1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Proizvođači automobila ulažu velika sredstva u sedane bez obzira na SUV ekspanziju
Proizvođači automobila ulažu velika sredstva u sedane bez obzira na SUV ekspanziju
1

Proizvođači automobila ulažu velika sredstva u sedane bez obzira na SUV ekspanziju

424
1
Podelite sa prijateljima:

Mnogima je promaklo, ali na poslednjem Salonu automobila u Ženevi je bio veliki broj sedana, kako u konceptnoj tako i serijskoj formi. Ovo se čini čudnim, s obzirom na činjenicu da limuzinska karoserijska konfiguracija gubi poklonike na Starom kontinentu, u korist SUV/krosover modela.

Prodaja sedana je pala prošle godine za 7 odsto, na 669.393 primerka, što je rezultiralo tržišnim učešćem od samo 4 odsto, kažu podaci JATO Dynamicsa.

Uprkos konstantnom padu prodaje, u Ženevi su debitovali koncepti poput BMW Concept M8 Gran Coupea, Hyundaija Le Fil Rouge, Aston Martin Lagonde Vision, Volkswagen I.D. Vizzion, Pininfarininog HK GT i Sibylle GFG Stylea, nove kompanije proslavljenog Đorđeta Đuđara.

Pininfarina HK GT koncept

Što se tiče premijera serijskih modela, one su privukle ogromnu pažnju. Spomenimo Audi A6, Peugeot 508 i Mercedes-Benz AMG GT.

Broj novih sedana u Ženevi je čak nadmašio broj novih SUV-a, uprkos „bumu“ koji modeli s povišenim klirensom doživljavaju. Prošle godine, prodaja SUV-a je porasla za 19 odsto, na 4,56 miliona jedinica, što je ovom sektoru donelo tržišno učešće (u Evropi) od 29 odsto. Međutim, to se nije reflektovalo ponudom u Palexpou.

Peugeot 508

SUV premijere su bile rezervisane za Hyundaijeve modele Santa Fe i (električna) Kona, BMW X4, Range Rover SV Coupe i Jaguar I-Pace. Škoda Vision X je bio jedini novi SUV koncept kada je reč o velikoserijskim proizvođačima.

Novi obrt

Prva stvar koja se primećuje, sa izuzetkom A6, je što se ne radi o klasičnim trozapreminskim limuzinama. Novajlije se pre mogu opisati kao sportski kupei sa četvoro vrata. Čak i novi Peugeot 508 ima formu koju PSA naziva „fastback“.

Ovakvi modeli definitivno izazivaju pažnju, jer ovaj novi dizajnerski koncept donosi svežinu i mnogo atraktivnije forme u odnosu na „copy/paste“ SUV/krosovere.

„SUV segment preuzima „mejnstrim“ poziciju, tako da kupei sa četvoro vrata imaju šansu da budu tržišno ekskluzivniji, sa ukusom egzotike, koji su SUV modeli izgubili“, rekao je Sem Livingston, direktor Car Design Researcha. „U smislu pojave i imidža, SUV nije više „kul stvar““.

Tesla efekat

Mnogi od koncepata, poput I.D. Vizziona, Lagonde Vision i HK GT-a, imaju čisto električni pogon. „Ja bih to nazvao Tesla efektom“, rekao je bivši šef Fordovog dizajna Džej Mejs. „Sa aspekta tehnologije, proizvođači automobila širom otvorenih očiju gledaju u Teslu. Međutim, takođe, ukoliko pogledate Tesline sedane, oni su u dobroj meri u kupe formi, kada u obzir uzmemo proporcije.“

Aston Martin Lagonda Vision koncept

Mejs, koji sada radi kao dizajnerski savetnik, rekao je da su kupei sa dvoje i četvoro vrata i dalje omiljena forma stilista koji žele da izraze svoje ideje. „Razgovarao sam sa bivšim dizajnerom Volkswagena, Daimlera i Forda, Frimenom Tomasom, u vezi sa ovim pre neki dan. Dizajneri obožavaju da crtaju kupee“, rekao je Mejs. Kao dokaz, istakao je svoja predavanja na Royal College of Art u Londonu. „Možda biste pomislili da nova generacija studenata želi da crta autonomna vozila, SUV/krosovere ili neke druge konfiguracije, međutim ne, oni žele da crtaju kupee.“

Nešto egzotično

Neki od kupe koncepata sa četvoro vrata u Ženevi, kreirani su u cilju ilustracije novog dizajnerskog jezika. Primer čine Hyundai Le Fil Rouge, Mazda Vision Coupe i BMW M8, koji je prethodnica sedan verzije buduće serije 8.

Šef BMW-ovog odeljenja za dizajn, Adrian van Hojdonk, opisao je M8 kao sportski automobil sa četvoro vrata za sofisticiranog kupca sa dubljim džepom. „Mi smo želeli da kreiramo nešto što nemamo. To nije nešto što im je potrebno, već nešto što žele. Da biste uspeli u tome, morate kreirati nešto egzotično, nešto što nije postojalo do sada – sportski automobil sa četvoro vrata.“

Hyundai Le Fil Rouge koncept

Hyundai je saopštio da Le Fil Rouge uvodi temu „senzualnog sportskog“ dizajna, koja će biti ključna za budući dizajnerski jezik. U međuvremenu, iz Mazde javljaju da Vision Coupe prethodi sledećoj fazi Kodo-Soul of Motion filozofiji dizajna.

Mejs je nahvalio elegantni dizajn Mazdinog koncepta. „Forma je u isto vreme kompleksna i ekstremno jednostavna. Koncept je izgledao kao najmoderniji automobil na salonu“, rekao je on.

S druge strane, Mejs nije bio toliko blagonaklon prema Lagonda Vision studiji, za koju je Aston Martin rekao da najavljuje Lagondino ponovno rođenje kao proizvođača čisto električnih automoibla. „To je koncept koji će se zaboraviti“, konstatovao je Mejs.

Globalni domašaj

Ženeva je možda bila prepuna očaravajućih sedana, ali analitičari ne očekuju veliki povratak limuzina u Evropu. „Uprkos predstavljanju ovih koncepata, ne vidim bilo kakav pravi dokaz o oživljavanju limuzinske karoserijske konfiguracije“, rekao je Felipe Munjoz, globalni analitičar iz JATO Dynamicsa.

Očekuje se da dotični koncepti imaju snažniji uticaj van Evrope. I.D. Vizzion je prethodnica električnog sedana koji će indirektno zameniti luksuznog Phaetona, 2022. godine, kada bude stupio na scenu. VW je saopštio da su limuzine veoma bitne za zemlje poput Kine, gde se na ovaj karoserijski stil odnosi oko 32 odsto prodaje (JATO).

Volkswagen I.D. Vizzion koncept

„Dobit iz poslovanja iz D segmenta, kada govorimo o „mejnstrim“ markama, jedna je od najvećih na svetu“, rekao je šef Peugeota, Žan-Filip Imparato. „Evropa je važna, ali moja strategija je da budemo uspešni van Evrope. Novi 508 se uklapa u moju međunarodnu strategiju.“

Šef Peugeotovog dizajna, Žil Vidal, dodao je da „fastback“ forma 508-ice ima ključni uticaj na dinamičnu pojavu.

Kao što je Ženeva dokazala, limuzine će uvek imati svoje mesto, uprkos padu popularnosti u Evropi. „Teško je zamisliti panoramu bez sedana“, rekao je Livingston. „To je originalna automobilska forma.“

 

(424)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Činjenica je da imaju mali koeficijent otpora vazduha… Samim time, malu deklarisanu emisiju CO2, što za proizvodjače možda i nije bez značaja kada stupi WLTP. Da „peglaju“ gamu. I efekte koje prave SUV modeli.