1. Home
  2. Zelene strane
  3. Gotovo svi Evro 6 dizeli prekomerno zagađuju u uslovima realnog saobraćaja
Gotovo svi Evro 6 dizeli prekomerno zagađuju u uslovima realnog saobraćaja
1

Gotovo svi Evro 6 dizeli prekomerno zagađuju u uslovima realnog saobraćaja

4.09K
1
Podelite sa prijateljima:

Novo nezavisno testiranje pokazuje da gotovo svi dizel modeli probijaju limite koje je odredila Evropska unija.

Dizeli „sistematski“ ispuštaju velike količine azotnih oksida u atmosferu tokom vožnje u realnom saobraćaju, uprkos tome što su „na papiru“ u skladu sa najnovijom evropskom regulativom.

Ovo tvrde naučnici iz Međunarodnog saveta za čist transport, nezavisne, neprofitne organizacije sa  sedištem u Berlinu. Ona je objavila prve rezultate nove inicijative, koja je sprovedena u okviru izvesnog broja drugih organizacija, uključujući i FIA Foundation.

Inicijativa za stvarnu emisiju u urbanim uslovima (True) je objavila sistem ocenjivanja, za koji kaže da reflektuje ispuštanje azotnih oksida, ekvivalentno onom u realnom saobaćaju. Automobili se rangiraju kroz šemu „zeleno/žuto/crveno“ (dobro, umereno, loše), u smislu određivanje ekološke podobnosti.

True koalicija kaže da je testirala oko 4.850 modela, od Evro 3 do Evro 6 standarda. Svi Evro 3, 4 i 5 dizeli su dobili loše ocene, dok je velika većina automobila sa Evro 6 standardom takođe ušla „u crveno“. S druge strane, svi Evro 6 benzinci su dobili ili dobre ili umerene ocene.

Studija je takođe otkrila da četiri grupe proizvođača imaju prosečnu emisiju 12 puta veću od Evro 6 dizel standarda, kao i da porodica vozila sa najvišom emisijom čak 18 puta prelazi zakonske limite.

To nije sve, jer Evro 6 dizel modeli koji su testirani, u realnom saobraćaju takođe probijaju zadate norme. Istraživanje je takođe pokazalo da benzinski Evro 6 modeli sa najvišom emisijom azotnih oksida, emituju ovo jedinjenje u istoj ravni kao i dizeli sa najnižom emisijom azotnih oksida.

Svi testirani Evro 5 dizeli su imali emisiju azotnih oksida najmanje dvostruko veću, dok je najgori čak 18 puta više zagađuje od onog što je nominalno prihvatljivo.

„Da sam kupac, pogledao bih ove brojke i morao bih da dođem do zaključka da ne treba da kupim dizel vozilo“, rekao je Peter Mok iz ICCT-a. „Čak se i Evro 6 dizeli nisu dobro pokazali, tako da praktično svima treba da se zabrani pristup centrima gradova.“

Majk Houz, direktor Društva proizvođača i trgovaca vozilima, je rekao: „Zahvaljujući ogromnim investicijama, svaka sledeća generacija vozila je naprednija od prethodne sa značajno manjim nivoima zagađivanja. Izveštaj je to potvrdio a kupci mogu biti uvereni da su novi automobili koji se trenutno prodaju najčistiji ikada, i u potpunosti sa Evro standardima.“

 

 

(4089)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Biće gadnih potresa u auto industriji, kao što je AutoRepublika već i pisala u par navrata. Šanse nema da proizvodjači bez dosadašnjeg procenta ušečća dizela u prodaji postignu zadate parametre o prosečnoj flotnoj emisiji CO2. Ode sve „u tri materine“ …