1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen predstavio novi turbo dizel motor
Volkswagen predstavio novi turbo dizel motor
11

Volkswagen predstavio novi turbo dizel motor

18.28K
11
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira na pritiske koje se vrše na kompaniju, Volkswagen ne odustaje od dizela, što je za pohvalu što se nas tiče.

Konglomerat se prisilno okreće elektrifikaciji, I.D. koncepti se ređaju jedan za drugim, a procurela je i fotografija prvog serijskog primerka.

Pored čistih EV modela, u planu je i hibridizacija, što znači da SUS motori neće tek tako otići u istoriju, pa čak ni toliko kritikovani dizel. Naime, na Vienna Motor simpozijumu 2018. u Austriji, predstavljen je novi EA288 Evo četvorocilindarski turbo dizel motor, koji će se naći ispod hauba budućih VAG proizvoda.

Ovo je ujedno najava hibridizacije dizela, jer će 2,0-litarski TDI biti kompatibilan sa „blagom“ hibridnom postavkom, sa kaišnim starter-generatorom od 12 V u kombinaciji sa litijum-jonskom baterijom. Ovaj novi aranžman obećava ne samo sniženu potrošnju, već i značajno smanjivanje nivoa emisije štetnih gasova, uz poboljšan komfor unutar kabinskog prostora. VW naglašava da je glavna razlika između novog TDI agregata i starih jedinica u ekstremno niskoj emisiji izduvnih gasova novajlije u svim režimima vožnje.

Što se tiče snage, EA288 Evo će biti dostupan sa različitim specifikacijama, u rasponu od 136 ks (100 kW), pa do 204 ks (150 kW). Porast snage i obrtnog momenta iznosi do devet odsto. Audi će takođe iskoristiti beneficije koje donosi novi turbo dizel motor, koristeći ga u uzdužnoj pogonskoj postavci. Volkswagen marka, kao i ostatak brendova poput Škode i Seata, koristiće ovaj motor u modelima koji počivaju na MQB platformi.

Da bi ga učinili čisitijim u odnosu na motor kojeg nasleđuje, Volkswagenovi inženjeri su implementirali „blagi“ hibridni sistem, ali su se takođ „poigrali“ i sa procesom sagorevanja, da bi poboljšali efikasnost i učinili odziv turbo punjača bržim. Efikasniji nego ranije, filter čađi je sada dužeg veka i izmenjenih dimenzija.

To nije sve, jer je EA288 Evo lakši od prethodnika i ima manje gubitke izazvane trenjem i rasipanjem toplotne energije. VW je takođe dodao da je novi turbo dizel u skladu sa strožim standardima koje nalaže WLTP ciklus, koji uskoro nasleđuje nerealni i neadekvatni NEDC.

Pored navedenog, na simpozijumu u Beču je Volkswagen javnost upoznao sa „blagim“ hibridnim sisemom od 48 V, koji će biti implemetniran u novoj generaciji Golfa, koji na scenu treba da stupi u drugoj polovini 2019., sa ciljem da „drastično redukuje potrošnju i emisiju štetnih gasova.“

Na kraju, novi 1,5-litarski TSI Evo motor je konstruisan tako da kao pogonsko gorivo može da koristi komprimovani zemni gas. Novi, 1.5 TGI Evo je pronašao mesto u Golfu 1.5 TSI ACT BlueMotion, za čije potrebe isporučuje 130 ks. Poput benzinskog pandana, CNG verzija funkcioniše u Milerovom ciklusu, a u ponudi će biti u toku ove godine. U Golfu opremljenom DSG menjačem, trošiće samo 3,5 kilograma gasa na 100 kilometara, uz autonomiju od 490 kilometara (CNG).

Izvor: Auto Motor und Sport

 

(18278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Divne vesti. Lepo je da kupci imaju širok izbor izbora. Pa ko šta voli, može da bira, umesto se što se ekstremno agresivno nameću EV.

Odesza

Slažem se!
Osobno smatram da kupac treba imati ovelik i širok izbor motorizacije kao i svega ostalog u ponudi!
Jer kupac je kralj!

moron

Svaka im čast!

DekiNs

Svaka čast !!! VW je zakon. Ostalo je boranija

Sloba

VW je boranija kao i Audi a Mercedes i Bmw pojedu za dorucak I VW i Audia i po kvalitetu i po potrosnji i po luxsuzu po svemu jedino sto su skuplji Bmw i Mercedes i Drzu cenu kao polovnnjaci i kao nova vozila.VW kad napravi 200h km sav se trese bucno radi dok u Bmw-u ili Mercedesu na toj kilometrazi auto radi koa sat.Ja posedujem jednog Bmw kupio sam ga sa 120h km sad imam 175h km sem servisa nisam prst stavio na auto.Radi kao nov na auto putu kada ga vozim 100km potrisnja mu 3.7 sto je smesno… Pročitaj više »

Odesza

Sloba koliko kontraindikacija pa to je strahota.
U jednoj svojoj rečenci izkazuješ toliko neznanja kao i neshvatavnja .
Šta je Bmw drugo nego Konkurenat Audi-u i Mercedes-u ili Audi konkurenat Bmw-u i Mercedes-u il Mercedes konkurenat Audi-u i Bmw-u.
Da se tebi barem znanje trese,to bi bilo odviše od koristi.

BMW bljak

Ja sa moega golfa vozim 180 na sat a trosi samo 3.1 litara na 100. Tako da je tvoj krs od bmw smesan za njega

Golf truba

Samo nek je tebi Bmw krs a Golf je onda za prevoz prasica tovljenika, tvrdji i nedubniji auto od golfa nisan vozio, alfa raspad

Neutralan

Tebe zovu pinokio 3,1 na 180 km/h.? Smanji oko ribolovac.

sinke

padne kisa a o ledu i snegu necu ni da pricam….i ostavi i bmw i mercedes u garazi i idi autobusom….mozes i peske….i tako do proleca…i molim te….nemoj samo o xdrive i 4matic…molim te …a sto se tice dizela….nikad vise….dok sam ziv….pa da trosi pola litre….traktor ostaje traktor pa da neznam sta urade…

Pedja

Svaka cast, samo naored! Kakav el pogon..
Pitajte ljude u Norveskoj i dr kakvi su ekektricni autimobili.
Teska zimi sa jednim punjenjem predje 150 km!!!