1. Home
  2. Istorija
  3. 101 godina arhirivalstva Mercedes-Benz vs BMW
101 godina arhirivalstva Mercedes-Benz vs BMW
0

101 godina arhirivalstva Mercedes-Benz vs BMW

4.77K
0
Podelite sa prijateljima:

Ovaj tekst se može smatrati i hronologijom automobilske genijalnosti.

Rivalstvo između dva nemačka proizvođača automobila je ušlo u drugo stoleće. Kao što znamo, BMW je prošle godine obeležio vek postojanja. Daimlerov brend, Mercedes-Benz, s druge strane, ima trideset godina dužu tradiciju. Ali, kao što je služba za odnose sa javnošću kompanije Daimler, mangupski primetila, u čestitki upućenoj povodom jubileja glavnog rivala, period bez kompanije BMW na svetskoj automobilskoj mapi, za njih je bio “pomalo dosadan”. Pored duže tradicije, Mercedes-Benz može da se pohvali i činjenicom da su upravo oni izmislili automobil 1886. godine. U hronologiji ovog kompetitivnog odnosa, i kompanija BMW ima čime da se pohvali. Da probamo da sagledamo briljantna postignuća kroz istorijsku hronologiju.

1886.: Karl Benz je osmislio Patent-Motorwagen, i to je upravo sklop koji je opšte prihvaćen kao prvi automobil na svetu. Zatim su iste godine, Gotlib Daimler i Vilhelm Majbah nadogradili ovu “limuzinu” ugradnjom benzinskog agregata.

1900.: Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) napravio je prvi Mercedes 35 PS, automobil nazvan po… razne su anegdote i priče vezane za poreklo imena. Poslednju koju smo čuli na  Star Experience događaju, kaže da je ćerka finansijera kompanije nosila ime Mercedes, dok ima legendi koje govore o tome da je brend dobio ime po ćerki jednog od kupaca.

1901.: Daimler registruje patentno rešenje koje se ispostavlja kao preteča današnjeg hladnjaka.

1916.: Kompanija iz koje će nastati ono što danas poznajemo kao BMW, ali sa ciljem proizvodnje aviona Bayerische Flugzeugwerke (BFW), je osnovana.

1921.: Tada mladi inženjer zaposlen u DMG, Ferdinand Porše, značajno je doprineo kreaciji prvog natpunjača (kompresora).

1923.: Kao posledica izgubljenog Prvog svetskog rata, odnosno potpisom Versajskog sporazuma, kojim je bilo zabranjeno nemačkim kompanijama da razvijaju vazduhoplovstvo, BMW se prekvalifikovao, i proizveo svoj prvi motocikl: R32.

1925.: BMW je na svojim modelima motocikala R37 i R39 ugradio serijske agregate sa klipovima sačinjenim od laganog aluminijuma.

1926.: Gospoda Daimler i Benz ujedinjuju svoje kompanije u jednu: Mercedes-Benz je rođen.

1929.: Nakon šest godina angažmana u proizvodnji motocikala, BMW je izbacio svoj prvi serijski automobil. Baziran na britanskom modelu Austin 7, svetlost dana ugledao je 3/15.

1931.: Mercedes-Benz 170 je prvi automobil sa kojeg je uklonjena čvrsta osovina sa slabijim odzivom i u koji je ugrađeno nezavisno oslanjanje za svaki točak ponaosob.

1932.: BMW je tadašnjoj publici predstavio svoj prvi automobil koji je dizajnirao u sopstvenoj režiji. Radi se modelu koji nosi naziv BMW AM1. Ipak, karoseriju je napravio današnji najveći konkurent, Daimler-Benz.

1936.: Ova godina je čuvena po tome što je baš tada, svetu predstavljen prvi dizel putnički automobil, model Mercedes-Benz 260D.

Period Drugog svetskog rata je predstavljao mračno razdoblje za oba nemačka proizvođača, i neretko se i danas čuju izvinjenja rukovodstva ovih kompanija, upućena javnosti, zbog saradnje sa nacističkom vlašću.

1954.: Mercedes-Benz 300SL je najpoznatiji po “galebova krila” vratima, međutim, značajan je u istoriji po tome što je to prvi serijski automobil sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Pogledajte još jednom koje je to godine bilo!

1956.: BMW odgovor na 300SL, stiže dve godine kasnije. Predstavljen je čuveni BMW 507. Iako mu se danas divimo, doživeo je debakl na tržištu i zamalo uveo proizvođača u bankrot. Tri godine nakon lansiranja ovog lepotana, malo je nedostajalo da Mercedes-Benz preuzme BMW. Senzacionalno!

1972.: Ilon Mask se tada bezbrižno, kao svako dete, igrao automobilčićima. S druge strane, BMW je svetu predstavio svoje potpuno električno konceptno vozilo, model 1602e, u čast Olimpijade koja je trebalo da se održi u Minhenu.

1973.: BMW 2002 Turbo, poklonio se publici, i to kao jedan od prvih automobila sa turbo punjenim agregatom.

1978.: Mercedes-Benz je bio taj koji je prvi predstavio sistem bez kojeg se moderan automobil ne može zamisliti. Nosilac inovacije, naravno S klasa sedan. A sistem? Sigurno ste negde čuli za ABS ☺. Ovo je bio važan momenat za tržišnu trku sa BMW-om.

1979.: Čitamo i gledamo video klipove o današnjim hiperautomobilima koji postižu brzine preko 400 km/h. Mercedes sa modelom C111 dostiže brzinu od 403 km/h.

1982.: Mercedes-Benz 190E, opet prednjači. Prvi serijski automobil sa multilink oslanjanjem pozadi.

1985.: Frankfurtski sajam automobila doneo je premijere dva napredna sistema koja i danas veoma često srećemo u modernim vozilima. Mercedes svoj sistem i danas naziva 4Matic, dok je BMW 325 iX bio konkurent iz Minhena sa sistemom pogona na sve točkove.

1988.: BMW ugrađuje svoj mamutski 12-cilindarski agregat u seriju 7 sedan. Mercedes je reagovao tri godine kasnije.

1988.: Čisto zarad demonstracije sile, BMW je testirao model 767 Goldfish, u smislu da li može da ugosti agregat od 16 cilindara. Nažalost, serijsku proizvodnju nije odobrila uprava kompanije.

1991.: Prvi automobil sa Xenon farovima BMW E32.

1994.: Prvi automobil sa, danas obaveznim, komandama na volanu BMW E38.

1995.: Danas je sistem elektronske kontrole stabilnosti, praktično obavezan po zakonu. Da li ste znali da je Mercedes-Benz S klase, model na kome je ESP po prvi put doživeo komercijalizaciju.

1996.: Godinu dana kasnije, stiže nam i prvi automobil na svetu koji je u stanju da raspoznaje različite glasove. A koji bi drugi mogao da bude do: Mercedes-Benz S klase.

1997.: U Štutgartu su na vreme prepoznali nadolazeću SUV maniju. Mercedes počinje sa proizvodnjom M klase. Odgovor stiže dve godine kasnije, BMW X5 dolazi na tržište, ali uz promotivni slogan: prvi SAV model na svetu. Razlika između SUV i SAV do danas nije utvrđena. Verovatno zato što je nekome bilo teško da prizna da je zakasnio.

1997.: Na Salonu automobila u Tokiju, Mercedes predstavlja konceptnu limuzinu sa Maybach oznakama sa namerom da se na tržištu suprotstavi modelima kompanije Rolls-Royce.

1998.: BMW kupuje kompaniju Rolls-Royce.

1998.: Daimler počinje prodaju modela Smart Fortwo, malog gradskog automobila za prevoz dva putnika.

1999.: Ako je 12 cilindara u jednom motoru dovoljno da ga nazovemo mamutskim, šta reći za pokušaj Mercedesa da u jedan Maybach spakuje svih 24. Ipak, ostalo je “samo” na 12.

2000.: Nastavljajući motociklističko nasleđe, BMW počinje prodaju C1, delimično zatvoreni skuter, namenjen vožnji po gradu.

2001.: BMW predstavlja, sada već legendarni iDrive, kompjuterski sistem koji koristi rotirajući taster. Kako i priliči perjanici, prva serijska upotreba je predstavljena u seriji 7. Ovaj sistem se danas primenjuje u celoj gami, i merilo je praktičnosti, na nivou cele industrije.

2001.: Na Salonu automobila u Detroitu, Mini, brend u vlasništvu kompanije BMW, predstavio je svoj novi, mali gradski auto. Mini je postigao ogroman prodajni uspeh u kasnijim godinama.

2003.: Mercedes-Benz je proizveo prvu svetsku automatsku transmisionu jedinicu sa sedam stepeni prenosa.

2005.: Inpirisan, u osnovi vrlo sličnim sistemom koji je BMW promovisao, Mercedes-Benz primenjuje svoj konkurentski sistem zasnovan na rotacionom prekidaču. Opet je promoter novotarije model S klasa. Ovakvo rešenje je i danas široko u upotrebi u automobilima sa zvezdom na nosu.

2005.: BMW predstavlja Hydrogen 7, jednu od brojnih verzija serije 7. Specifičnost se ogleda u tome što je ovaj automobil mogao biti pokretan benzinom, ali i komprimovanim vodonikom.

2011.: BMW frankfurtskoj publici pokazuje konceptno electrično vozilo, BMW i3 (o kome možete da pročitate u rubrici Testovi, ali i na mnogim drugim mestima na AutoRepublici).

2015.: Mercedes-Benz je javnosti predstavio svoje napredno vozilo namenjeno daljem istraživanju. Kao takvo reprezentuje viziju budućeg autonomnog vozila, koje poseduje enterijer organizovan nalik smeštaju u dnevnoj sobi.

2016.: BMW izlaže koncept Vision Next 100, nudeći publici svoju viziju budućnosti.

2017.: Na kraju, Mercedes je taj koji je postavio lestvicu više sa Mercedes-AMG Project One hiperautomobilom, inspirisanim Formulom 1. Dobar deo automobilske publike zamera BMW-u što u svojoj gami nema bar superautomobil, s obzirom na sportsko nasleđe i imidž, mada Bavarci tvrde da su sposobni da naprave takav model. Da li ćemo dobiti odgovor iz Minhena, ostaje nam da vidimo.

AutoRepublika tim

 

 

 

(4768)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments