1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan se povlači sa tržišta kombija u Americi
Nissan se povlači sa tržišta kombija u Americi
0

Nissan se povlači sa tržišta kombija u Americi

220
0
Podelite sa prijateljima:

Nissan je pre desetak godina shvatio da je prodaja komercijalnih kombija izuzetno limitirana na američkom tržištu. U kategoriji takozvanih „full-size“  kombija, odnosno kombija pune veličine je dominirao Ford E-Series, a pratili su ga Chevrolet Express (i blizanac GMC Savana) i Dodge RamVan. Iako su se prodavali izuzetno dobro, većina proizvoda je bilo izuzetno zastarelo i dobijali su kritike medija, pa se japanski proizvođač vozila nadao da može ukrasti svoj deo kolača sa modernijim kombijem.

NV Serija

Iz tog razloga je debitovao model NV (Nissan Van) u kategorijama 1500, 2500 i 3500. Kategorija se razlikovala po dimenzijama, a NV je bio jedini model u klasi sa opcionim povišenim krovom. Većina mehanike je deljena sa pikap kamionetom Titan i prodaja je startovala obećavajuće.

Međutim, u međuvremenu su stigli i moderniji Ford Transit i Ram ProMaster (Fiat Ducato) pa je NV brzo pao u zaborav. Prošle godine je prodato svega 18.768 primeraka ili čak devet puta manje nego Transita, pa kako prenosi Automotive News, NV će uskoro u penziju. Magazin je stigao do ove informacije zahvaljujući vezama sa saradnicima u fabrici u američkoj saveznoj državi Misisipi, gde se NV proizvodi, a kojima je najavljeno da će fabrika uskoro prestati sa radom.

Nissanov kombi

Ništa bolje nije prošao ni manji kombi NV200, koji se jedno vreme takođe nudio pod imenom Chevrolet Express City. Ovaj model se zapravo prodaje širom sveta i u Americi je osnovao kategoriju malih kombija. Iako je prošle godine prodaja skočila za 19% i 22.022 jedinice je pronašlo kupce, cifra je opet daleko niža u poređenju sa onom koju lider Ford Transit Connect redovno beleži.

NV200 se proizvodi u Meksiku, a po nekim najavama fabrika će biti iskorišćena za neke putničke modele. Dok je veći NV ponuđen kao putnički i radnički kombi, NV200 se mogao kupiti samo u ovoj drugoj opciji. Nissan je prošle godine kontrolisao svega 8% tržišta kombija, što ga je stavilo ispred Mercedesa, ali iza američkih rivala.


Ovo je tek početak Nissanovog plana da smanji ponudu sa 69 na 55 modela širom sveta. Iako kombiji nestaju preko bare, japanski gigant nema u planu da prati ovaj korak i sa pikap kamionetima Frontier i Titan.

AutoRepublika

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments