1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Vozni park policije širom sveta
Vozni park policije širom sveta
0

Vozni park policije širom sveta

20.97K
0
Podelite sa prijateljima:

Snage reda i mira često imaju veoma impresivne automobile u svojoj flotili, ovo su neki od najinteresantnijih. 

Automobil je jedan od ključnih elemenata za funkcionisanje policije u bilo kojoj državi. Neke zemlje imaju izuzetno zanimljiv vozni park policije, a kako početi tekst o ovakvom tipu automobila, a ne spomenuti snage reda i mira u Dubaiju. Njima smo već posvetili čitav jedan tekst, ali valja ukratko naglasiti da policija u Dubaiju ima na raspolaganju: Bugatti Veyron, Mercedes SLS AMG, Bentley Continental GT, Lamborghini Aventador, Ferarri FF, Chevrolet Camaro SS, Porsche 918 Spyder…

U Dubaiju nije lako pobeći policiji.

No, daleko od toga da i druge zemlje nemaju čime da se ponose. Uzmimo za primer Italiju. Policija na Apeninskom poluostrvu koristi kao i svuda čitavu plejadu automobila, no većina je domaće proizvodnje. Karabinijeri, vojno-policijska jedinica, koriste između ostalog Lotus Evoru S, kao i Alfa Romeo Giuliu u Quadrifoglio izdanju. Sa druge strane, pripadnici policije u Italiji koriste za patrolu na autoputevima tri super automobila. U pitanju su Lamborghinijevi modeli Gallardo i Huracan, kao i Ferrari 458 Spider.

Zanimljivo je da italijanske policijske snage često dobijaju automobile koji su zaplenjeni raznim kriminalnim organizacijama. Italija već dugo sprovodi plenidbu imovine uhapšenih pripadnik kriminalnih sindikata. Jedan deo zaplenjene imovine biva prodat, dok drugi koji može pronaći upotrebu u državnoj službi dobija novu namenu.

Lamborghini Huracan italijanske policije

Velika Britanija je drugo po veličini tržište automobila u Evropi. Policija na Ostrvu koristi niz automobila, a jedan od interesantnijih je naravno Lotus Evora S, koju koriste i  prethodno pomenuti karabinijeri. Osim toga, policija u okruzima Eseks i Jorkšir ima na raspolaganju pravu reli zver – Mitsubishi Lancer Evo X. Kako navode zvaničnici iz ova dva okruga, zbog stanja puteva u tom delu Britanije, ali i mnogo poljskih, neasfaltiranih staza, policiji su bila neophodna ovakva patrolna vozila.

Kao izložbeni modeli, koji nisu zapravo korišćeni za policijski posao, bili su predstavljeni i Rolls-Royce Ghost, kao i Caparo T1.

Njemu je teško umaknuti

Kada se govori o nemačkoj policiji može se reći da bi čitalac očekivao u prvi mah više. Ali praktični Nemci ne poseduju armadu superautomobila za policijsku upotrebu. Flota nemačkih pripadnika reda i zakona je šarenolika i većinom je čine automobili iz domaće proizvodnje.

U određenim delovima Nemačke BMW E46 je i dalje patrolno vozilo, kao i Opel Vectra C, ali i maleni Volkswagen Lupo. Međutim, daleko od toga da Nemci nemaju čime da se ponose. U službi policije te zemlje nalazi se i Audi R8 kao i Porsche 911. U prethodnih nekoliko godina, nemačke vlasti pokrenule su saradnju njihove policije i velikij tjunerskih kuća poput ABT-a, Schnitzera, Brabusa, i drugih, kako bi se promovisalo „bezbedno tjuniranje automobila“. Stoga se u poslednje vreme često na automobilskim salonskim manifestacijama u Nemačkoj mogu videti patrolni superautomobili. No, ovakvi modeli su samo za prikazivanje i ne koriste se u policijske svrhe.

911-ica nemačke policije

Još jedna zemlja sa interesantnim voznim parkom policije svakako je Australija. Između ostalog, u upotrebi su Kia Stinger GT, Volvo S60 Polestar, Porsche Panamera, ali i neverovatni Holden HSV GTS. Potonji koristi 6,2-litarski V8 agregat sa superpunjačem, a izlazna snaga je 500 kW odnosno 680 konjskih snaga!

Japan je priča za sebe. Dijapazon automobila u policiji je ogroman, od malenih kei modela do SUV divova. Ono što je interesantnije jeste da policijajci u Japanu na raspolaganju imaju i nekoliko fantastičnih automobila kao što su Mazda RX-7, Mazda RX-8, Subaru Impreza, Nissan GT-R R35, ali i njegov prethodnik model GT-R R34.

Nissan GT-R R34

U poslednjih nekoliko godina pojavila se praksa u evropskim zemljama da veliki proizvođači ili lokalni dileri doniraju automobile policiji na određeni vremenski period. U suštini je u pitanju dobra reklama za same proizvođače, dok policija iste automobile koristi za različite svrhe, ali većinom kao promotivna vozila. Tako je u Austriji neko vreme korišćeno nekoliko Porsche 911-ica, Česi su imali na raspolaganju BMW i8, Britanci su samo izlagali Rolls-Royce Ghost, dok se u promotivne svrhe na Ostrvu koristi i  Porsche Cayman GT4 i Caparo T1.

Oštro oko primetiće da nema govora o policijskim automobilima u SAD, to je zato što će priču o patrolnim modelima sa one strane Atlantika, ispričati naš Amerikanac, Zoran Tomasović.

(20974)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments