1. Home
  2. Vesti
  3. Infiniti Prototype 10 koncept predstavljen na Pebl Biču
Infiniti Prototype 10 koncept predstavljen na Pebl Biču
0

Infiniti Prototype 10 koncept predstavljen na Pebl Biču

111
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom prošlogodišnje manifestacije koja se tradicionalno u ovo doba godine održava u Nedelje Montereja, na Pebl Biču, Infiniti je uzburkao javnost predstavljanjem modela Prototype 9 Concept. Ove godine, veliku pažnju svetske javnosti privlači njegov naslednik koji sledi zadatu retro temu kroz pozajmice nekih stilskih detalja karakterističnih za klasična tkračka vozila.

Novi koncept je nazvan Prototype 10, a za razliku od onog koji je predstavljen prethodne godine, ovaj model nudi uvid u budućnost.

To svakako ne znači da će svi budući modeli marke Infiniti biti kabriolet verzije, niti da će nuditi mogućnost prevoza samo vozača, a što je koncept koji koristi Prototyp 10. Ipak, predstavljeni model otkriva dizajnerski jezik budućih modela japanske luksuzne marke, baš kao što je to omogućio još jedan koncept Infinitija, predstavljen u januaru, na Salonu automobila u Detroitu, Q Inspiration.

Prema navodima proizvođača, dizajnerski jezik karakterišu “čiste i precizne linije, kao i ubedljive proporcije…”. Takva konstrukcija pogoduje upotrebi novih elektrifikovanih pogonskih sklopova, a kao takva, poslužiće kao stilski oslonac budućih modela Infinitija.

Zaista, može se primetiti da većina čisto električnih automobila i dalje, bez realne potrebe, koristi vizuelnu postavku koja je, zbog mehaničko-konstrukcionih razloga imperativna za konvencionalne automobile. Prototype 10 zato predstavlja način na koji Infiniti saopštava publici da to tako ne mora da bude u budućnosti.

Pored toga, Infiniti naglašava geometrijski oblik karoserije novog koncepta kao vizuelne reprezentacije onoga što će vozač osetiti prilikom “naglih i neočekivano ubedljivih ubrzanja koje omogućava pogonski sklop, zahvaljući momentalnoj isporuci 100% obrtnog momenta, na svaki pritisak pedele gasa.”

Minimalistički stil unutrašnjosti konceptnog vozila je fokusiran na jedinog putnika modela Prototype 10, odnosno na vozača. Prostor koji je inače predviđen za smeštaj saputnika vozača, iskorišćen je za pozicioniranje kanala za vazduh koji se koristi za hlađenje baterijske jedinice i elektromotora.

S obzirom na to da se radi o konceptnom primerku čija je namena predstavljanje modularne platforme, verovatno je da prikazani model nema instaliran niti jedan electromotor. O tome proizvođač nije obavestio javnost, niti je pružio nekakav detalj o broju elektromotora koji bi mogli biti korišćeni, ali je izvesno da bi ovakva platforma ponudila konstruktorima širok izbor opcija za implementaciju različitih elektrifikovanih pogonskih sklopova.

“Prototype 10 obezbeđuje vezu između današnje pozicije Infinitija i one kojoj marka stremi u budućnosti.,” rekao je Karim Hab, izvršni direktor za dizajn, marke Infiniti. “Za nas elektrifikacija znači performanse. Naši automobili će biti snažni, efikasni, vozački. Prototype 10 je fizički prikaz naše elektrifikovane budućnosti.”

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments