1. Home
  2. Istorija
  3. Filmski heroji: Maketa Titanika na Malti (Video)
Filmski heroji: Maketa Titanika na Malti (Video)

Filmski heroji: Maketa Titanika na Malti (Video)

1.29K
0
Podelite sa prijateljima:

U poslednjem veku je snimnjen veliki broj filmova o čuvenom brodu Titaniku i načinu na koji je završio na dnu Atlatnika. U takvim filmovima scena u kojima brod tone se uglavnom zasniva na maketi koja uglavnom biva uništena. Međutim, postoji jedan veliki izuzetak, a to je film „Raise the Titanic“.

U ovom filmu iz 1980. godine, Titanik zapravo biva podignut sa dna Atlantika pa je samim tim maketa morala da bude u dobrom stanju kada „izroni“ iz vode (ovo je bilo zasnovanu na pogrešnom verovanju da se brod nalazi toliko duboko pa se nalazio u relativno dobrom stanju).

Radnja filma se zasniva na temi da se na brodu nalaze veoma retki i skupoceni minerali potrebni za proizvodnju nuklearnog oružija pa samim tim vlada Sjedinjenih američkih država donosi nečuvenu odluku da se Titanik podigne.

Za snimanje je korišćena maketa dugačka 15 metara i teška deset tona proizvedena na Malti. Sama maketa je koštala čak sedam miliona dolara i u svoje vreme je bila prevelika za bilo koji akvarijum na svetu pa je specijalni primerak morao biti izgrađen.

Međutim, kada je u filmu Titanic podignut sa dna okeana on je u jednom delu, a kao što se danas zna brod je pukao na pola kada je potonuo. Ova „greška“ je razumljiva pošto je film sniman 1978. godine i pojavio se u bioskopima dve godine kasnije, a olupina Titanika je pronađena tek 1985. godine i do spomenute godine nije bilo potvrđeno da li je pukao na pola.

U svakom slučaju, Raise the Titanic se pokazao velikim promašajem i od budžeta od 40 miliona američkih dolara doneo zaradu od svega sedam miliona dolara.

Posle snimanja filma maketa je provela narednih trideset godina na otvorenom u malom gradiću Kalkara na Malti, a delimično je oštećena tokom oluje 2003. godine. Na otvorenom mestu se nalazi do današnjeg dana i velika je atrakcija za turiste.

Pogledajte scene iz filma.

(1289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments