1. Home
  2. Vesti
  3. Kinezi dobiše novi Ford Mondeo
Kinezi dobiše novi Ford Mondeo
5

Kinezi dobiše novi Ford Mondeo

2.26K
5
Podelite sa prijateljima:

Nakon pregleda ovo malo zvaničnih fotografija koje je američki proizvođač Ford podelio s nama, možemo da konstatujemo da je šteta što novi sedan neće biti ponuđen publici na Starom kontinentu. Novi Mondeo sada poseduje dvodelne prednje svetlosne grupacije i ručice za otvaranje vrata koje se uvlače. Putnička kabina još uvek nije prikazana, ali ćemo tamo verovatno videti jedan džinovski ekran, što bi bilo usklađeno sa savremenim dizajnerskim jezikom i konceptualnim okvirom bezmalo svih proizvođača.

Sedan Ford Mondeo se već oprostio od Amerikanca gde se inače prodavao pod imenom Fusion, dok je u Evropi proizodnja porodice modela Mondeo (a koja uključuje i liftbek kao i karavan) najavljena za obustavu tokom proleća pre nama.

Ranije se verovalo da model Mondeo neće dobiti direktnog naslednika i da je određeni krosover bio planiran da odigra ulogu zamenika. Međutim, tokom prethodnog novembra se ispostavilo da će Mondeo ipak doći u narednoj generaciji i da će tada biti predstavljen kao sedan. Model s četvoro vrata će nastaviti svoj život u Kini, gde, uzgred budi rečeno, ni nema verzija s petoro vrata. Upravo se na tlu Narodne Republike Kine i dogodila prva premijera noviteta, dok Ford još uvek nije objavio tehničke specifikacije, koje nisu tajna, opet zahvaljujući čuvenom kineskom Ministarstvu privrede koje objavljuje ovakve podatke zbog zakonske nužde dostave istih od strane proizvođača.

Obelodanjeno je da je kineska divizija Forda odgovorna za razvoj nove limuzine pod starim imenom Mondeo. Najbliži rođaci novog Monda su proterenski liftbek Ford Evos, kao i premijum model s četvoro vrata zvani Lincoln Zephyr. Ovaj triling je utemeljen na unapređenoj verziji platforme najsvežijeg Focusa.

Uz smenu generacija je došlo i do prirasta gabarita Mondea, pa tako novitet meri po dužini 4.935 milimetara ( za 62 mm više od ranijeg kineskog Mondea), dok je dužina 1.875 mm (+23 mm), a visina 1.500 mm (+30 mm). Međuosovinski razmak je uvećan za 95 mm pa iznosi nemalih 2.945 mm (Ford Evos krasi slična cifra).

Stil je izveden na način koji karakteriše pomenuti Evos. Sedan poseduje sličnu rešetku hladnjaka, dvodelne farove, gde su dnevna svetla postavljena iznad, dok glavna rasveta sija s pozicije bliže tlu. Tu su i ručice za otvaranje vrata koje se uvlače do nivoa karoserije.

Zadnje signalne grupe su izvedene u obliku jedne matrice s vertikalnim presecima, baš onako kako je to urađeno na Mustangu. Enterijer nećemo osmotriti ovom prilikom, kako rekosmo u uvodu, ali će Monde verovatno reprizirati ono što je doneo kros-liftbek Ford Evos. To znači da će pred vozačem biti giganstki ekran od 12,3 inča i još jedan glomazniji od 27 inča po dijagonali. Na njemu će se pratiti multimedijalni sadržaj.

U dokumentaciji koju je Ford predao kineskom ministarstvu, naveden je samo jedan motor i on je isti kao onaj koji pokreće model Evos. Reč je o turbobenzincu zapremine 2.0 litra i snage 238 „konja“. Liftbek se nudi sa osmostepenim „automatikom“ – očigledno, istom menjačkom kutijom koja je i na novom Evosu. Pogon ostaje samo napred, dok bi se kasnije oba modela mogla pretvoriti u hibride.

Proizvodnja nove generacije sedana će biti poverena zajedničkom poduhvatu Ford Changan. Pretpostavlja se da nova limuzina neće biti nuđena van Kine, iako su prototip primerci viđeni u Americi. Svejedno, ime Mondeo će biti zadržano i u Evropi. Inostrani mediji veruju da će to ime biti dodeljeno kros-lifbeku koji se u Kini nudi kao Evos. Kad će debitovati preimenovani Evos u Evropi, to ostaje misterija.

AutoRepublika

(2258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Izgleda hiper-moćno! Skoro 5 metara limuzinčine, bravo za Ford.

TheStig

Izgleda katastrofalno. Svi elementi koji bi ovu skulu trebali da ucine privlacnom, sportskijom i dinamicnijom nisu prisutni vec je urađeno totalno suprotno. Pogledaj kako i limuzine stilizuju u stilu SUV skuletina. Svjetlosne grupe su izgignute gore umjesto da su spustene dole, takodjer i zadnje. Krov je crn kao kod croossovera kako bi se vozilo vizuelno smanjilo sto kod limuzina nema potrebe ako su skladno stilizovane i oblikovane. Ovo lici na hibrida izmedju limuzine i suv. Fuj

moron

Ako se ne varam, slične dužine je bila karavanska „terenska“ ( AWD ) Insignija prve generacije, a imala je Wb od samo 2737 mm (oko 21 cm manje od ovog mondea).

Iznogud Časni

Ovakav neće u evropu, 100%

BB

Neće nikakav