1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najveći serijski V8 motor ikada proizveden
Zanimljivost dana: Najveći serijski V8 motor ikada proizveden

Zanimljivost dana: Najveći serijski V8 motor ikada proizveden

4.81K
0
Podelite sa prijateljima:

Sjedinjene Američke Države (SAD) su poznate po tome što tamo proizvedeni automobili koriste  kamionske zapremine motora, ali čak i njihovi proizvođači nekada umeju da preteraju. U periodu 1960-ih i 1970-ih godina su debitovali neki od najvećih agregata koji su ikada ugledali svetlost dana, a predvodio ih je svemogući Cadillacov motor, zapremine čak 500 kubnih inča (8,2 litre).

Sve do 1980-ih godina Cadillac je predstavljao sam vrh američke ponude. Kupovina takvog automobila bi označila veliki uspeh u životu i još veći statusni simbol, a Cadillac je održavao takav imidž prelepim dizajnom, visokim inženjeringom i dugačkom listom opreme.

Još od ranih 1960-ih godina najveći motor kompanije je bio zapremine 429 kubnih inča (7,0 litara). On je razvijao solidnih 340 konjskih snaga i mogao se dobiti u gotovo svim modelima kompanije. A onda, u roku od nekoliko godina, Fordova premijum divizija je debitovala novi V8 agregat zapremine 462 kubna inča (7,6 litre) dok je Chryslerova divizija Imperial stigla sa 440 kubnih inča (7,2 litre) pa se Cadillac činio kao stara vest.

Prvi odgovor kompanije je usledeo 1968. godine kada je zapremina povećana na 472 kubna inča (7,0 litara), a dve godine kasnije predstavljen je i najveći serijski V8 motor, ikada ponuđen od 500 kubnih inča (8,2 litre). Njegova snaga je ograničena na 400 „konja“, mada će kasniji testovi pokazati da je on zapravo sposoban za mnogo više.

Ovaj motor je u početku bio rezervisan samo za skupoceni Eldorado, a od 1975. godine se koristio i na ostatku game. Zbog novih standarda o izduvnim gasovima, Cadillac je kasnije bio primoran da smanji kompresiju pa je tokom poslednje 1976. godine snaga iznosila samo 190 „konja“. Za 1977. godinu kompanija je predstavila novu generaciju manjih automobila pa je zapremina snižena na „samo“ 425 kubnih inča (7,0 litara).

Zoran Tomasović

(4809)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments