1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Analiza: Zašto Amerikanci ne vole Volkswagen Golf?
Analiza: Zašto Amerikanci ne vole Volkswagen Golf?

Analiza: Zašto Amerikanci ne vole Volkswagen Golf?

54.16K
85
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Golf je redovni kralj prodaje na evropskom tržištu. Prošle godine je preko 480.000 jedinica pronašlo kupce, ili prodat je više nego dva puta veći broj vozila sa Golf oznakama, u poređenju sa najbližim rivalom. S druge strane, Amerikanci su kupili 68.978 primeraka. Možda ne visoka cifra, ali pravi šok sledi kada vam kažemo da je ona rekordna za ovaj automobil još od 1986. godine.

Pa šta je tačno problem i zašto ovaj globalni fenomen nema jednako veliki uspeh i kod „Jenkija“? Oni ipak u velikoj meri kupuju ostale globalne kompakte kao što su Ford Focus, Honda Civic, Toyota Corolla i Hyundai Elantra, To nas je navelo da se pozabavimo pitanjem šta to Golf nema što konkurencija ima? U nastavku ovog teksta iznećemo neke od ključnih razloga…

Možda glavni razlog leži u podatku da se Volkswagen u Americi nikada nije mogao pohvaliti  visokim kvalitetom ili reputacijom. Ako pogledamo najnoviju JD Powers listu vozila starih do tri godine, ceo Volkswagen brend je završio tek na 19. mestu od 30 kandidata.

Ovaj rezultat je zapravo u neku ruku i ohrabrujući pošto je nemački proizvođač vozila pre samo pet godina bio tek 28. od 32 kandidata. Slična situacija je i sa rezultatima istraživanja koje sprovodi Consumer Reportsa. Na njihovoj listi, Golf ima više nego natprosečan broj mehaničkih i problema sa elektrikom i samim tim nije za preporuku sa izuzetkom sportskih GTI i R modela.

Zatim, dolazimo do još jednog bitnog podatka, a to je sama ponuda. Čak i ako zanemarimo da u današnja vremena gotovo svi putnički automobili beleže pad prodaje (u slučaju Golfa čak 37% posle prvih sedam meseci) zahvaljujući popularnosti krosovera, ovaj nemački automobil je i dalje dostupan samo kao hedžbek i karavan.

U očima Amerikanaca tradicionalni sedani su ipak bolji, ali čak ako bi u prodaju Golfa dodali i brojeve koji se odnose na sedan verziju Golfa, odnosno Jettu, ona bi se zaustavila na cifri od oko 183.000 vozila, što je daleko od lidera u klasi. Neki visoko prodavani konkurenti, kao što je Nissan Sentra, i nemaju u ponudi hedžbek varijantu, a izuzetak od nenapisanog pravila je jedino Focus. Naime, Fordov kompakt je jedini u svojoj klasi gde se hedžbek verzija prodaje bolje od tradicionalnog sedana i to uglavnom u srazmeri 60-40%.


Volkswagen će reći da kvantitet nije bitan koliko kvalitet i da njegov predstavnik ima više nego vernu grupu kupaca. Nažalost za kompaniju, uspeh sa sportskih modela nikada nije prenet i na jeftinije verzije. Primera radi, u prvih sedam meseci ove godine 24.257 Golfova je pronašlo kupce „preko bare“, ali samo 4.036 njih (ili za 44% manje nego godinu dana ranije) su standardni modeli. Najprodavanija verzija je GTI (9.189) i SportWagen karavan (8.016), a od standardnog hedžbeka je lošije prodavan samo električni e-Golf (776).

Da li je ostatak ponude „previše dobar“ da bi neko obratio pažnju i na jeftinije verzije?

Da bi se razumeo neuspeh Volkswagena među Amerikancima, potrebno je da razumemo i njihove kupce. Na ovom tržištu proizvodi se uglavnom prodaju „na kilo“. To znači da svi oni koji potroše novac na kompaktni automobil poseduju limitiran budžet. To takođe znači da njihov izbor automobila mora da bude ograničen na primerak koji je jeftin za kupovinu i održavanje. Volkswagen je uspeo da zadovolji kriterijum niske kupovne cene (od 20.910 dolara), ali ne i ostale tražene karakteristike.

Istraživanja su pokazala da čak i obična zamena ulja i filtera ume da bude za 30% skuplja kod nemačkog proizvođača, dok u vezi cene rezervnih delova ne bi da ulazimo u detalje. Niska kupovna moć, takođe znači da je kupcima najbitnije da se automobil ne kvari dok su završna izrada i kvalitet enterijera (kategorije gde je Golf redovno u vrhu) gotovo nebitni.

Nemački automobil je lider i po pitanju tehnologije, pa tako pruža savremeni DSG menjač u vreme kada poneko od konkurentskih marki još uvek koristi četverostepeni automatski menjač. Međutim, automobil koji koristi takvu tehnologiju nikako ne može biti jeftin za održavanje. Pored toga, pošto su primenjena tehnološka rešenja izuzetno moderna, moraće proći dugo godina pre nego što budu uklonjene i najmanje mane.

Većina rivala se mogu pohvaliti nekom veoma značajnom vrlinom koja njihov model čini izuzetno popularnim među kupcima. Primera radi, Corolla i Civic imaju visoku reputaciju kvaliteta i preprodajne cene, Focus je uvek ciljao na one koji žele da dobiju mnogo, za malo novca, a poslednjih godina i Hyundai Elantra i Kia Forte su postali ozbiljni igrači.

Golf je jedno vreme imao dizel motor sa malom, ali vrednom grupom kupaca. Čak i u takvim uslovima ovaj automobil nije imao visoku prodaju, ali svakako jeste povećao preprodajnu vrednost svih modela marke.

I za kraj moram da spomenem i nekoliko reči na račun dizajna. Amerikanci su navikli na osveženje svakih nekoliko godina uz potpuno novi dizajn najređe na svakih pet do šest godina, čak i ako mehaničke promene nisu velike. Volkswagenova dizajnerska evolucija nikako ne može da dođe do izražaja i automobil često deluje zastarelo pored konkurencije.

Nemački gigant je u prošlosti imao neke veoma uspešne poteze da učini svog velikana popularnim među Jenkijima. Još krajem 1970-ih godina američki Golf je imao mekše ogibljenje i sedišta u poređenju sa modelom iz Evrope da bi se dobilo na udobnosti. Iako su neki kritikovali takvu odluku uz objašnjenje da automobil nije autentičan, prodajni rezultati su bili za oko tri puta bolji.

Veliki potezi su učinjeni i prethodnih godina, kao što je bilo prebacivanje proizvodnje iz Meksika u Nemačku i sniženje početne cene na niži nivo od bilo kog konkurenta. To je rezultiralo i proglašenjem Golfa automobilom 2015. godine, po izboru uglednog Motor Trend magazine.

Ali na kraju dana, prodaju Golfa je najviše pogodila popularnost krosovera. Više nego bilo koji konkurent …

Zoran Tomasović

(54157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

85 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Moronov drug

Postoji još jedna stvar koja se razlikuje u odnosu na Evropu. A to je da nemački mediji nisu vlasnici većine automobilskih medija u Americi, pa samim tim i ne kreiraju sliku o „kralju“ klase.

Sledge

Bravo bato!

Odesza

Nadam se da si imao prilike sjesti u sve automobile toga segmenta.Osobno sam gotovo sve isprobao!?
Ne vidi se razlog utjecaja medija.Mogu ovi iz VW-a navesti da Golf dolazi sa V8 motorm, a ti tvoji dotični mediji tu vest preneti…no realnost je drugo,kupac je realnost!

Bojan

Prosečan konzument pojede sve što mu se servira pa potom brani svoga konja.

Maksa

Pa nisu ni Japanci vlasnici medija a ipak su im vozila u prvih 5 po prodaji.

Mad Max

Golf štiti njegova „šauma“, to jeste neutemeljena nedodirljivost iz koje sledi popularnost i etalon sa sve neznalice među kupcima. Realno 95% kupaca automobila su „neznalice“, kojima se može uvaliti svaša i gde važe osnovna dva parametra, cena – i preporuka sredine. Golf je C segment, sa koncepcijom udobnosti i sedenja iz B segmenta. To je takođe velika prednost kod laika, jer se tako fiktivno dobija neki „prostor“, u odnosz na konkurenciju. U SAD tražnja za evropskim C segmentom je minimalna….. Takva vozila se tamo slabo prodaju, tako da rezultat Golfa, opet i nije loš. I verijem da ga kupuju najviše… Pročitaj više »

Sledge

Objasnio čovek! Svaka čast! 😉

Yankee

Ne mogu se nikako sloziti sa nekim stvarima. Pre svega to da se C segment vozila lose prodaju u Americi. Evo ti prodajnih rezultata iz prosle godine nekih konkurenata: Honda Civic 377.286 – najbolja prodajna godina u istoriji u Americi. Toyota Corolla 308.695 Nissan Sentra 218.451 Hyundai Elantra 198.210 Chevrolet Cruze 184.751 … Takodje se ne mogu sloziti da ima najzaostalije agregate u klasi. Ovde je standardan motor 1.8 turbo sa 178 ks. Nijedan drugi auto osim Cruzea nema standardan turbo motor, s tim sto Cruze razvija 151 ks. Kljucni razlozi, kao sto sam objasnio u tekstu, su nizak kvalitet… Pročitaj više »

Mad Max

Vozila koja si naveo, ptaktično nemaš u Evropi. Osim Sivika ( u 4 SAD verzije), ail on se u Evropi nudi u potpuno drugačijem ruhu i obliku. Tojota Korola iz Turske, nema veze sa onom u SAD….. Tako da su to poptpuno drugačije relacije

Odesza

Tvoji navodi su laš i krivi! Golf je primjer monotonog jednostavnog dizajna,nikakvog lošeg/dobrog. Prolazimo ulicom ugledamo Alfu,divimo se ljepoti dizajna,vadimo fotoaparat.Nadalje idemo ugledamo novi Civic kojeg svi gledaju sa nelagodom ponajviše stražnji kraj i gledamo da li smo na drugoj planeti po pitanju dizajna.Opet krećemo dalje,ugledamo Golf,ništa, aha to je automobil. Nadalje stavljanje B segmenta u kontekst C segmenta je izrazito labavo,da ne kažem glupavo,što opet graniči sa neznanjom.Danas postoje nekoliko vrsta ovjesa,tako da taj Golf može biti udobniji od pojma francuske udobnosti, a može biti i tvrd,isto tako kao što ovisi doplata o vrsti sjedala.Nadalje Golf uvijek generacijama donosi… Pročitaj više »

Mad Max

Ja ne vidim razliku između Golfa 7 i Golfa 6….. A dizelgejt je i danas aktuelan. Eno trenutno prodaju neka vozila, fabrički čipovana….. I dalje nude menjač sa 5 gangova 2,0 TDI, koji je derivat 1,9 TDI. Još crnja varijanta, i dalje postoji trovač 1,6 TDI, koji je najlenji motor u klasi…… Možda je moja sramota, ali neki dan se vozih u Golfu, celih 50km, a mislio sam da je Polo…. Čovek objašnjava da ima 1,0 TSI, pa sam mislio da je Polo…. Nisam znao da taj „mega – giga“ auto se isporučuje sa 1000 kubika. Ali, tih 50 km,… Pročitaj više »

sani

Ako ti ne vidiš razliku izmedju Golfa 6 i 7 tvoj daljnji komentar za auto industriju je suvišan i nebitan

Renault Terminator

A koja je razlika?

Mad Max

Kod normalnih proizvođača, razlika između Golfa 6 i 7 se zove restajling….

moron

Golf 6 i 7 su „nebo i zemlja“ 🙂
Nemaju isti Wb.
„Šestica“ je imala kao i „petica“ ( i kao „milion vozila“ iz VW grupacije tog doba ), tj. 2.587 mm, dok je „Sedmica“ narasla na neverovatnih 2,637 mm …

Mexx

To sto nisi prepoznao da se vozis u Golfu I mislio da je polo je dovoljno da se vidi tvoje poznavanje o autima. Za tvoju informaciju, ford je prvi ugradio turbo motor od 1000 cm3 u focus ali bi ti najverovatnije mislio da si usao u Fiestu

Mad Max

Не знам ко би други сем Форда могао да угради мотор од 1000 кубика у Фокуса? Можда си ти мислио да сам „ја мислио“ да је Фолцика прва уградила мотор турбо од 1000 кубика у Фокуса?
Баш ти хвала на објашњењу и просветљењу……

И да знаш, да сва деца код мене у крају, сваку Фолцику зову „Голф“….. А друга кола разликују. А „нови“ Поло и Голф 6, су као два брата Бамбалића……

emil

kada imadnete novce i budete mozda vozili golf gti ili R novije generacije samo tad ce te shvatiti da te tojote i smeca ta s cim usporedite golfa kao npr.toyota corola..ford focus itd itd nisu ni blizu golfu..kada vozite gti ili R sa dsg mjenjacom tek tad shvatate da su sve price o kraju svoje klase opravdane…a samo oni koji ga ne mogu sebi priustiti neka se tjese da je corola i focus bolji…

Yankee

Ako neko moze priustiti Focusa ili Corollu – sto ne bi mogao i Golfa?

Jasko

Kupi alfu 159 da vidis sto je auto zvjer,
Golfovi su zaprezno vozilo modernog doba.

sani

hahahha to Jasko, ja prešao sa golfa na 159 . Jesi me pogodio komentaro svaka čast.

emil

A moj gospodine imam tu alfu 159 1.9 jtd 150 ps..cjeli ovjes joj je izmjenjan do 150000 kilometara..usisna grana..2 puta zamajac i kvacilo..usisna grana itd itd…za te novce sam mogo odrzavat bar 5 golfova…ds vam napomenem samo da u firmi imam 30 auta..vw pasata.golfova..opel astri H i J,focusa,toyote,mercedesa c i e klase,itd itd…privatno vozim audi A5 3.0 tdi i golfa 2007 r32…sva ova navedena auta mi je skuplje odrzavat ot moje omiljene jurilice r32 koja sada ima 175000 kilometara sa punim gasom..savrseno na auto putu ponizava auta tipa bmw 535 i 540 koji imaju limitator brzine na 258…a ovaj golf… Pročitaj više »

Mad Max

Ovde nije tema Golf GTI, a posebno ne Golf R, to jeste vozila koja zahtevaju cisternu goriva za sobom, i koja nisu klasika nego hot hatch. I nemoj Golf GTI porediti sa Alfama, jer je to ipak nebo i šešir razlika,…. I imaš mnogo poželjnijih i boljih vozilla u toj klasi HH od GTI-aja i R-a….. A tek porediti Golf i BMW M klase, je tek smešna rabota….. Da imaš zaista ta vozila, koja navodiš, ne bi ostavljao ovakve komentare…. I da li zaista misliš (ili se šališ) da se na Golfu ništa ne menja i ništa ne crkava??? Malo… Pročitaj više »

Emil

Imam druze sva ta vozila…i vise jos..od motocikla..quadova itd..ako zelis posalji mi broj tel da te nazovem pa da pricamo..a za tu cisternu goriva su potpune neistine sto mislite da ta vozilq trose.na auto putu svaki auto sa 1.4 moyorom trosi vise..na opkladu …a to da smatram da ima bolji u toj klasi kupio bi..sigurno nije to problem..problem je cjena gyi a i r golfa….sto ljudi kupe bmw 5 il mercedes e klase povoljnije od r golfa a isto godiste…nije fol ni usporedbe radit sa 1.4 i 1.6 motorima jer ih kupuju zbog cjene..ukratko da ti kazem.imam auto servis..znam sta… Pročitaj više »

Mad Max

Šta kažeš, svaki auto 1,4 na autoputu troši više od Golfa GTI/R….. Svašta. Ono na autoputu razlika i jeste najmanja. Ako ga voziš do 140, ono bude nešto manje od duplo…..

AsSa

Nije bas tako ali ni razlika nije velika. Bas vozim sva tri golfa 1.4 1.6 i r32 2008 god bez dogradnje 250hp sa 120k prijedjenih. Kombinovano trose 1.4 7.5l 1.6 8.5l i r32 10.5l. Na autoputu su razlike manje. R32 ako ima cip na 325hp dodatno jos smanjuje potrosnju a ovakvog sam u najboljim uslovima vozio na 9.5l na 100km

Renault Terminator

Auuu,daj i nama malo toga da i mi ovdje kazemo „pamet ajd zdravo“…..

Talijan

Skupa ti ta zezancija, Jasko… Ja to isto, samo sa fiat stilom 1.2 16v (80ks), sekvent plin. K’o šećer… Mnogo jeftinija varijanta, probaj.:-) Pali, radi, ide, koči, svetli, svira. Nema to ubrzanje, ali gde i da ga pržim kad je svuda radar, ograničenje itd.

Crni

Bio, vozio, prodao. Dsg kvarljiv, moody, cudljiv…gti lezi ko na šinama… Ako ga voziš po šinama, za svakodnevnicu neudoban i pre pre pretvrd. Može proci kao treće vozilo u kući

vti petar

Jesi ikada vozio Civika Typ R?Kada to budeš posedovao ili vozio na duže,nikada u Golfa nećeš požeti da uđeš.Ovde se i ne priča o sportskim autima nego o običnim,putničkim.Inače,imao sam kratko golfa 5 2.0.Solidan auto ali dizela nisam nikada voleo a niti imao do njega.srećom pa se brzo prodao.Trenutno vozim Civica typ R 9 generacije.A na tvoju nesreću ,do leta ću posedovati smrt za novoga Golfa.

Srbislav

Au prijatelju, pa gde si ti ucio pravopis? Najvise mrzim kad nepismen covek filozofira i uci druge pameti! p.s.jedini pristojan golf je bio sa 1.9tdi pumpa brizg.verzijom.

Davor

Zato što se neki motori isporučuju 5 brzinskim manualnim mjenjačem,preniski,automatiku papreno naplaćuju

moron

Možda jednostavno ne znaju da golf predstavlja najbolja kola u svojoj klasi po svim parametrima ?
Jadni Ameri …

budalko97

isto kao sa zenama dok ne probas drugu tvoja ti valja ?

mercedesklub.rs

ovo nije napisao moron, do sad je imao previse pametnih komentara da bi napisao ovakvu GLUPOST

AsSa

Mnogo ljudi vw ne vozi zbog cijene. I polovan drzi cijenu vosoko. A sto se tice kvalitete malo je proizvodjaca cija se auta voze dugo kao vw. Licno sam vozio mnogo auta mb bmw volvo vw ford chevrole mazda i od svih mb i bmw se mogu jedino izdvojiti u pogledu kvalitete ali i cijene. A volvo i vw su najbolji u pogledu placeno-dobijeno.

LukaRosic

Bio sam i ostao fan japanaca, sve dok nam u firmi dobio Skodu Oktaviju 1.4 tsi, koja je u poredjenju sa mojoj Korolom 2014. kao tenk. Mnogo boja zavrsna obrada i zvcna izolacija, stabilnost i startnost iz mesta je na strani Oktavije, a da ne govorimo o ceni delova. Japance volim i postujem, medjutim ako je Golf jos bolji od Oktavie, onda je jasno zasto je Golf kralj klase. Svajcarci imaju bar 1 Golfa u kuci. Mogu imati i RolsRojs, ali u garazi mora biti Golf. Sada se zapitajte zasto!

Mad Max

A zamisli kad bi pobao još bolji, a jeftiniji auto….

moron

Moj prijatelj i poznanik uzeli dve aktuelne oktavije 1,4 TSI. Trošile im ulje u količinama koje su im bile nestvarne posle prethodnih kola iste klase, a drugog brenda. Reklamirali. Oduvali ih. Reklamirali, na glavu im se popeli. Na kraju su na obe menjane glave motora. A nasi vajni servisi su obojici uspeli da unište i kartere motora nepravilnim zavrtanjem čepa kartera. To je samo deo tegoba koje su imali. 1,4 TSI nesporno ide lepo (vozio sam ih X puta), ali mi je tužno da im u gepeku uvek vidim kanticu Castrola (što jedan od njih u šali kaže zbog čestog… Pročitaj više »

Nekompetentan

Retko čitam ovako nešto, sada me zainteresovalo, pa mi postade zanimljivo…Šta sve ljudi pišu, neverovatno! Od sada ću čitati ovakve forume, zabavno jeste! Elem, za firmu sam kupio do sada 3 Octavije i 2 Golfa. Ne sa nekim posebnim razlogom, onako, dobio sam neke popuste, dopali mi se ti automobili, nikakav spec razlog. Niti se nešto posebno razumem, niti me baš zanima. Ali, i sada imamo Golfa 6 sa 1,4 benzinskim agregatom i Golfa 7 sa 1,2 TSI motorom. Oba su OK, vozimo ih bez problema, kvarova nije bilo. Golf 7 1,2 TSI je po meni čudesan, udoban, tih i… Pročitaj više »

Mad Max

„Kupi“ za firmu i nekog francuza…. Čisto da „osetiš“ šta je auto….. I da, baš si imao sreće sa VW i njihovim podbrendom….. Eto, ja sa tim podbrendom na put ne krećem bez kantice ulja u gepeku. A moja firma broji preko 50 takvih istih….

Nekompetentan

Ok je, naravno! Mada, pomalo je nejasno, da neko ne može sa „podbrendom“ ni do pekare i nazad bez kantice ulja u gepeku, a kupuje flotu od preko 50 auta tog istog „podbrenda“…meni ovde nešto „škripucka“..! Mislim da se ipak tu radi više o „ličnom animozitetu“, kako to volimo da kažemo…ako grešim, izvini, samo pokušavam da shvatim. Nije mi ni iz džepa ni u džep, samo ne shvatam zašto opanjkavamo dobre automobile. Mada je moguće, kada firma ima veliku flotu, a to niko ne kontroliše jer im je svejedno ili niko ne stiže da se time bavi, da se ti… Pročitaj više »

moron

Kanticu motornog ulja sam prestao da nosim u kolima pre oko 14 godina (posle 60 kkm suzuki je u pravilu trošio oko pola litra na 1.000 ). A nosio sam je jedno 15-ak godina u raznim vozilima („pod gasom“ vollvo je trošio i litar). U poslovnoj fobiji TSI još ne nosim, ali je i nova. Znam odlično dva vlasnika 1,4 TSI ACT iz 2013. (jedan mi je baš odlič an prijatelj), koji tvrde da im troši litar ulja na 3.500 km. Jedan drži Castrol u gepeku, drugi u vratima suvozača. Tako im je od prvoga dana. Mislim da je veliki… Pročitaj više »

Renault Terminator

HDI je izmisljen motor za sve sto dolazi iz VW,to ne moze da se poredi.

Alan ford

Ti druze verovatno vozis Ford c max i mislis da je to najbolji auto verovatno ti se i sin zove Ford idi bre covece……. Pm

Renault Terminator

2.0 tdi trosi ulje kao lud,sama fabrika kaze da nov trosi ulje..pristrasan tekst bez cinjenica,kao i svakog vlasnika VW…

Posmatrac

Kakvi ste pacenici, mislim na komentatore. Ako prestanem da posecujem ovaj portal to ce biti zbog ovih jadnih komentatora.
Izbija ljubomora, level +110 🙂
Americko i evropsko trziste su se oduvek razlikovali. Evropski Focus je u odnosu na americki nebo i zemlja po kvalitetu enterijera. Prosto – nemaju svi iste prioritete.
A da vas pitam nesto: gde je vas Renault u Americi :)?

Mad Max

A gde je Kadilak u Evropi?? I mnogi drugi tipovi SAD vozila za koje ja nisam ni čuo?
To je isto kao ragbi i fudbal. Dva sveta.

Шкодилак

Potpisujem sve što si napisao! Drugo,VW koji se pravi u Meksiku je namerno drugačiji ( i u određenoj meri lošiji) nego za evropsko tržište. Još devedesetih sam čuo priče ozbiljnih mehaničara da Golf 3 uvežen iz Amerike (a bilo ih je prilično) ima npr. slabije kočnice (diskovi manjih dimenzija,smešne pločice), neki kvarovi netipični za EU verziju,i sl. . Ameri bi samo da šljašti i da bude „next year model“, jebeš što je mehanika na njihovim preglomaznim krševima zastarela i lošeg kvaliteta.

Dragan

Zalosno je kako ljudi vole da kometarisu, a veze nemaju o automobilima nego su naucili par nekih rijeci ili statitickih brojeva citajuci neke magazine, pa umisljaju vec da su iskusni automehanicari i daju sebi za pravo da pljuju ili hvale.|Volio bih bas da mi takvi objasne princip rada bilo kojojeg motora u bilo kojem automobilu, posto vidim da neki ovde pisu da je isto golf 6 i golf 7 i da su mu ti motori isti. Inace sto se tice dizelgejta ili kako ga vec zovete, za to su se pobunili Ameri, a kod nih i ne postoji ekoloski standard… Pročitaj više »

moron

Jedan moj dobar prijatelj ( i jos jednog komentatora ovde ) ima fabiju 1,2 TSI 105, iz 2010. Taj motor je koristio i golf. Prešla je oko 80-90 kkm. Celi set razvoda (lanac, lacanik…) je morao da menja 5-6 puta do sada. Zar to nije „smeće od motora“ ako mu lanac faktički ima interval zamene kao i motorno ulje? A sta je VW „za postojeće vlasnike“ tih motora uradio nakon što je uočio problem? Nije uradio ništa. Svi ti ljudi su najružnije prevareni. I „zaboravljeni“. Strašno je to. Kome ti, osim prevarom, možeš takva kola „dobro prodati“ kao polovna? Pogledaj… Pročitaj više »

Benzingejt

Kada bi samo kompetentni pisali komentare,slabo bi se nacitali mi onda ovde.
To je nesto slicno kao fudbal sa slektorima.
Kada bi fudbal komentarisali samo oni sto se razumeju u njega gde bi nam kraj bio !? ??
Zato ljudi uzivajte i nemojte da vas pogadja kritika nekog brenda ovde. Nije vam švabo ostavio u amanet da ga branite. Prodavace se VW jos dugo,dugo….

mercedesklub.rs

Hvala Bogu pa se nigde u svetu automehanicari ne smatraju kompetentnim da ocenjuju automobile. Takvi su na ovim prostorima i plasirali raznorazne mitove o mnogim proizvodjacima, a masa poverovala. Informaciju trazis od nezavisnih novinara sa dugogodisnjim iskustvom ili kod nekog stvarno ozbiljnog mehanicara ili inzinjera sto je na ovim prostorima retkost…

Dragan

Pa da novinari su kompetentniji od automehanicara, mozda cak i pekari i snajderi, jbg razmisli malo jos jednom prijatelju
Ako je uopste vazno automehanicar sam, ali imam diplomu i masinskog inzinjera tako da ipak moze i moje misljene da se vazi 🙂

mercedesklub.rs

I ja sam diplomirani pravnik, pa iskreno mislim da o pravu znam manje od studenta prve godine u ovom trenutku. A ovo za novinare je cinjenica, preko koje tvoj ego izgleda ne moze da predje. Inace dosta si neistina napisao u prvog komentaru da bih te gledao kao ozbiljnog sagovornika na ovu temu

Dragan

To sto si pravnik govori mnogo toga. Kad rastavis bilo koji motor bilo kog automobila i sklopis ga onda mozemo pricati, a do tad zapitaj se koliko se u principu razumijes oko toga.
Mozda smatras da ne znas pravo, a imas diplomu, ali shvatio bi da ipak nesta znas kad bi vidio koliko se ja ne razumijem u pravo, tako da ne podjenjuj sebe,samo ti se cini jer nemas dodir stalno sa tim ….

IVAN

Novinari se svakako bolje razumiju u aute od mehaničari.

Yankee

Kod amerikanaca ne postoji ekoloski standard? Jel ti to ozbiljno?

Renault Terminator

Pa koja je razlika izmedju Golfa 6 i 7,ili 8,ili 5,ili 4…Koja je razlika majstore?

Dragan

Brate jesi ti normalan, pa jesi ti pogledao kad ta auta, ne lupaj gluposti neg u glavi presaberi sve sto mislis pa onda napisi..
Cuj koja je razlika, pa u izlgedu razliku vidi i baba od 90 godina, a ne moramo spominjati motore i njihove izvedbe

Yankee

Dizajnerska razlika ko izmedju ’85 Yuga i ’05 Yuga In. 🙂

Dzexon

Jedno znam, u Sarajevu (rodjen i živim) gdje se svi kunu u VW, a golfa tetoviraju na grudima, sve više tih fanatika prelazi na Japanska i Korejska vozila.

Шкодилак

Zato što hoće mlađe godište za određenu sumu novca. Ali to će im se odbiti o glavu! Golf je tata!

Zoran

U bosni je tako golf il pasat, a ove dvojke trojke I cetvorka ima dosta moji kolega malo koji preso dvjesto hiljada generalka, sreca ima djelova, a bogami ima I hondi I mazdi nezale se nesto osim na hrdju .

Dragan

Brate zapitaj se ima li i jedan golf u Bosni da je uvezen iz EU bez 400 000 ili 500000 predjenih kilometara naravno vracenih na 200000 km i voze se. Nzm o kakvim generalkama pricas na 200000 km i gdje si to cuo

Dragan

Golf je kanta za koreance

Pomponije

Vidim da se silna koplja polomiše oko toga da li je Golf dobar ili loš. Golf će nastaviti da bude najprodavaniji model u Evropi, jer ga Nemci obožavaju, ima odličnu prodaju u Britaniji, a to su dva najveća tržišta u Evropi. Prodaja u Nemačkoj je logična, u pitanju je domaće vozilo, dok je toliko dobar rezultat u Britaniji pomalo čudan. Golf je u većini stvari koje se gledaju na testovima solidan, retko gde fantastičan, i retko gde mnogo loše. U pitanju je prosečan proizvod iza kojeg stoji duga tradicija i dobra reklama. Uz sve to na istoku Evrope i Balkanu,… Pročitaj više »

Don

Sto je čudan ? Pa njihova kraljevska familija su svabe…

Vukac

vw djeluje zastarelo pored konkurencije ? ti brale ne vidis dobro .ovdje samo honda moze jos da se pohvali kvalitetom kakav ima das auto .sa pola teksta bi se slozio ,ostala polovina kao da je pisao neki totalno neupucen lik

Yankee

Rec je o dizajnu koji deluje kao osvezen dizajn Golfa 4 koji je debitovao jos ’98.

Dragan

Ja golfa nikad nebi kupio pored sevroleta

Koni

Golf je mediokritetski auto, nedaju seljaci protiv golfa hahhah,

Neki tamo laik

Ne postoji više danas loš automobil nego samo šta ćeš i za koliko para to dobiti šta želiš . I mišljenja sam da je Golf dobar auto , ali ne toliko dobar da bi opravdao cijenu koju neko plati da ga kupi . E, sad da li je zaista toliko dobar ili je to marketinški odrađeno kako treba ili je problem u glavama , ne znam ali znam da ja nikad ne bih dao par hiljada više samo da bih se vozio u automobilu sa logom VW . Meni je mojih par hiljada ipak draže od loga VW taman da… Pročitaj više »

Goran

Sva zapadnoevropska vozila su kvalitetna. Danas po mom mišljenju je mala razlika u kvalitetu automobila različitih proizvođača. Mnogo je veća razlika u ceni što upućuje na kupovinu i prodaju brendova. Stoga mislim da su nemački proizvođači najskuplji zbog svojih brendova a ne zbog većeg kvaliteta svojih vozila. Smatram da fiat ima odličan kvalitet i sasvim pristojnu cenu.

Mad Max

Tako je. Bio je ovde lepa diskusija u članaku o tome koliko koji proizvođač učestvuje u proizvodnji i razvoju modela, kao i koliko komponentaši učestvuju u istom. Poenta je što se danas sve kupuje gotovo. Primer je naša Zastava i Fiat 500L…. Tu Nemci znaju najbolje i najstručnije da zacepe cenu….. Golf, 308, Megan, Fokus, i sl, su sastavljeni od manje više istih delova…..

Srx

Golf trosi 5l dizela, kojeg u americi ne mozes naci na pumpi 🙂

Rajko

No comment…..citam komentare … mnogo bre ovde ima ljudi koji uporno brane fau ve…..realnost je jedno al fau ve je drugo….sta da trazi fau ve na americkom trzistu pored volvoa, citave japanske industrije…pored mercedesa i bmw-a….imam licno bmw 3 i audi a4…i imam puno pravo da kazem bmw je ispred fau ve grupacije za 40 godina u svemu, al dobro kod nas je golf status i ljubav … protiv tog se ne moze…

Odesza

očigledno nisi normala,po prvi put ću biti grub,ali si glupav

Don

Izvini, ali imas Puno rupa u članku. Nigdje dizelgejta, skandala, otkud ti to da je dsg nova tehnologija? Znamo za silne tehničke greške na dsg, ljudi su ginuli zbog toga, ali i ostali nude getribe sa dvije spojnice, recimo Kia.a taj njihov dsg jedva da prijeđe 100k bez kvara, kad se pokvari onda ga bacaš. Jedina je istina da njihov lobi tamo nije jak, koliko drma Europom, pa imaju manjak medija pod svojom kontrolom, tamo se “novinari” ne utrkuju ko će golfa častiti boljim nazivom, te kralj, te ovo te ono. Njihove mane se realno pokazuju( koliko toliko), a i… Pročitaj više »

Yankee

Golf je imao katastrofalnu prodaju u Americi daleko pre nego sto se Dieselgate uopste desio.

Mad Max

Imala je i Tojota „skandala“ u USA… Tamo sve što nije USA a ima dobru prođu, „stvori“ se sklandal…. A Tojota je u USA „Golf“, pa dve vrste Golfa ne idu…. A oboje je klot, narodno vozilo, bez ijedne WAU činjenice.

Dragan

Primjer ja nevokim golfa i nikad ga nebi uzo. Zato sto volim vise limuzine i djipove

Pedja

Pa normalno da se nece prodavat u americi jer se vidi da je kanta od auta, nama postao kultni sa golf 2 jer se proizvodio u sarajjevu a poslije juga to je bbila limuzina, i golf 2 je jedino njihovo vrhunsko auto

Shale

Dobri su ovi novinari koji pisu Engleski po Vuku. Malo obrazovanja nebi skodilo.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Shale