1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Najveći pad kineskog automobilskog tržišta u poslednjih 7 godina
Najveći pad kineskog automobilskog tržišta u poslednjih 7 godina
1

Najveći pad kineskog automobilskog tržišta u poslednjih 7 godina

268
1
Podelite sa prijateljima:

Prodaja automobila u Kini je pala na najniži nivo u poslednjih sedam godina, što izaziva zabrinutost da bi najveće svetsko tržište moglo da „steže kaiš“ po prvi put u poslednjih nekoliko decenija. Pored svega ekonomski rast je usporen a trgovinski rat se zahuktava.

Prodaja vozila je pala za 11,6 odsto na 2,39 miliona jedinica prošlog meseca, koji je treći uzastopni sa negativnim trendom, saopštila je Kineska asocijacija proizvođača automobila (CAAM), navodeći usporen ekonomski rast, vraćanje dugova kroz prodaju imovine i strogu politiku protiv zagađivanja životne sredine, kao razloge za nagli pad.

Usporavanje gigantskog automobilskog sektora sigurno izaziva zabrinutost u Pekingu. On je glavni pokretač ekonomije i važan pokazatelj koliko su kineski potrošači spremni da otvore svoje novčanike.

„Automobilska industrija je bila pokretač kineskog ekonomskog rasta godinama unazad. Sada se zaustavlja“, rekao je Šu Haidong, zamenik generalnog sekretara CAAM-a. Vrhovno telo kineske automobilske industrije je saopštilo da se čak neće ostvariti ni sama po sebi „mršava“ prognoza za ovu godinu, mada bi tržište trebalo da izbegne takav pad. Analitičari su predvideli da bi moglo doći do smanjenja automobilskog tržišta ove godine, po prvi put od početka devedesetih godina prošlog veka.

Ovaj negativan trend sugeriše da bi kompanije poput Volkswagen grupe i Toyote Motor mogle da se suoče sa velikim teškoćama, jer su gotovo sve karte bacile na kinesko tržište kao zamajac rasta prodaje.

Takođe se uvećava efekat trgovinskog rata, jer su automobili među artiklima koji su najsnažnije pogođeni carinama. CAAM je prošlog meseca saopštio da je na prodaju uticala usporena ekonomija i rastuće posledice trgovinskog rata.

Kineska ekonomska nesigurnost se ogleda i u padu domaće berze i industrijskog sektora koji je po prvi put doživeo negativan trend nakon višegodišnje ekspanzije. Međunarodni monetarni fond je takođe redukovao prognoze vezane za rast kineske ekonomije za sledeću godinu na 6,2 sa 6,4 odsto.

Peking, koji je zabrinut zbog novonastale situacije, već je preduzeo mere da bi uspostavio likvidnost tržišta.

Pad prodaje automobila u septembru dolazi nakon „minusa“ od 3,8 odsto u avgustu i 4,0 odsto u julu. U junu je zabeležen rast od 4,8 odsto.

Septembarski pad je najveći još od sunovrata od 26,4 odsto januara 2012., što je bila delimično posledica što je u to vreme slavljena Kineska nova godina.

Što se tiče prvih devet meseci ove godine, ukupna prodaja vozila u najmnogoljudnijoj zemlji sveta je iznosila 20,49 miliona, što je 1,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Šu iz CAAM-a je rekao da ipak neće biti ostvarena prethodna prognoza asocijacije, koja je podrazumevala rast od 3 odsto. I prošle godine je napredak bio identičan, ali je nakon „plusa“ od 13,7 odsto 2016. počelo da dolazi do značajnog pada.

Ovo je i problem za mnogobrojne dilere automobila u Kini, koji osećaju spomenuto „zatezanje kaiša“ i apeluju na vlasti da revitalizuju rast.

Jale Žang, šef konsultantske firme iz Šangaja, Automotive Foresight, rekao je da ukoliko se prodaja smanji ove godine, to će biti „istorijski momenat“ za industriju.

„Više je nego alarmantna situacija, koja čak izaziva paniku među nekim proizvođačima i snabdevačima. Razlog tome je što je tržište u neprestanom porastu već više od 20 godina a te kompanije kreiraju planove bazirane na rastu“, rekao je on. „Oni ne znaju šta da rade i zabrinuti su za opstanak.“

Dobitnici i gubitnici

General Motors, jedan od najuspešnijih globalnih proizvođača u Kini decenijama, saopštio je u toku ovog meseca da je septembarska prodaja pala za značajnih 14,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu. VW grupa je takođe izdala saopštenje da je prodaja konglomerata u Kini pala prošlog meseca za 10,5 odsto.

Ford Motor, koji se muči da stabilizuje prodaju na kineskom tržištu, u petak je saopštio da je septembarska prodaja „plavog ovala“ u Kini pala za 43 odsto.

Kineski ekonomski problemi na širem planu su doveli do smanjivanja potražnje za automobilima u manjim kineskim gradovima, koji su do sada bili pokretač rasta nacionalne automobilske industrije.

Žang iz Automotive Foresighta je rekao da nekoliko zajedničkih faktora utiče na to, uključujući visoke cene goriva ove godine, što je usporilo rast u gradovima „nižeg nivoa“.

Takođe, industrija se suočava sa restruktuiranjem, jer promena starih pravila koja egzistiraju decenijama, podrazumeva da će se stranim proizvođačima dozvoliti da poseduju većinski udeo u lokalnim zajedničkim poduhvatima. BMW je u četvrtak saopštio da će preuzeti kontrolu nad svojim glavnim zajedničkim projektom u Kini, kroz ugovor vredan 4,2 milijarde dolara.

Promena perspektive automobilske industrije će, čini se, jasno razdvojiti dobitnike i gubitnike na tržištu, što će definitivno označiti kraj „zlatnih godina“ rasta, gde je većina igrača imala zagarantovan profi.

Među markama koje se u najvećoj meri muče u Kini su Peugeot, Hyundai, Kia, Ford i Honda.

Prodaja vozila sa alternativnim pogonskim sistemima, kategorija koja se sastoji od električnih i „plug-in“ hibridnih modela je ostala jaka, sa porastom od 54,8 odsto u septembru, nešto više u odnosu na mesec ranije. To je prodaju „ekološki podobnih“ vozila u prvih devet meseci dovelo do brojke od 721.000 jedinica, što je 81,1 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Priredio: Pavle Barta

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Ovo nije prolazni, kratkotrajni trend. Naprotiv, prelice se na citav svet.