1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. FCA danas imenovao naslednika ozbiljno bolesnog Markionea
FCA danas imenovao naslednika ozbiljno bolesnog Markionea
2

FCA danas imenovao naslednika ozbiljno bolesnog Markionea

256
2
Podelite sa prijateljima:

FCA je saopštenju za javnost naveo da se Markione oporavlja nakon operacije, ali da mu se zdravstveno stanje značajno pogoršalo. „Kao posledica toga, gospodin Markione neće biti u stanju da se vrati na posao,“ navodi se u izjavi kompanije.

Kako bi obezbedili operativni kontinuitet rukovođenja, upravni odbor je na Menlija preneo sva ovlašćenja koja poseduje izvršni direktor italo-američke grupacije, sa momentalnim pravnim dejstvom. On će nastaviti da bude prvi čovek grupe i za NAFTA region, saopštava FCA.

Majk Menli ima 54 godine i po nacionalnosti je Englez. Vodio je Jeep od 2009. godine, a marku Ram je preuzeo 2015.

Hitnim sastankom upravnog odbora FCA grupe, održanom u Torinu, je predsedavao Džon Elkan, predsednik grupe, kao i većinski akcionar kompanija Ferrari, FCA I CNH Industrial (kompanija angažovana u proizvodnji opreme za građevinarstvo), prenosi neimenovani izvor blizak redakciji Automotive News Europe.

Markione koji ima 66 godina, je prošao kroz hiruški zahvat, odnosno operaciju desnog ramena, na dan 5. juli, preneo je poslovni onlajn portal Lettera 43 reči portparola FCA grupe, uz opasku da mu je bio neophodan kratak period oporavka od intervencije. Međutim, Markione se nije pojavljivao u javnosti od 26. Juna, kojom prilikom je rimskoj policiji predao jedan primerak modela Jeep Wrangler.

Markione, koji je zaista inspirativan lider i kome možete dosta da saznate u dva nastavka koja smo mu posvetili na AutoRepublici, je postao prvi čovek Fiata tokom 2004. godine. Rukovodio je spajanjem sa Chrysler grupom, deceniju kasnije. Prvobitno je bilo planirano da njegov naslednik na poziciji šefa FCA grupe, bude imenovan u aprilu 2019., nakon usvajanja finansijskih izveštaja grupe za 2018. godinu. Na sastanku održanom 1. juna u Baloku, Markione je izjavio: “Moj naslednik je sada sa nama u ovoj prostoriji.”

Menli je dobio podršku ispred druga dva veterana iz FCA grupe: finansijskog direktora Ričarda Palmera i Alfreda Altavile, prvog čoveka FCA za Evropu, Srednji istok i Afriku.

Menli se uspinjao na hijararhijskoj lestvici do te mere da je preuzeo rukovođenje uspešnom markom Jeep. Bio je deo izvršnog odbora FCA grupe, tela koje je upravljalo konglomeratom od 2011. godine. Između 1986. i 2000., Menli je radio u raznim prodajnim mrežama automobilskih marki u Engleskoj i Škotskoj. Priključio se DaimlerChrysleru u 2000. godini, kao direktor razvoja mreže za Veliku Britaniju.

Obavljao je odgovorne zadatke u DaimlerChrysleru a zatim i u samom Chrysleru, pre nego što je postavljen za predsednika i izvršnog direktora marke Jeep, u post stečajnom periodu Chrysler grupe, u junu 2009.

Pod njegovim vođstvom, globalni prodajni rezultati marke Jeep su porasli za čak četiri puta, a marka je po prvi put uspela da na američkom tržištu proda više od million vozila u jednoj godini.

Menli je bio zadužen za nadzor ekspanzije marke Jeep u Kini, kao i u regiji Azije i Pacifika, generalno. Ova regija je postala treći po značaju generator profita marke, odmah nakon Severne Amerike i Evrope, u periodu od 2011. – 2017. godine.

Dao je veliki doprinos i bio inicijator bliskih odnosa FCA grupe sa kineskim Guangzhou Automobile Group Co. Kao rezultat toga, zajednički poduhvat sa kineskim proizvođačem je bio veoma uspešan, a stepen lokalizacije proizvodnje, prodaja i distribucija su veoma napredovali na tom tržištu.

U oktobru 2015., Menli je dobio na odgovornost i upravljanje markom Ram.

Inače, čovek poseduje zvanje Master of Business Administration, koje je stekao na Ashridge Management College.

(256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Lepo“ je to kada „sahrane“ još uvek živa čoveka … A, zna li se, šta mu je tačno?

Dejan L

Ne kapiram Markione-a. Fiatovo zaštitno lice su vozila A i B segmenta. Kupovinom Krajsler grupe, obavezao se da podigne akcije brendova KrajZler, Dodž i RAM i potpuno je zapostavio B klasu u Evropi. Opel 3x redizajnira Korsu upravo na platformi koju koristi Grande Punto već 13 godina. Šta je sve to vreme radio Markione? Išao niz dlaku menadžerima Krajsler grupe. Uveo 2 nova modela u Alfi i Maseratiju, a ubio zaštitni znak Fiata (auto B klase). Ranije je izjavio da je SAD tržište veće i nakon što se ostvari profit tamo, novac će se ulagati u EU brendove. Koje? Najava… Pročitaj više »