1. Home
  2. Sport
  3. Zanimljivost dana: Mišel Muton – najuspešniji ženski vozač
Zanimljivost dana: Mišel Muton – najuspešniji ženski vozač
0

Zanimljivost dana: Mišel Muton – najuspešniji ženski vozač

683
0
Podelite sa prijateljima:

Kada je Denika Patrik, o čijoj karijeri možete da saznate sve jednim klikom, pobedila Indy Japan 300 trku u Aprilu 2008. godine, mnogi svetski mediji su preneli tu vest kao prvu pobedu ženskog vozača na nekoj profesionalnoj trci na svetu. Međutim, skoro tri decenije pre Amerikanke svetskim stazama je dominirala Mišel Muton, danas malo poznata Francuskinja koja je sa svojim Audijem Quattro bila na pragu da osvoji titulu u Svetskom Reli Šampionatu (WRC).

Muton je rođena 1951. godine, a nakon početnih godina na francuskom reli šampionatu od oca dobija Alpine-Renault A110 i počinje da se takmiči i u WRC. Njen prvi reli je bio na domaćem tlu 1974. godine kada je završila na odličnom 12. mestu. Slična situacija se ponovila i naredne godine (sedmo mesto), a Muton odlučuje da se oproba i na čuvenoj LeMans 24 sata trci, gde je zajedno sa još dva vozača pobedila u klasi zapremine do dve litre (ukupno 21. mesto) 1975. godine. Usledio je poziv Fiata pa će Muton voziti za italijanski tim od 1977. do 1980. godine sa najboljim rezultatom, petim mestom (ponovo u Francuskoj) i šampionskom titulom u Evropskom Reli Šampionatu.

Muton je ostala najpoznatija po godinama provedenim u Audiju, a francuskinja će kasnije izjaviti da je poziv nemačkog tima došao kao veliko iznenađenje. Audi je 1980. godine debitovao novi Quattro sa turbo motorom i pogonom na sva četiri točka, ali njegovo vreme nije beleženo pošto još uvek nije bio homoligovan (kasnije će procureti vest da bi Quattro pobedio sa 30 minuta prednosti nad najbližim rivalima). U svom prvoj reliju 1981. godine u Portugalu, Muton je pobedila na nekoliko etapa i završila na četvrtom mestu, a da bi u Italiji postala prva žena koja je pobedila WRC trku nakon velike borbe za miljenikom publike Henrijem Tojivonenom. O velikom reliki šampionu, modelu Audi Quattro, puno toga možete da saznate ukoliko pročitate istoriju legende.

Sledeća 1982. sezona je počela sa teškim sudarom u Monte Karlu, ali su usledele pobede u Portugalu i Grčkoj posle kojih se Muton probila na drugo mesto u generalnom plasmanu – sa svega 20 poena zaostatka za liderom. Audi je planirao da preskoči relije u Africi, ali se predomislio kada se Muton neočekivano umešala u borbu za titulu. U predposlednjem reliju u sezoni u Obali Slonovače, francuskinja je napravila preko 30 minuta prednosti nad glavnim rivalom za titulu Volterom Rerlom, što je trebalo da smanji prednost u generalnom plasmanu na samo dva poena.

Međutim, tokom poslednjeg dana Quattro je imao mehaničkih problema i Muton se morala povući. Rerl je i matematički osiguran drugu titulu dok je Muton završila kao drugoplasirana u generalnom plasmanu. Sa pozitivne strane, ona je pomogla Audiju da osvoji prvu titulu konstruktora.

Sledeća sezona je bila manje uspešna i pored nekoliko odličnih rezultata (drugo mesto u Portugalu i treće mesto u Keniji i Argentini), ali novi Quattro A1 (koji je bio za 70 kg lakši i za 30 ks moćniji) je imao mnogo mehaničkih problema. Muton je završila kao petoplasirana u generalnom plasmanu dok je Audi izgubio titulu konstruktora od Lancije.

Usledila je još jedna prosečna 1984. sezona u kojoj je Audi dao prednost Stigu Blomkvistu i Volteru Rerl, uz već odličnog Hanu Mikolu. Blomkvist je osiguran 1-2 finiš za Audi u generalnom plasmanu i novu titulu konstuktora dok je Muton završila kao 12., sa jednim drugim mestom (Švedska), četvrtim (Velika Britanija) i tri odustajanja.

Audi je značajno smanjio budžet za 1985. sezonu nakon serije poraza od Peugeota Talbot Sport pa je uloga Muton bila testiranje automobila. Ona je vozila samo jednu WRC trku, ali je u isto vreme oborila Pikes Peak rekord za preko 13 sekundi.

Muton je provela još jednu sezonu u WRC i to u Peugeotu gde nije uspela da završi nijedan od dva relija u kojima se oprobala. Nedugo nakon završetka 1986. sezone, najavila je penzionisanje, a kao razlog navela gašenje čuvene grupe B.

Mišel Muton je u jednom intervju izjavila da njen cilj nikada nije bio da osramoti druge vozače u muškom sportu već da pokaže da je dostojan rival. Dok su neki reli vozači imali primedbe na učešće u WRC (to se posebno odnosi na finskog vozača Arija Vatanena), drugi su ipak imali samo pohvale. Primera radi, trostruki šampion Formule 1 Niki Lauda je nazvao “Super-ženom“ dok je Stirling Mos izjavio da je “jedna od najboljih vozača“. Muton je u karijeri pobedila četiri WRC relija, a 2012. godine je primljena u Kuću slavnih.

Zoran Tomasović

(683)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments