Stručnjaci procenjuju kako će se u okviru narednih pet godina, 30 odsto automobilskih automatskih menjača bazirati na CVT tehnologiji. Pritom, sve veći broj proizvođača prednost daje upravo Schaeffler CVT lancima“, reči su Danijela Ruvena, šefa sektora za transmisione sisteme Schaeffler Automotive Aftermarketa. „U poređenju s konvencionalnim metalnim tarnim remenima, Schaeffler CVT lanci omogućavaju prenošenje veće snage, a takođe su i značajno efikasniji. S bogatim znanjem i iskustvom u proizvodnji CVT lanaca visokih performansi, LuK u ovom tržišnom segmentu ima snažne prodajne argumente. Priča o uspehu ovog projekta započela je 1999. godine, a sada se nastavlja proširenjem ponude na slobodno tržište rezervnih delova.“

Za više informacija i pregled aktuelne ponude CVT lanaca i drugih Schaeffler proizvoda, posetite Schaeffler RepXpert servisni portal, koji uključuje i katalog rezervnih delova .

 

Schaeffler CVT lanac

LuK RepSet CVT lanci sastavljeni su od niza članaka koji se sastoje od više karika spojenih svornim pinovima. U kompletu s pripadajućim dvodelnim vodilicama, ovi setovi predstavljaju kompletno rešenje za popravku kontinuirano-varijabilnih menjača. 

U početku, u ponudi će biti LuK RepSet CVT setovi za popravku tzv. Multitronic menjača vozila Vokswagen grupe. Ponuda će se postepeno nadograđivati setovima za vozila najpopularnijih proizvođača koji koriste ovu tehnologiju – uključujući Nissan i Subaru.

(11667)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bilo bi odlično ako bi napokon postojala mogućnost opravke CVT menjača-

Goran Jurković

To je najgori mjenjač ikad napravljen.
I isti se miješa sa hibridnim Cvt odnosno e-Cvt koji je najbolji mjenjač ikad napravljen.

Zamisli jedno slovo dijeli dva ekstrema.

s mile

jedna stvar me je uvek kopkala… ajd kod nas u EU… automatski menjači su malo zastupljeni, ali u USA su oko 95%… kako je kod njih rešeno…servisiranje..i koji su se menjači pokazali kao dobri….

tek tamo ima CVTa, honde, subarua… i drugih proizvođača….

s mile

skoro sam se vozio u pasatu sa DSGom, osećaj je fantastičan, sve vreme drži na oko 1200rpm, retko na 2000, osim kad ubrzavaš, čim postigeš brzinu, odmah smanji na 1200rpm. što je meni bilo baš čudno…. svevreme vožnje sam gledao u obrtomer…. xe…xe…xe…

moron

Vozio me par puta isti taxi, do aerodroma i nazad, audi sa CVT-om (ne znam kako se kod njih zove). Čovek ga je tako nežno vozio da mu ubrtaji nikada nisu prešli 1.500, a najčešće su bili do oko 1.200. Za neforsiranu vožnju CVT možda i može biti prijatan za uši.

s mile

daleko sam od posedovanja CVTa, ali mom stilu vožnje bi poprilično odgovarao. razumem kako radi, ali me interesuju problemi s njim, kao i koji automatski menjači suzastupljeni u USA, i njihova dugovečnost

s mile

ne postoji audi sa CVTom, VW gupacija koristi DSG, menjač kod kog su brzine dok vozi u npr III stepenu, spremnna druga dva II i IV, i menja u deliću sekunde, malo proguglaj. a CVT je potpuno mehanički drugačije rešenje

moron

Ima. Tj, imao je. Sigurno. „Multitronic“ su zvali CVT.

s mile

izgleda da je IMAO, izguglao sam malo…..

moron

Da, davno prošlo vreme …

D_C

Nije bas tako davno proslo vreme. A6 C7 je imao Multitronic u ponudi samo sa prednjom vucom. Posle vise godina insistiranja na njemu uprkos tome da su se pokozali lose, Audi ih je zamenio sa DSG.
Imao sam prilike da vozim Mitsubishi sa CVT. To je mozda OK za mog oca sa preko 70 godina ali ja sa njim ne bih mogao da zivim. Ne znam da li i koliko se ovi noviji u recimo Nissan X-trail ili Subaru Outback ponasaju drugacije.

s mile

tako bih rado pročitao test manuelac vs CVT sa prednostima i manama, mogli bi ovi ameri da odvoje malo vremena za ovu temu…. naravno po mogućstvu sa istim modelom auta….