1. Home
  2. Vesti
  3. BMW iNext – pionir kada je reč o mnogim automobilskim inovacijama
BMW iNext – pionir kada je reč o mnogim automobilskim inovacijama
0

BMW iNext – pionir kada je reč o mnogim automobilskim inovacijama

169
0
Podelite sa prijateljima:

Već smo izvestili da će BMW investirati 400 miliona evra u fabriku u Dingolfingu, gde će se proizvoditi novi iNext.

Da li će finalni naziv serijskog modela biti iNext ili nešto drugo, saznaćemo uskoro. Uglavnom, radi se o modelu od vitalnog značaja za budućnost bavarske marke. Naravno, reč je o čisto električnom modelu, koji će posedovati nivo 3 poluautonomne vožnje.

Prilično masivna investicija će obezbediti proizvodnju različitih modela s različitim pogonskim sklopovima na istoj proizvodnoj liniji. Kada bude startovala proizvodnja BMW-a iNext, pored ovog modela će se sklapati i serija 5, serija 7 i serija 8, što znači da će se uporedo proizvoditi automobili s tradicionalnim pogonom, hibridi i elektromobili. Ovaj projekat nije bilo lako ostvariti, tako da je BMW bio prisiljen da proširi fabriku.

Potreba iNexta za senzorima, sistemima čišćenja i visokoperformantnim kompjuterima, zahtevala je od Bavaraca da instaliraju nove stanice za potvrdu kvaliteta ovih funkcija. Različiti modeli takođe zahtevaju različite procese izrade, što podrazumeva više ili manje rada na sklapanju u odnosu na druge modele tokom samog procesa proizvodnje. To je nešto što je BMW morao ozbiljno da uzme u obzir. Novi direktor fabrike u Dingolfingu, Kristof Šreder, povodom toga je rekao: „BMW iNext je više od novog modela. On je pionir kada je reč o brojnim automobilskim inovacijama, posebno što se tiče autonomne vožnje.“

BMW iNext bi trebalo u prodajne salone da stigne 2021., kao model za tu godinu. Međutim, kompanija nije pružila informaciju kada će novajlija debitovati. Kada se to desi, izgledaće kao tipičan krosover, a špijunske fotografije sugerišu da se radi o uspravnom prednjem delu s maskom u vidu „bubrega“ (nepoznate veličine).

Unutrašnjost smo takođe bili u prilici da vidimo, tako da znamo da će vozači uživati u zakrivljenom displeju i višeugaonom volanu. Očekuje se da autonomija probije brojku od 600 kilometara, što bi trebalo visoko da pozicionira iNext po tom pitanju.

Mada je dugačak put do momenta kada će elektromobili po prodaji nadmašiti konvencionalne modele, oni nastavljaju da hvataju zamah što se popularnosti tiče, dok u isto vreme sve više proizvođača u svom portfoliju ima neki električni primerak. Kada bude konačno ušao u serijsku proizvodnju, BMW iNext će već imati značajnu konkurenciju koju čine Mercedes EQC, Audi e-tron Jaguar I-Pace i Mustang Mach-E.

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments