1. Home
  2. Vesti
  3. Najbezbedniji premijum SUV/krosover modeli za 2018.
Najbezbedniji premijum SUV/krosover modeli za 2018.
0

Najbezbedniji premijum SUV/krosover modeli za 2018.

1.30K
0
Podelite sa prijateljima:

SUV modeli koji slede, dobili su maksimalne ocene u „kreš“ testovima i standardno su opremljeni, takođe maksimalno ocenjenim, sistemima automatskog kočenja.

Luksuzni automobili iz SUV/krosover segmenta prodaju se bolje nego njihovi sedan pandani, a dobitna formula je što pored  prestiža nude i visok nivo praktičnosti. Neki od novih modela, posebno sa Jaguar i Porsche oznakama, pored toga što su okretni i „spretni“, poseduju mnogo više praktičnih mogućnosti u odnosu na sportski orijentisane modele.

Ipak, koji su među SUV/krosoverima za 2018. najbezbedniji u smislu zaštite putnika i izbegavanja saobraćajnih incidenata. Najrelevatniji testovi bezbednosti vozila na svetu su oni koje sprovode američka Nacionalna administracija za bezbednost u saobraćaju (NHTSA) i Osiguravajući institut za bezbednost na putevima (IIHS). Potonji testira i automatske sisteme kočenja, naravno, na vozilima na kojima su oni dostupni.

Na dostičnoj listi devet najbezbednijih, svi su krosoveri, i ne samo da su dobili maksimalne ocene u svim „kreš“ testovima koje su sprovele obe agencije (s jednim izuzetkom), već su svi opremljeni sistemom upozorenja na opasnost od čeonog sudara sa funkcijom automatskog kočenja. IIHS je svima dodelio ocenu „superioran“, što znači da je vozilo sposobno da izbegne sudar ili redukuje brzinu za najmanje 8 km/h u dva odvojena testa, sprovedena pri brzinama od 20 odnosno 40 km/h.

Takođe, vozila su ili opremljena ili imaju u ponudi većinu ostalih aktivnih sistema bezbednosti koji pomažu vozaču da izbegne ili reši probleme na putu, uključujući monitoring „mrtvog ugla“, detekciju unakrsnog saobraćaja iza vozila i upozorenje na neželjen izlazak iz vozne trake.

Kao i slučaju konvencionalnih automobila, NHTSA i IIHS gravitiraju tome da se koncentrišu na modele koji se prodaju u visokim brojkama, tako da primerci poput Land Rover Range Rovera i Maserati Levantea nisu ocenjeni, a neki su često „taze“ novi ili restilizovani, tako da ih agencije još uvek nisu analizirale.

9. Volvo XC90

„Veliki šef“ u Volvoovoj gami, XC90, dolazi u verzijama sa dva ili tri reda sedišta, sa velikim „tablet“ displejem na armaturnoj tabli i čitavim nizom sistema asistencije koji su standardni. Tu se ubrajaju sistem automatskog kočenja kako pri niskim tako i visokim brzinama, upozorenje na neželjen izlazak iz vozne trake, detekcija „mrtvog ugla“ i upozorenje na unakrsni saobraćaj iza vozila.

8. Volvo XC60

Redizajnirani XC60 nastavlja tradiciju švedske marke, koja podrazumeva vrhunsku bezbednost. Što se standardnih sistema tiče, tu su upozorenje na opasnost od čeonog sudara, sistem automatskog kočenja pri visokim i niskim brzinama, s tim što je potonji režim sposoban da izbegava sudar sa drugim vozilom, pešake, bicikliste ili životinje, što znači da je u funkciju uključena i asistencija na volanu, ukoliko kočenje nije dovoljno. Upozorenje na neželjen izlazak iz vozne trake sa funkcijom održavanja unutar vozne trake je takođe dostupan, uz detekciju „mrtvog ugla“ sa upozorenjem na unakrsni saobraćaj iza vozila. Asistencija pri upravljanju je takođe deo opcionala u okviru Vision paketa.

7. Mercedes-Benz GLE

Mercedesov SUV srednje veličine, GLE, nudi sve ono što i manji GLC, uz više prostora, ali ne i manje elegantni enterijer. Kao i u slučaju „rođaka“, sistem automatskog kočenja je standardan sa upozorenjem na opasnost od čeonog sudara, koje je ostalo opciono. Detekcija „mrtvog ugla“ je izdvojena opcija, dok je upozorenje na neželjen izlazak iz vozne trake i asistencija pri održavanju iste, dostupno u različitim opcionim paketima. Treba napomenuti da GLE nije testiran od strane NHTSA.

6. Mercedes-Benz GLC

Dostupan je u standardnoj i „kupe“ verziji. Kompaktni krosover krasi elegantan stajling, kako spolja, tako i unutar kabinskog prostora. „Superiorni“ sistem automatskog kočenja je standardan, dok je upozorenje na opasnost od čeonog sudara opciono. Detekcija „mrtvog ugla“ je izdvojena opacija, dok su upozorenje na neželjen izlazak iz vozne trake sa funkcijom održavanja pravca dostupni u okviru skupog Premium Driver Assistance paketa. Očigledno, Mercedes zna kako se „zarađuje“ dodatno.

5. Lexus RX

Lexusov krosover srednje veličine u ponudi ima i treći red sedišta, po prvi put od ove godine, i to u 350L produženoj verziji. Poput manjeg „rođaka“, NX-a, RX je u ponudi u benzinskoj i hirbidnoj verziji a dolazi standardno sa upozorenjem na opasnost od čeonog sudara, sistemom automatskog kočenja sa funkciojom izbegavanja vozila ili pešaka, upozorenjem na neželjen izlazak iz vozne trake, koje uključuje i funkciju održavanja željenog pravca. Detekcija mrtvog ugla sa monitoringom unakrsnog saobraćaja iza vozila je zasebna opcija.

4. Lexus NX

Kompaktni NX je blago osvežen za 2018., a NX 200t je preimenovan u NX300 (NX300h hibridna verzija). Pored toga, Lexusov krosover je obogaćen dodatnom bezbednosnom opremom. U standardne sisteme se ubrajaju upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa kompletnim automatskim kočenjem, koje uključuje detekciju pešaka i upozorenje na neželjen izlazak iz vozne trake sa funkcijom održavanja pravca. Detekcija „mrtvog ugla“ i upozorenje na unakrsni saobraćaj iza vozila su opcioni ili deo Luxury ili Premium paketa.

3. Audi Q7

Veliki „brat“ Q5, Audijev SUV srednje veličine dolazi standardno sa „city“ sistemom automatskog kočenja, koji može da prevenira sudare sa drugim vozilima i pešacima pri brzinama do 85 km/h, s tim što su sistem autonomnog kočenja pri višim brzinama (do 22o km/h), detekcija „mrtvog ugla“/upozorenje na unakrsni saobraćaj iza vozila, upozorenje na neželjen izlazak iz vozne trake/održavanje vozne trake, pa čak i „noćni vid“ koji može da detektuje velike životinje, opcioni u višim nivoima opreme u okviru Driver Assistance paketa. Nemci zaista znaju da dodatno naplaćuju za „svoj rad“…

2. Audi Q5

Uspešno redizajniran za 2018., kompaktni Q5 je dovoljno praktičan i dovoljno sportski, posebno kada se u obzir uzme SQ5 verzija. Upozorenje na opasnost od čeonog sudara i „superiorno“ ocenjeno automatsko kočenje pri niskim brzinama, koje može da prevenira sudare sa drugim vozilima i pešacima, uz automatsko kočenje pri višim brzinama, sa detekcijom mrtvog ugla i unakrsnog saobraćaja iza vozila, ulaze u Premium Plus i Prestige nivoe opreme.

1. Acura MDX

Acura MDX sa tri reda sedišta je dugo bila „sigurica“ kada se u obzir uzmu dobre performanse i vrhunska pouzdanost, svojstvena Hondi. Svi mogući napredni, aktivni sistemi bezbednosti su standardni izuzev detekcije „mrtvog ugla“ i unakrsnog saobraćaja iza vozila, koje dolaze opcionou u Technology ili Advanced paketima.

(1301)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments