1. Home
  2. Vesti
  3. Najskuplji svetski traktor današnjice je marke John Deere
Najskuplji svetski traktor današnjice je marke John Deere
3

Najskuplji svetski traktor današnjice je marke John Deere

18.87K
3
Podelite sa prijateljima:

Čak iako možda na trenutak i deluje kao trivijalna mašina, zavisno od konfiguracije u kojoj je sklopljen, odnosno poručen, prikazani traktor može biti složen koliko je to i Teslina gigafabrika, kao što može biti i skupocen kao nekakav superautomobil, Ferrari na primer.

Međutim, za razliku od Ferrarija, traktoru osnovna namena nije da na “ubitačan” način zamuti mozak devojkama na ulici, već se od mašine tog tipa očekuje najviši mogući nivo efikasnosti. Zato smo odlučili da vam pokažemo kako izgleda i koliko na svetskom tržištu košta najskupoceniji primerak ove radne mašine u današnje vreme.

John Deere 9620RX (na fotografijama) predstavlja traktor proizveden za upotrebu u poljoprivredi i odlikuje ga visok nivo produktivnosti, što se može zaključiti i po istaknutoj (malo)prodajnoj ceni. Početna suma koja je dovoljna za osnovnu verziju kolosalnog traktora iznosi 585.000 evra, što ga čini nedostupnim individualnim poljoprivrednim proizvođačima, pa i mnogim manjim gazdinstvima, odnosno potpuno ekonomski opravdanim i smislenim, samo za one koji posedujo po sedam, osam hiljada hektara.

„Ovakvi traktori su profitabilni jedino ako se upotrebljavaju na velikim imanjima. Stotinak do trista hektara se može smatrati pragom racionalnosti. Naime, treba imati na umu da je traktoru ove veličine neophodno najmanje četrdeset do pedeset metara kako bi podesio priključu mehanizaciju, da bi radila onako kako treba, iza vozača. Jedino na ogromnim parcelama ovakvi traktori mogu biti veoma efikasni,” objašnjava Mihai Ivasku, direktor marketinga Asocijacije proizvođača poljoprivredne mehanizacije Rumunije (APIMAR).

Uprkos odbijajućoj početnoj kupovnoj ceni, mora se znati da države Evropske unije, za gazdinstva veličine 10.000 hektara, odvajaju po 1,3 do 1,4 miliona evra na ime godišnjih subvencija. U osnovi, usmeravanjem samo 10% ovog iznosa državnih podsticaja u nabavku mega traktora, vodi ka tome da se “ljuta mašina” otplati za neke četiri godine, samo po osnovu korišćenja dela dotiranih fondova.

Traktor John Deere 9620RX vozaču na raspolaganje stavlja konjicu od 620 “grla”, za šta je zaslužan dizel motor zapremine 15 litara, koji potpisuje američka kompanija Cummins. Tako opremljen, spreman je da se nosi sa najtežim zadacima koji mogu da se postave pred ozbiljne poljoprivrednike.

Ova mašina je u mogućnosti da vuče sejalicu dužine 27 metara, plug od četiri metra ili pak 15 metara dugu drljaču. Stabilnost i trakcija su omogućeni konstrukcijom koja podrazumeva četiri gusenična točka koja mere tri metra.

U putničkom odeljku, vozaču je na raspolaganju momentalni pristup funkcijama kojim raspolaže mašina, putem upotrebe sedmoinčnog monitora osetljivog na dodir, koji je integrisan na centralnoj konzoli. John Deere 9620RX takođe poseduje sistem za nadzor, dijagnostifikovanje i optimizaciju performansi radne mašine u realnom prostoru i vremenu.

AutoRepublika

(18867)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dekiamg

Koliko shvatam.ukoliko si.dovoljno bogat da.posedujes 10.000ha + …drzava ti.dotira.dovoljno da ga za 4god odplatis…a ako di beda sa nekih 3-4ha …e tad si us**o motku

Бранило

Јохан Дере … за све новце :)))

Dragan

Dere vala