1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Održavanje vozila
  4. Da li, inače čudotvorni WD-40, može uzrokovati i neku štetu na vozilu?
Da li, inače čudotvorni WD-40, može uzrokovati i neku štetu na vozilu?

Da li, inače čudotvorni WD-40, može uzrokovati i neku štetu na vozilu?

24.18K
42
Podelite sa prijateljima:

Sada pedesetogodišnjaci, svakako se sećaju perioda od pre dvadesetak ili trideset godina, kada se iz kuće moglo izaći, pa pravac u automobil bez novčanika i dokumenata, ali retko koji entuzijasta da je kročio u vozilo bez svemogućeg spreja u plavoj boci, čije ime zna čak i današnja omladina. U prtljažniku je morala biti barem jedna konzerva, boca čudotvornog spreja WD40.

Prema jednoj legendi, čak se pričalo da „bezosećajni komad gvožđa“ oseća prisustvo svoje amajlije u vidu „vedea“. Međutim, pomama za ovim sprejom (mazivom) itekako može dovesti do negativnih implikacija.

Mlađi ne mogu ni da pojme koje su sve natprirodne i nezamislive moći dodeljivane ovom lako prodirućem lubrikantu „prozaičnog“ imena: WD-40. Mazivo je kritično doprinosilo da se razdvoje procesom kiseljenja spojene naizgled neraskidive komponente. Čudesan sadržaj iz bočice je uklanjao rđu, posledice oksidacije, lečio glavobolju i doprinosio rastu paradajza u bašti (šala, naravno). Ukratko, vozaču je „vede“ značio više nego kokain Maradoni (da ne pominjemo karikaturalnog domaćeg pevača nemuštog jezika s nakaradnim političkim opredeljenjima).

Pomama za „plavom bočicom“ je dovela do toga da sve i svašta prašimo „božanskom vodicom“. Nije retkost ni da na globalnoj mreži zvanoj internet pronađemo mitske priče koje govore o tome da je WD-40 samostalno pobedio koroziju, da je oporavio pokvareni čip, a u nekim slučajevima je čak i krpio procurele vodovodne cevi u bašti. Međutim, ogromna većina ovih priča je čista laž, a neke tehnike nanošenja mogu biti čak i opasne.

Na primer, možete pomsiliti da je odlična ideja da stradale muve i ostale insekte skinete s haube, ili katran s, najčešće branika ili blatobrana, tako što ćete na ofarbanu površinu karoserije (ili odbojnika) naneti smesu, bolje reći rastvor zvani WD-40. Međutim, to će se uglavnom ispostaviti kao nebeska glupost, jer će definitivno dovesti do matiranja laka i brzog „onesposobljavanja“ jednog od zaštitnih slojeva premaza. Jednom, i to veoma pažljivo i brzo, možda je i moguće izvršiti takvu operaciju, u odsustvu nekih drugih i po pravilu efikasnijih (a pristupačnijih) preparata pri ruci. Ipak, zloupotreba iste tehnike neće dovesti ni do čega dobrog, kao što i rekosmo.

 

Nanošenjem spreja WD-40 na gumene kedere, narodski rečeno, ili hajde neka budu zaptivke, dobija se graciozan i atraktivan crni sjaj. Jedno vreme su vozači odlepili za ovom tehnikom, barem u Rusiji, gde smo i čuli ovu priču. Ali, nikako ne biste trebali zaboraviti na rastvarač i njegove stvarne karakteristike, a one uključuju ispiranje gustih naslaga prljavštine, ali takođe i sposobnost da rastvori gumu, koja nije spremna za kontakt sa tako agresivnom hemijom. Ako ste već odlučili da eksperimentišete sa sličnom primenom prodornog maziva, ne zaboravite da nakon toga isperite zaptivku tekućom vodom, ispravši tako i ostatke WD-a-40 sa nje.

Međutim, samo ukrasni talenti „vedea“ nisu bili dovoljni brojnim vozačima, pa je odlučeno da se ovo mazivo koristi i kao sredstvo za čišćenje, pomoću kojeg su tretirane i kočnice. U ovom intimnom trenutku vredi podsetiti da kočni mehanizam uključuje tanke i ne baš najtrajnije gumene zaptivke, koje su već po prirodi stvari, podložne monstruoznim opterećenjima od pregrevanja. Dodajte im „vatru“ nanošenjem ovog rastvarača i… Sumnjiva akcija, koja će dovesti do brzog otkazivanja gumica, pojave prljavštine na delovima sistema i, kao krajnji rezultat, do blokiranih kočnica. Da li vredi pokušaja? Naravno da ne!

Za kraj, da rezimiramo. WD-40 je jedinstveno prodirno mazivo koje će pomoći da se „rastave“ naizgled neraskidivo povezani, na primer šraf i matica. Upotreba istog za druge namene, odmrzavanje brava, ispiranje insekata s karoserije ili čišćenje nekih podsistema na automobilu, obično su amaterski zahvati koji ne donose ništa dobro. Za te svrhe su „smućkana“ drugačija, i po pravilu značajno pristupačnija jedinjenja i rastvori. A „vede“ treba čuvati za zaista teške zadatke. Njih definitivno nije malo, imajući u vidu koliko nam je star vozni park.

AutoRepublika

 

(24182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

A da pomeneš i neke političare onda?

BB

Ispada da je WD40 ubio Maratonu…

sami

Pisac dragi, znate li gde se WD sprej najviše primenjivao (pored funkcije odvijača) i gde se i dalje primenjuje na automobilu ili uopšte? To niste naveli pored mnogo fake bajki u tekstu, a to je daleko prva funkcija. Ajmo pogađajmo koja !? Ajmo ko je pisac, da pogađa ??

sami

To je problem gde ti brate ne znaš materiju a ja loše pišem a kažu ono da dva loša ubiše Miloša. Postavlja se pitanje jeli gore pisati neistine pravopisno tačno ili nešto tačno znati a lose napisati

sami

wd 40 se najvise koristio u normalno vreme u autoelektrici. Kao neki pra kontakt sprej za kontakte na buksnama sijaličnim mestima za kleme na akumulatorima, tamo gde se masa vezuje za školjku go lim. Pokusavali su često da ga koriste i za razne cišćenje potenciometara i mikroprekidaca ali tu zna da napravi belaj jer ima masnoću i posle privuče prašinu. onda za odglavljivanje zapeklih mehanizama raznih kao poluge brisača, pa onda za podmazivanej brava i šarki i tu je bio ok. Pored podmazivanja imao je osobinu da uklanja vodu i vlagu sa spojeva i povrsina pa se recimo koristio i… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
TNT

Ma šta mejl, spremi 100 evrića 😉

Zoca

Obicna NAFTA taj sprej,izmislili Ameri da uzmu pare…

Lala

Dodao bih, oružje i WD NO NO !!! Skida bruning a i :

„Nekoristite cuveni WD-40 za ciscenje.Njime necete puno nauditi svom oruzju ali nece ni pomoci.Po svom svojstvu WD je odstranjivac vlage i nista vise.On ce samo delimicno /grubo/ ocistiti vasu cev i stvoriti vam privid ciste trase.Zapravo,on se ponasa kao grubi ispirac i nista vise.Cev i dalje ostaje prljava posle njega.Ako ga vec koristite uradite to u situacijama za koji je predvidjen…
A to je uklanjanje vlage“

Izvor : Lorist br 59

Hilty

Pa nakon nanošenja wda treba se nakon nekog vremena ocistiti taj deo jer privuce prasinu (logicno jer je uljanog sastoja) nije da podmazes i za ceo zivot da prebrineš vec da deluje nedelju dve do mesec i onda ide čišćenje tog dela od prasine i opet nanošenje wda. Ja ga koristim nakon pranja bicikla,nanosim ga na zglobovima mašine za promenu brzine, nakon nedelju dana ide opet pranje bicikla,čišćenje i opet nanošenje kako bi bolje radio menjač bicikla.

J4ZZ3R

Kažu i lazu da su dva lođa ubila Miloša. Znate li kako je Miloš ubio turskog sultana? Na prevaru, kroz kršenje protokola o pregovorima o predaji, ali lepše zvuči da se kaže da je bio herojski cin 🙂

BB

Ponio Sultan sa sobom WD-40, mislio da ga štiti od svega, ali on Miloša, izgleda, nije mogao…

Zoca

Moj klinac je na casu srpskog, kad su obradjivali epske pesme izvalio da je Milos popio koju vise.Sreca ,pa prodje bez sankcije..Na istoriji bi losije prosao.😇

J4ZZ3R

Ja mislim da nikad u zivotu nisi dobio 10 lajkova Zvezdane, da li je zbog baklave ili pasosa ne znam 🙂

sami

To je zbog slobodnoumetničke pogrešne automobilske filozofije a ne zbog baklave i sultana

moron

Kada „drugog dovedeš u zabludu“ (pa on u stanju i kao posledica te zablude uradi „ovo“, a ne možda „ono“), jedan će reći da si ga „nadmudrio“.
A drugi će reći da si ga „prevario“.
Nešto kao „do pola puna“ i „do pola prazna“ čaša.
A „stanje stvari“ (nivo vode u čaši) isti.

J4ZZ3R

Ma kod nas uvek zavisi da li je NAS ili NJIHOV, ako je nas ne moraju bas da se postuju pravila, a ako je njihov sram ga bilo ako preskoci zarez. 🙂

moron

Na žalost, uvek je bilo tako i biće uvek. Proklete „podele“ i prokleti „ugao gledanja“ će uvek postojati. A ma kako ogromna većina uvek bila odmerena, obeležje svakom vremenu daju relativno malobrojni idioti i ekstremisti.

Stari Dejan

Koliko ja znam, W(ater) D(isplacement) 40(th attempt) je prvobitno bio namenjen kao sredstvo za odstranjivanje vlage a samim tim i korozije na nekoj raketi.
Da li si na to mislio?
Inače nisam pisac članka, samo ubogi amater koji se ubacio u diskusiju

sami

Da i to

Bungi

Jednom me je WD 40 spasio posle pranja u autopraonici. Brava petih vrata iznad prtljažnika je dobila vode pod pritiskom i zaćutala na komandu ključa. WD 40 sa slamčicom sam naprskao u unutrašnjost brave i za 2 minuta je proradila.Sjajan sprej, ekstra stvarčica.

moron

Moja davna sećenja (period i pre smrti druga Tita) govore da je sprej WD-40 bio „jako skup“. I da je bilo „dovoljno“ ( verovatno samo „celishodno“) da se koristi krajnje svedeno, restriktivno … Da ne kažem „u tragovima“ … Ili je to mene moj pok. otac samo lagao kako bih ga ja što manje rasipao prskajući sa njime sve i svašta … Ili, da ga prosto koristim „kao gorionik“ … Tek, kao dete, vremenom sam otkrio jedan drugi sprej, daleko jeftiniji, a za moje razumevanje jednako „učinkovit“ (mada, nije imao i cevčicu kao WD-40, pa ga u nekim situacijama u… Pročitaj više »

sami

wd jeste bio jako skup pase štedelo. Koristio se za grube stvari odvijač, drugo nije ni imalo. Ti stari wd su imali jači miris no ovi danasnji i reka bi da su bili bolji. Pricalo se da u njemu ima ribljeg ulja što je moguće a danas je verovatno drugog sastava. za elektriku i brave je bio bog i nezamenjiv. Mazali smo njime i gume da imaju crnu zift boju kao danas što se koristi glicerin. Tanko na krpu smo prebrisavali ceo auto koji je matirao i izbledeo, pa se do narednog pranja sijao ko nov. posebno kad se auto… Pročitaj više »

moron

Mislim da kao dete nisam mogao poželeti lepši poklon za sebe nego WD-40. Ali, ko to da ti na poklon donese …😊

Don

Smrkao isparavanja nakon upotrebe wd?😂😂🦌🦌

Don

Tito umro?????????😲

BB

Ma jok, Maradona…

don

dobro je, ja se uplasio…

moron

Da, ni ja sam nisam dugo verovao, ali …

Don

Vidju vraga, gives Better Penetration , sad će i priče o špricanju WD po ćuni??😂😂😲😂😂

BB

Može i po dildi 🤣😂😂🤣

don

🙂

don

sa´s vidjet kad se Musa sjeti one price kad smo nas dva isli u javnu kucu i spricali cune sa wd 40. Deres satima, a nista ne osjecas jer je sve podmazano…izjebali sve tamo sa samo jednim spricanjem 😀 to ti je prava upotreba vede-a. Ne zna ova danasnja omladina nista…

TNT

😂😂😂😂

Sandra

ljudi cime fa skinem super lepak sa plastike auta?

Srki

Rukama