1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Premijum SUV segment nadmašio po prodaji limuzine i karavane
Premijum SUV segment nadmašio po prodaji limuzine i karavane
0

Premijum SUV segment nadmašio po prodaji limuzine i karavane

2.68K
0
Podelite sa prijateljima:

Novi modeli Volvoa, Audija i Mercedes-Benza značajno doprinose boljoj prodaji vozila iz SUV segmenta srednje veličine, i to do te mere da su pretekli svoje konvencionalne ekvivalente.

Prošle godine, po prvi put su modeli poput Volvoa XC60, Audija Q5 i BMW-a X3 bili popularniji od limuzinskih i karavanskih modela, Mercedesa E klase i BMW-a serije 5. Prodaja premijum SUV modela srednje veličine je porasla za 23 odsto, na 242.682, gde je vodeći XC60, podaci su JATO Dynamicsa.

Mercedes je odmah iza XC60 sa kombinovanom prodajom GLC-a i GLC Coupea od 51.653 primeraka. Poređenja radi, prodaja sedan i karavan premijum pandana je porasla za 13 odsto, na 219.404 jedinice.

Prodaja od preko pola miliona

Nastavak rasta prodaje će dostići brojku tek nešto ispod pola miliona do kraja godine po proceni analitičara iz LMC Automotivea. Prošlogodišnja iznosi 409.196.

Lansiranje novog BMW-a X3 će bez ikakve dileme doprineti prodaji od preko 560.000 primeraka sledeće godine, a na tom nivou će se prodaja u segmentu stabilizovati u periodu od naredne dve godine, smatra LMC.

Prodaja u premijum segmentu SUV-a srednje veličine je značajno koncentrisana na dva najveća evropska tržišta – nemačkom i britanskom, na koja se ukupno odnosi 46 odsto obima prodaje u prvom polugodištu.

Ljubav Britanaca prema premijum SUV modelima je i dalje jaka, bez obzira na opšti pad prodaje, odnosno 6.000 vozila manje od Nemačke (u totalu). Italija, sledeće najveće tržište u segmentu, čini polovinu britanskog rezultata. Francuska je četvrta a Španija peta.

Segment SUV modela srednje veličine je jedinstven, jer je jedina premijum kategorija u kojoj Audi, Mercedes ili BMW nisu vodeći. Volvo je na čelu sa prvom generacijom XC60 i nada se da će tu ostati zahvaljujući nasledniku, koji je debitovao u Ženevi prošlog marta. Upravo je u Švajcarskoj, šef Volvoovog sektora za istraživanje i razvoj, Henrik Grin, rekao da je prvi XC60 globalni bestseler kompanije i najprofitabilniji model.

Novi Audi Q5, koji je s prodajom krenuo ranije ove godine, doživeo je pad prdaje u prvih šest meseci zbog zastoja u nabavci iz Audijeve nove fabrike u Meksiku. Sada se čini da je sve u redu, jer je ingolštatski SUV u avgustu zabeležio rast od 13 odsto i ostao evropski broj 3 model u segmentu. BMW X3 je pao, naravno, zbog dolaska novog modela, koji će sigurno sve dovesti na svoje mesto i opravdati visoka očekivanja.

Novi modeli

Dolazak novog X3 ove jeseni znači da imamo jedan od najsvežijih segmenata u automobilskoj industriji. Po prvim preliminarnim utiscima (koje još uvek ne smemo da objavljujemo zbog datumskog „embarga“), novi BMW-ov pulen podiže lestvicu na viši nivo u segmentu po svim pitanjima. Tu su i Alfa Romeo Stelvio, Range Rover Velar, Jaguar F-Pace i Mercedes GLC Coupe.

Audi A4, rival GLC Coupea i BMW-a X4, stiže 2019.

Porsche Macan, Lexus NX i Land Rover Discovery Sport, svi lansirani 2014., sada su najstariji modeli u prvih deset.

Ovaj segment je unosan za proizvođače, sa prosečnom prodajnom cenom u Nemačkoj od 50.561 evra u prvih šest meseci, što je više u poređenju sa ekvivalentnim sedanima, čija je prosečna cena iznosila 46.594 evra (podaci JATO Dynamicsa).

Proizvođači automobila drže specifikacije visokim u ovom segmentu. BMW na primer, neće imati u ponudi pristupačniju sDrive verziju novog X3 u Evropi. U međuvremenu, Volvo kao standard uključuje sledeće tehnologije: automatsko kočenje u slučaj nužde sa asistencijom na volanu i nešto što naziva „izbegavanje dolazećeg saobraćaja“, koje vraća automobil u traku ukoliko detektuje opasnost od potencijalnog čeonog sudara.

Za sada, u ovom segmentu je ponuda „plug-in“ hibrida slaba, za razliku od segmenta iznad, koji uključuje modele poput BMW-a X5. Jedino Volvo i Mercedes prodaju elektrifikovane opcije u ovoj kategoriji. Očekuje se da i Porsche u igru ubaci „plug-in“ hibridnu verziju Macana nakon restilizacije aktuelne generacije.

BMW je najavio potpuno električnu verziju X3 2020.

Prodaja Volvoovih i Mercedesovih „plug-in“ modela se odnosila na samo 2,2 odsto od ukupne prodaje u segmentu tokom prvog polugodišta, što je manje od jedinog potpunog hibrida u sektoru, Lexusa NX.

Velika većina prodaje se odnosi na dizel modele, čak 82 odsto, ali su i benzinci napredovali, na 12 odsto tržišnog učešća u odnosu na prošlogodišnjih 7,4 odsto tokom istog perioda.

Sve oči će biti uprte na ovaj segment sledeće godine, kada prva dva potpuno električna modela pristupe „ekipi“, Jaguar I-Pace i Audi e-tron. Nakon njih će stići Mercedes EQ 2019. i iX3 godinu dana kasnije.

Do 2021. prodaja električnih SUV-a će dostići oko 67.000 primeraka u Evropi, veruje LMC Automotive (tu je uključen i Tesla Model X).

 

(2678)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments