1. Home
  2. Vesti
  3. Više od milion Toyotinih hibrida će morati vanredno u servis
Više od milion Toyotinih hibrida će morati vanredno u servis
0

Više od milion Toyotinih hibrida će morati vanredno u servis

357
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota je danas izdala saopštenje za javnost u kome se navodi da kompanija ima u planu da povuče na korektivnu intervenciju 1,03 miliona vozila koja koriste hibridnu tehnologiju. Pogođena vozila se nalaze u Japanu, Severnoj Americi i Evropi, uz manji broj na drugim tržištima.

Razlog za poziv u ovlašćeni servis leži u opasnosti od izbijanja požara u zoni pogonske grupe, a kao posledica eventualnog kratkog spoja na električnoj instalaciji.

Nakon što je proglašen opoziv na matičnom tržištu, Toyota navodi da su problem kablovi i spojevi koji povezuju stavke unutar kontrolne jedinice koja upravlja radom hibrida. Kroz vreme nakupljena prašina na instalacijama, a usled delovanja vibracija kojima je izloženo svako vozila, može doći do gubitka sloja izolacionog materijala, a što bi dovelo do kratkog spoja. Na ovaj način, može se generisati toplota, dovoljna da u nesrećnom spletu okolnosti izazove požar na vozilu, saopštava japanski gigant.

Problem pogađa vozila proizvedena u Japanu u periodu između juna 2015. i maja 2018. godine. Radi se o modelima sa oznakama Prius i C-HR, koji koriste plug-in hibridnu tehnologiju. Polovina pogođenih vozila su prodata na teritoriji Japana.

Na teritoriji Amerike, jedino će Prius biti subjekt opoziva, a tamo ih je prodato 192.000 primeraka koji će morati vanredno u servis.

Problem je ustanovljen tako što je jedno vozilo u Japanu doživelo incident u kome nije došlo do otvorenog plamena, ali je rizik zbog pojave dima postao očigledan.

(357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments