1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Folije za automobile – osnove u minut vremena
Folije za automobile – osnove u minut vremena
0

Folije za automobile – osnove u minut vremena

4.85K
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilske folije se ubrajaju u grupu stilskih detalja kojima se ulepšava automobil, odnosno predstavljaju prilagođavanje dela spoljašnjeg izgleda automobila po želji kupca. Postavljanje folije je jedna od najpopularnijih modifikacija eksterijera.

Postoji više vrsta automobilskih folija kao što su: bezbojne, sjajne, metalik, mat, karbon, kameleon, hrom, perla i maskirne folije. Najpoznatiji proizvođači auto folija su: LLumar, Oracal, Avery, Hexis, 3M, Grafitypi Arlon, koje su dostupne u raznim bojama, nijansama i različitim efektima koje pružaju. Sve ove folije su napravljene od PVC materijala. Prosečna dužina trajanja garantnog roka iznosi tri do pet godina.

Prednosti koje folija donosi, su sledeće: štiti karoseriju i farbu od spoljašnjih uticaja, kao što su UV zračenje, grád, so, kao i zaštita od grebanja i drugih mehaničkih oštećenja niskog intenziteta. Primenom folije, automobil dobija željenu boju i izgled, a treba znati da je znatno jednostavnije postaviti foliju na vozilo nego ga ofarbati.

Što se nedostataka tiče, osnovna “neprijatnost” se odnosi na prodajnu cenu folije za automobile. Dalje, za razliku od zemalja Evropske unije, i većine ostalih država, gde se postavljanje automobilske folije tretira kao akt usmeren ka zaštiti karoserije vozila, pa tako u saobraćajnoj dozvoli ostaje upisana fabrička boja i gde je ipak, neophodno  da nadležne sertifikacione kuće izdaju potvrdu, kod nas je proces „legalizacije“ folije složeniji. Za razliku od tih zemalja, u Srbiji je komplikovanija procedura koja uključuje i izmenu boje karoserije za vozilo, u odnosu na podatak unet u saobraćajnu dozvolu, pre aplikacije iste na vozilo.

Proces aplikacije, to jest lepljenja folije podrazumeva sledeće osnovne korake:

  1. Automobil se mora dovesti u stanje potpuno čiste i neoštećene karoserije;
  2. Pre nanošenja folije karoserija se tretira alkoholom od 96%. Proces traje oko tri časa;
  3. Seče se šablon jer se, folija lepi iz delova;
  4. Parcijalno se seče deo po deo. Lepljenje traje više od šest sati, u zavisnosti od tipa vozila;
  5. Fenom za kosu se zapeku ivice kako ne bi došlo do odlepljivanja folije.

Osnovna pravila za održavanje folije

Folije ne zahtevaju neku specijalnu negu ili održavanje. Veoma je bitno da se nakon postavljanja folija, vozilo ne pere tri dana, kako bi se stekli uslovi da se lepak dobro osuši. Nakon toga, vozilo se može prati kao i pre ugradnje folija, ručno ili mašinski (na četkama).

Skidanje folije

Postavljene folije se mogu skinuti u bilo kom trenutku kako bi se vozilo vratilo u fabričko stanje. Ako se folija profesionalno postavi, nema rizika od oštećenja farbe. Skidanje folije sa celog vozila traje oko dva sata.

Saša Savić

(4849)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments