1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Predsednik kompanije Geely sada je najveći akcionar Daimlera (ažurirano)
Predsednik kompanije Geely sada je najveći akcionar Daimlera (ažurirano)
0

Predsednik kompanije Geely sada je najveći akcionar Daimlera (ažurirano)

483
0
Podelite sa prijateljima:

Li Šufu, predsednik i najveći pojedinačni vlasnik kompanije China Zhejiang Geely Holding Group, stekao je udeo u Daimleru, na koji način je postao vlasnik čak 9,69% akcija nemačkog giganta. Ovo proizilazi iz zvanične prijave, koju su nadležne službe kompanije Daimler, u petak podnele regulatornim telima Nemačke.

Udeo, vredan oko 9 milijardi američkih dolara, po trenutnim berzanskim vrednostima Daimlerovih akcija, je dovoljno veliki da bi Li postao najveći pojedinačni akcionar štutgartske kompanije koja proizvodi Mercedes-Benz automobile, kamione i laka komercijalna vozila.

Li je tokom prethodnih nedelja, bio aktivan na berzi, a kao rezultat više pojedinačnih kupoprodajnih transakcija, došao je na prag poseda skoro 10% Daimlerovih akcija.

Geely se već neko vreme trudi da uspostavi alijansu sa Daimlerom, kako bi ubrzao razvoj sopstvene tehnologije u vezi proizvodnje električnih automobila. Prethodnog novembra, izvori bliski Reutersu su izvestili da je Daimler odbio ponudu kompanije Geely da preuzme do 5% akcija po beneficiranim cenama. Istovremeno, Daimler je odbio da objavi još jednu emisiju akcija, kako ne bi poremetio sopstvenu vlasničku strukturu, prema istim izvorima.

Portparol Daimlera je kupovinu akcija nazvao investicijom fizičkog lica, odnosno ličnom odlukom Lija.

Oduševljeni smo činjenicom da je Li Šufu, uspeo da se izbori sa ostalim investitorima sa dugoročnim namerama, koji su ubeđeni da inovativna strategija koju primenjuje Daimler, ima puni potencijal za tržišni uspeh“ – naveo je portparol. „Daimler poznaje i poštuje Li Šufua, kao kineskog preduzetnika koga krasi vizionarski način razmišljanja.“

Kupovina akcija na koju se Li odlučio, učinila je od njega najvećeg pojedinačnog akcionara Daimlera, čime je pretekao Kuwait Investment Authority, koji je posedovao 6,8% kapitala Daimlera, sa stanjem na dan 30. septembar, prema podacima koje je objavio Reuters.

Geely holding uključuje u svom sastavu Volvo Cars i Geely Automobile. Prethodnog decembra, Geely je utrošio iznos od 3,9 milijardi američkih dolara kako bi postao najveći pojedinačni vlasnik kompanije Volvo AB, o čemu smo vas izvestili, koja je drugi po veličini najveći svetski proizvođač kamiona.

Geely je, takođe, stekao kontrolu nad britanskom kompanijom koja proizvodi sportske automobile, Lotus. To se desilo prethodne godine, dok je tokom 2013. godine, Geely kupio udeo u Manganese Bronze Holdings, spašavajući na taj način proizvođača čuvenih londonskih taksi vozila od bankrota.

Geely planira da na evropskom tržištu ponudi automobile svog novog brenda Lynk & CO, koji je sa prodajom na matičnom tržištu počeo tokom 2017. godine.

DODATAK:

Povodom kupovine akcija Daimlera, iz China Zhejiang Geely Holdinga upravo je stigla izjava sledeće sadržine:

„Daimler je izvanredna kompanija koju karkateriše vrhunski menadžment. Biće nam čast da podržimo ovaj jedinstven tim, pod vođstvom Ditera Cečea, u budućnosti. U ovom trenutku, Geely Group, niti bilo koja druga kompanija iz sastava Zhejiang Geely Holding Group ne planira dalje investicije u kapital Daimlera.

“U potpunosti ću se pridržavati principa i vrednosti koje promoviše Damler. Poštovaću upravljačke strukture kompanije i promovisaću vrednosti i kulturu koja vlada u Daimleru”, dodao je Li u pisanoj izjavi.

 

(483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments