1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Samo četiri “narodne” marke nude garanciju kraću od pet godina u Australiji
Zanimljivost dana: Samo četiri “narodne” marke nude garanciju kraću od pet godina u Australiji

Zanimljivost dana: Samo četiri “narodne” marke nude garanciju kraću od pet godina u Australiji

3.41K
2
Podelite sa prijateljima:

U prethodnih par godina, većina proizvođača koji svoje automobile prodaju na australijskom kontinentu su očigledno prešli na duže trajanje garantnog roka. Honda je to učinila u julu 2017. godine, Peugeot i Citroen u februaru 2018., dok je Ford iste uslove kupcima ponudio pre tri meseca. Holden (Opel u zemlji kengura) nudi petogodišnju garanciju od prošlog meseca. Kia i Hyundai već duži period nude garantne uslove mamutske dužine, a sada razmatraju i produženje garantnog roka na period od deset godina.

Sada se i Mazda pridružuje ovom nizu, a jedine marke koje ostaju (još uvek) dosledne u svojoj (prevaziđenoj) odluci, da dužina trajanja garantnog roka bude kraća od pet godina, odnosno da ostane tri godine, su: Nissan, Subaru, Toyota and Volkswagen. Evo šta su tim povodom izjavljivali čelnici ovih marki na australijskom tržištu:

Subaru

“Garantni uslovi su pitanje koje je pod stalnom evaluacijom sa naše strane. Povremeno, u sklopu organizovanih akcija, i mi nudimo pet godina garancije, ali u ovom trenutku ne postoje planovi napuštanja trogodišnjeg garantnog perioda, koji pokriva neograničeni broj pređenih kilometara”.

Nissan

“Preispitujemo potrebe kupaca na australijskom tržištu na kontinuiranim osnovama. To činimo kako bi uspeli da zadovoljimo njihove, ali i potrebe i očekivanja budućih kupaca na što potpuniji način. Ovaj proces uključuje i pitanje garantnih uslova, kao I brojne druge aspekte vezane za kupovinu i posedovanje automobila.”

Toyota

“Opšte poznata je, na svetskom nivou, reputacija i ugled koji Toyota uživa u očima kupaca. Čuveni smo kao marka koja odiše pouzdanošću i kvalitetom. Nemamo planove da produžimo dužinu trajanja garantnog roka na ovom tržištu”.

Volkswagen

Šampionske note koje su stizale iz nemačke marke su kroz vreme evoluirale. Tokom 2017. godine, stav zvaničnika australijske divizije nemačkog giganta je bio sledeći:

“Hyundai i Kia su prinuđeni da naprave neki ekstra, brzi i zvučni efekat. Te igrarije su kratkog daha i opasne su poput droge. Da li im zaista treba sedmogodišnja garancija? Rekao bih da ne.”

Nedavno je stigla, ipak malo izbalansiranija izjava po ovom pitanju:

“Smatramo da je tržište odlično razumelo da je pitanje garantnih uslova poprilično prevaziđeno. Na ovom tržištu je na snazi Zakon o zaštiti potrošača koji već štiti interese kupaca na odličan način. VW sastavlja listu prioriteta na osnovu analize tržišta, i ide nam odlično i bez produžene garancije. Mi svejedno brinemo o zadovoljstvu kupaca i nakon isteka garantnog roka, i oni to znaju.”

Pozivamo vas da analizirate ove informacije, sa aspekta poznavanja garantnih uslova kod nas, i da iznesete svoj sud u komentarima.

AutoRepublika

(3414)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Priče o garanciji su veoma kompleksne. Sa jedne strane, može da se učini da je interes vasnika da garancija traje što duže, ali samo pod uslovom da davalac garancije nije klasičan „prevarajić“, koji Vas „sitnim slovima“ ili faktičkim prevarnim postupanjem ( npr. prevarnim tumačenjima pojma „potrošnih delova, koji svoju funkciju ostvarju habanjem“ ili na druge uobičajene načine ) sprečava da ostvarite bilo kakvo pravo iz garancije ( pa Vam je onda i nebitno da li je ona propisana sa 2, 5 ili 7 godina, jer tada faktički garanciju i nemate ). Ali, pošto većina ovlašćenih servisa ima jednu ( višu)… Pročitaj više »

Milan

Koja je bolja garancija 5 god i 80k ili 3 god i neogranicena km? Ne padajte na marketing!