1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Prvi trening u Bahreinu (rezultati i tabele)
Prvi trening u Bahreinu (rezultati i tabele)
0

Prvi trening u Bahreinu (rezultati i tabele)

237
0
Podelite sa prijateljima:

Posle interesantne trke u Australiji karavan Formule 1 seli se u Bahrein, gde ih očekuje druga trka u šampionatu. Kao i na skoro svim trkama petak je predviđen za prva dva nezvanična treninga.

Prvi trening nije nam doneo mnogo novina, čak se može reći da su timovi bili poprilično rezervisani. Razlog tome je činjenica da će se trka i kvalifikacije voziti po totalno drugačijim uslovima. Pošto je i dalje dan, a nalazimo se u pustinji, razlika u temperaturi će biti osetna.

Na samom startku treninga odmah je došlo do problema za Red Bull, tačnije za Maksa Ferštapena. Njegov bolid je stao pre nego što je Holanđanin mogao i da postavi vreme. Sa druge strane Rikijardo je postavio najbolje vreme treninga 1:31.060,koje je bilo za 0,304 brže od vremena Valterija Botasa koji je bio drugi. Za njima su sledili vozači Ferrarija sa sličnim vremenima, a Hamilton je bio na petoj poziciji sa preko sekunde zaostatka. Ovaj redosled ekipa i vozača treba uzeti sa rezervom jer, kao što je već rečeno, nisu isti uslovi kao što će biti na trci. O pristupu timova govori i to da su korišćene samo srednje tvrde i meke gume, a da najmekša komponenta nije ni stavljena na bolde prve tri ekipe.

Ostatak karavan bio poprilično zgusnut. Razlika između Grožana koji je bio na šestoj poziciji i Okona koji je bio poslednji iznosila je nešto malo više od jedne sekunde. Najveće neprijatno iznenađenje ovog treninga bile su pozicije Force Indie. Njihovi vozači zauzeli su poslednje dve pozicije. Haas i Renault i McLaren pokazuju da su u središtu karavana, dok su Alfa Romeo Sauber, Williams, Torro Rosso na začelju.

Drugi trening

Na drugom treningu bilo je mnogo više akcije na stazi. Ovaj trening vožen je po uslovima u kojima će se voziti trka i kvalifikacije pa su svi timovi gledali da ga što više iskoriste.

Prva zanimljiva stvar je bila u tome što je  Ferrari bio osetno brži od Mercedesa. Fetel i Raikonen su bili jedini vozači koji su vozili ispod 1:30. Iza njih su sa zaostatkom od oko pola sekunde sledili vozači Mercedesa.

Botas je bio za nijansu brži od Hamiltona. Još jedan zanimljiva stvar koja je primećena na ovom treningu je vrlo čudan zvuk Mercedesovih motora pri ulasku i izlasku iz krivine. Navodno to nije nikakav problem, ali trebalo bi to držati na umu.

Red Bull je bio na petoj i šestoj poziciji. Ferštapenov bolid je sređen i bio je spreman za trening, pa je Holanđanin dao sve od sebe da nadoknadi izgubljeno vreme. Najbolji od ostalih je bio Hulkenberg sa oko 1,4 sekunde zaostatka za Raikonenovim najbržim vremenom. Iza njega, definitivno i najveće izeneađenje dana. Pjer Gasli zauzeo je osmu poziciju u Torro Rosso Hondi. Ne samo što mu je  brzi krug bio dobar, Gastli je pokazao zapanjujuć tempo koji je skoro bio na nivou prva tri tima. Pomalo ironično iza tima sa Hondinim motorom našao se dvojac McLarena Alonso i Vandorne.

Haas je malo popustio u odnosu na prošlu trku Grožan je bio 11., a njegov timski kolega Magnusen zauzeo je tek 15. mesto. Sainc je bio dosta sporiji od Hulkenberga, našao se tek na 12. mestu. Force India je popravila svoj utisak u odnosu na jutrašnji trening, ali još je to daleko od onog tima na koji smo navikli prethodnih par godina. Okon je bio 13., a Perez 14. Williams je imao dosta problema kao i Alfa Romeo Sauber. Viđeno je nekoliko izletanja vozača ova dva tima. Na kraju rezultat je bio: Leklerk 16., Strol 17., Sirotkin 18., Erikson 19. Na samom začelju Bio je Hartli. Ovo još jedom pokazuje koliko je Gasli bio fenomenalan i koliko je talentovan vozač. Njegovo vreme je preko 1,5 sekundi bolje od Hartlijevog u istom bolidu.

Na samom kraju treninga desila se katastrofa za Kimija Raikonena. Posle zamene guma Finac je imao identičan problem kao oba Haas bolida na prošloj trci. Jedan točak nije bio dobro zategnut i on je morao da parkira bolid. Najgore po Raikonena u svemu ovome je to što ga sada možda očekuje kazna zbog nebezbednog puštanja na stazu. Zadnje što znamo je da je Kimi pod istragom.

Na kraju ostaje samo da se zaključi da nas možda očekuje vrlo interesantna trka. Ako Mercedes stvarno ima zaostatak za Ferrarijem u ovoj trci, a i Red Bull nije daleko (Red Bull nema mod za kvalifikacije pa je njihov zaostatak na brzom krugu očekivan), možemo očekivati borbu tri tima. Prava šteta bi mogla da bude samo ako Raikonen dobije kaznu i ne bude mogao da učestuvuje u njij.

Trkački vikend se nastavlja sutra 07.04 u 14.00 treningom broj 3, a kvalifikacije su zakazane za 17.00.

Dušan Topić

Rezultati sa prvog treninga
Vozač Tim Vreme
1) Daniel Ricciardo Red Bull 1:31.060
2) Valtteri Bottas Mercedes + 0.304
3) Kimi Raikkonen Ferrari + 0.398
4) Sebastian Vettel Ferrari + 0.410
5) Lewis Hamilton Mercedes + 1.212
6) Romain Grosjean Haas + 1.456
7) Pierre Gasly Toro Rosso + 1.719
8) Carlos Sainz Renault + 1.825
9) Kevin Magnussen Haas + 1.911
10) Nico Hulkenberg Renault + 2.044
11) Fernando Alonso McLaren + 2.163
12) Charles Leclerc Sauber + 2.218
13) Stoffel Vandoorne McLaren + 2.304
14) Lance Stroll Williams + 2.319
15) Sergey Sirotkin Williams + 2.407
16) Brendon Hartley Toro Rosso + 2.437
17) Marcus Ericsson Sauber + 2.448
18) Sergio Perez Force India + 2.602
19) Esteban Ocon Force India + 2.734
20) Max Verstappen Red Bull bez vremena

Rezultati s drugog treninga:

Rezultati sa drugog treninga
Vozač Tim Vreme
1) Sebastian Vettel Ferrari 1:29.817
2) Kimi Raikkonen Ferrari + 0.011
3) Valtteri Bottas Mercedes + 0.563
4) Lewis Hamilton Mercedes + 0.655
5) Max Verstappen Red Bull + 0.928
6) Daniel Ricciardo Red Bull + 0.934
7) Nico Hulkenberg Renault + 1.403
8) Pierre Gasly Toro Rosso + 1.415
9) Fernando Alonso McLaren + 1.465
10) Stoffel Vandoorne McLaren + 1.605
11) Romain Grosjean Haas + 1.774
12) Carlos Sainz Renault + 1.784
13) Esteban Ocon Force India + 1.992
14) Sergio Perez Force India + 2.051
15) Kevin Magnussen Haas + 2.152
16) Charles Leclerc Sauber + 2.555
17) Lance Stroll Williams + 2.565
18) Sergey Sirotkin Williams + 2.657
19) Marcus Ericsson Sauber + 2.916
20) Brendon Hartley Toro Rosso + 3.091

(237)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments