1. Home
  2. Zelene strane
  3. Uskoro će električne rikše preplaviti ulice Indije
Uskoro će električne rikše preplaviti ulice Indije
0

Uskoro će električne rikše preplaviti ulice Indije

234
0
Podelite sa prijateljima:

Indijska populacija broji 1,3 milijardi duša, a zavisnost nacije od fosilnih goriva je upečatljiva. Potpuno je onda razumljivo to što vlasti Indije pokušavaju da promene situaciju i promovišu alternativne izvore energije

Na Samitu globalne mobilnosti (Global Mobility Summit), koji je tokom prethodne nedelje održan u Nju Delhiju, premijer indijske vlade Narendra Modi je istupao sa izjavama iz kojih se naslućuju velike promene u nacionalnoj automobilskoj industriji i strukturi izvora utrošene energije u saobraćaju.

Premijer je izneo stav da državna politika treba da bude subjekt izmena u smislu uvođenja stimulacija za korišćenje električnih i ostalih vozila koja pokreću alternativni izvori energije. Tom prilikom, najavio je skori početak primene novih mera.

Kao što smo izneli na analitičan način u jednom od prethodnih članaka, automobilske kompanije se bore za poziciju na veoma kompleksnom i specifičnom tržištu Indije. Toyota već radi na razvoju električnog vozila za indijski potkontinent koje je u planu za uvođenje u ponudu tokom narednih godina.

Suzuki je takođe nedavno objavio da će 50 prototip primeraka elektromobila biti testirano u ovoj zemlji. Ukoliko indijski organi vlasti zaista uvedu program podsticaja korišćenja električne energije kao pogonskog goriva, veoma je verovatno da će se i vozači više zainteresovati za ovaj tip vozila, a da će Indija krenuti putem koji je utabala Kina.

Mahindra Electric je samo jedna od kompanija koja proizvodi električna vozila i koja pokušava da se na lokalnom tržištu izbori za svoje mesto pod Suncem. Na ovom skupu, Mahindra je pred premijerom vlade prikazala svoju viziju EV za potrebe lokalne elektromobilnosti. Radi se niskobudžetnom gradskom vozilu koje kontakt sa podlogom ostvaruje putem tri točka, a koje je proizvođač nazvao Treo.

Nema sumnje da se napori mnogih kompanija poput Mahindre povećavaju u smislu ponude EV prilagođenog lokalnom tržištu. Ipak, Bloomberg iznosi procenu da je tokom prošle godine, na teritoriji Indije, prodato samo 2.000 elektromobila, što je manje od mizernog obima prodaje. Koliko je to zanemarljiva cifra, najjasnije je kada se uporedi sa kineskim tržištem koje je u istom periodu apsorbovalo čak 579,000 EV primeraka.

Iako će veće učešće EV u voznom parku Indije dovesti do srazmerno većeg opterećenja nacionalne elektroenergetske mreže, kao i potrebe za izgradnjom mreže stanica za punjenje i zavisnosti od kineskih proizvođača baterija, napor indijske vlade je smislen i opravdan, prema procenama mnogih analitičara.

Tokom prethodne godine, državne vlasti ove zemlje su objavile plan prema kome je cilj da se do 2030. godine, u zemlji prodaju samo vozila koja za pogon koriste električnu energiju.

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments