1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Danijel Rikijardo izašao kao pobednik iz haosa VN Azerbejdžana
Danijel Rikijardo izašao kao pobednik iz haosa VN Azerbejdžana
0

Danijel Rikijardo izašao kao pobednik iz haosa VN Azerbejdžana

144
0
Podelite sa prijateljima:

Danijel Rikijardo je prvi prošao cilj azerbejdžanskog F1 haosa, ostvarivši petu pobedu u karijeri. Između Luisa Hamiltona i Sebastijana Fetela sevale varnice.

Kontakt sa Hamiltonom, kada su se obojica nalazili iza bezbednosnog automobila, rezultirao je kaznom za Sebastijana Fetela, dok su nade Britanca za eventualnom pobedom pale u vodu nakon što je iz bezbednosnih razloga morao u boks na zametu naslona za glavu.

Ovaj, među brojnim drugim incidentima, omogućio je Rikijardu iz Red Bulla da trijumfuje. Čini se da je u Bakuu danas bilo bitno – ne pogrešiti i imati sreće da automobil ne otkaže. Ovo je prva pobeda za austrijski tim ove sezone.

Rikijardo je  trijumfovao ispred Valterija Botasa (Mercedes), koji je na samom početku bio u minusu čitav krug, dok je Lens Strol iz Williamsa neočekivano zauzeo treće mesto na podijumu.

Činilo se da Hamilton drži sve pod kontrolom, nakon sudara Botasa i Raikonena u krivini 2, na samom početku trke. Oba Finca su prošla sa oštećenjima. I mada je Raikonenov Ferrari nastavio trku a Botasov Mercedes morao u boks zbog pucanja pneumatika, ispostavilo se da je dugoročno stariji Finac ipak prošao lošije.

Hamilton je napravio prednost od tri sekunde u odnosu na Fetela, kako se bližio prvoj rundi odlazaka u boks. Otkaz Toro Rossoa Danila Kvjata je označio prvi ulazak bezbednosnog automobila, što je samo nastavilo haotična  dešavanja.

Nije prošao ni krug kada je trka nastavljena, a bezbednosni automobil je ponovo stupio u akciju zbog krhotina na stazi, kojih je bilo u „izobilju“.  Mnogi vozači su se žalili na sporost bezbednosnog vozila, da bi Hamilton dodatno usporio stvari u krivini 15, kada je se gotovo zaustavio na stazi, što je za posledicu imalo to da ga je otpozadi udario Fetelov Ferrari. Nemac, iznerviran zbog Hamiltonovog poteza, postavio se uz bok Mercedesa i „ćušnuo“ ga točkovima. To nije bio jedini kontakt, jer su se prilikom restarta „poljubili“ i vozači Force Indije, Serhio Perez i Esteban Okon, što je donelo dodatne krhotine po stazi i konačno – isticanje crvene zastave.

Trka se nastavila nakon pauze od 25 minuta, dok se ujedno čekalo na presudu stjuarda u vezi sa „nesporazumima“ Fetela i Hamiltona. Nemac je dobio kaznu od 10 sekundi, što mu je ujedno srušilo šanse za pobedom. Čini se da bi bilo poštenije da su obojica kažnjeni, jer je ponašanje Hamiltona iza bezbednosnog vozila bilo krajnje nekorektno i provokativno.

Pre nego što je Fetelu izrečena kazna, Hamiltonove nade su takođe pale u vodu, jer se olabavio naslon za glavu na njegovom bolidu, zbog čega je morao da ide na nepredviđeni servis. Sve je rezultiralo time što se Fetel našao na sedmom a Hamilton na osmom mestu.

To je na prvom mestu iskoristio Rikijardo, pretekavši najpre Williamsov dvojac Strol/Masa. Mada je na stazi vladao haos, Australijanac je sačuvao koncentraciju, što mu je na kraju obezbedilo pobedu.

Masa je nažalost morao da odustane, dok je Strol bio pod pritiskom oporavljenog Botasa, koji je za vreme bezbednosnog automobila ušao u aktuelan krug.

Strol i Botras su se borili do samog finiša, da bi na kraju Mercedes ipak bio drugi, 0,1 sekundu ispred Williamsa. Ipak osamnaestogodišnjak iz Kanade je bio presrećan zbog svog prvog podijuma u karijeri.

Fetel i Hamilton su na kraju bili četvrti, odnosno peti, sa razlikom od samo 0,2 sekunde, što je značilo da je Nemac povećao razliku u generalnom plasmanu na 14 poena.

Šesti je bio Esteban Ocon iz Force Indije, koji se oporavio nakon sudara sa Perezom. Kevin Magnusen (Haas) je bio odličan sedmi, ispred Karlosa Sainca (Toro Rosso).

Fernando Alonso je doneo poene McLarenu sa devetim mestom, dok je prvih deset zaokružio Paskal Verlajn iz Saubera.

VN Evrope 2017., Baku (Azerbejdžan)

1. Daniel Ricciardo AUS Red Bull – TAG 51 laps
2. Valtteri Bottas FIN Mercedes – Mercedes +3.904s
3. Lance Stroll CAN Williams – Mercedes +4.009s
4. Sebastian Vettel GER Ferrari – Ferrari +5.976s
5. Lewis Hamilton GBR Mercedes – Mercedes +6.188s

6. Esteban Ocon FRA Force India-Mercedes +30.298s
7. Kevin Magnussen DEN Haas-Ferrari +41.753s
8. Carlos Sainz ESP Toro Rosso-Renault +49.400s
9. Fernando Alonso ESP McLaren-Honda +59.551s
10. Pascal Wehrlein GER Sauber – Ferrari +1m 26.573s
11. Marcus Ericsson SWE Sauber – Ferrari +1m 29.550s
12. Stoffel Vandoorne BEL McLaren-Honda +1m 30.041s
13. Romain Grosjean FRA Haas-Ferrari +1 lap

Nisu završili trku

Kimi Raikkonen FIN Ferrari – Ferrari 46 kompletiranih krugova
Sergio Perez MEX Force India-Mercedes 40 kompletiranih krugova
Felipe Massa BRA Williams – Mercedes 26 kompletiranih krugova
Nico Hulkenberg GER Renault – Renault 25 kompletiranih krugova
Max Verstappen NED Red Bull – TAG 12 kompletiranih krugova
Daniil Kvyat RUS Toro Rosso-Renault 11 kompletiranih krugova
Jolyon Palmer GBR Renault – Renault 10 lkompletiranih krugova

Generalni plasman vozača:

1 Sebastian Vettel GER FERRARI 153
2 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 139
3 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 111
4 Daniel Ricciardo AUS RED BULL RACING TAG HEUER 92
5 Kimi Räikkönen FIN FERRARI 73
6 Max Verstappen NED RED BULL RACING TAG HEUER 45
7 Sergio Perez MEX FORCE INDIA MERCEDES 44
8 Esteban Ocon FRA FORCE INDIA MERCEDES 35
9 Carlos Sainz ESP TORO ROSSO 29
10 Felipe Massa BRA WILLIAMS MERCEDES 20
11 Nico Hulkenberg GER RENAULT 18
12 Lance Stroll CAN WILLIAMS MERCEDES 17
13 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 11
14 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 10
15 Pascal Wehrlein GER SAUBER FERRARI 5
16 Daniil Kvyat RUS TORO ROSSO 4
17 Fernando Alonso ESP MCLAREN HONDA 2
18 Jolyon Palmer GBR RENAULT 0
19 Marcus Ericsson SWE SAUBER FERRARI 0
20 Stoffel Vandoorne BEL MCLAREN HONDA 0
21 Antonio Giovinazzi ITA SAUBER FERRARI 0

 

Generalni plasman konstruktora:

 

Poz Tim Poeni
1 MERCEDES 250
2 FERRARI 226
3 RED BULL RACING TAG HEUER 137
4 FORCE INDIA MERCEDES 79
5 WILLIAMS MERCEDES 37
6 TORO ROSSO 33
7 HAAS FERRARI 21
8 RENAULT 18
9 SAUBER FERRARI 5
10 MCLAREN HONDA 2

(144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments