1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Problemi za Ferrari i Mercedes prvog dana druge ture testova u Barseloni
Problemi za Ferrari i Mercedes prvog dana druge ture testova u Barseloni
0

Problemi za Ferrari i Mercedes prvog dana druge ture testova u Barseloni

413
0
Podelite sa prijateljima:

Danas u 9.00h počela je druga nedelja predsezonskih testiranja za novu sezonu Formule 1. Svi timovi su doneli nove komponente za proveru. Najveće promene viđene su na bolidu Mercedesa koji je imao, moglo bi se reći, malo sporiji start testa nego što se očekivalo. Ipak i sa novim unapređenjima „srebrne strele“ su imale problema, ali prvi put, viđeni su i problemi kod ekipe Ferrarija, dok je Red Bull bio poprilično ubedljiv.

Test je krenuo po planu i ovoga puta, a za razliku od prošle nedelje, nije bilo prekida odmah na početku. Svi timovi su vrlo brzo izašli na stazu i počeli sa svojim programom za ovaj dan. Već u prvih pola sata testa, Gasli u Red Bullu postavlja impresivno vreme s krugom 1:19,973, da bi ubrzo odvezao još brži krug s vremenom 1:19,323.

Za to vreme Leklerk je uspeo da odveze svega 6 krugova, pre nego što se vratio u garažu. Ferrari se kasnije oglasio s izjavon da su pozvali Leklerka nazad u garažu kako bi ispitali sistem za hlađenje. Crveni bolid je sledeći put viđen na stazi tek sat vremena pre pauze za ručak.

Aktuelni svetski šampion, Luis Hamilton startovao je silovito i vrteo velik broj poprilično brzih krugova. Prva crvena zastava viđena je na polovini prepodneva, a krivac je bio Lando Noris, koji je parkirao svoj McLaren pokraj staze. Britanski tim je brzo uspeo da reši problem i pošalje svog vozača nazad na stazu. Ekipa McLarena je danas imala specijalnog gosta na testu. Prošlogodišnji vozač ovog tima i dvostruki šampion sveta, Fernando Alonso, došao je da podrži ekipu i prati današnji test.

Prvi put od počekta predsezonskih testiranja, ekipa Williamsa bila je spremna za akciju. Džordž Rasel odvezao je pristojan broj krugova uz solidno vreme. Takođe, Strol počinje da pokazuje potencijal Racing Pointa, koji je do sada bio poprilično neprimetan na tabeli. Pre pauze za ručak, Mercedes, Alfa Romeo, Haas i Renault su vodili veliku borbu ko će odvesti više krugova. Na kraju prvog dela testa pobeda je pripala Kevinu Magnusenu u Haasu koji je uspeo da odveze 84 kruga, dok je najbrži krug prepodneva pripao Đovinaciju s vremenom 1:18,589. Najmanje krgova pre ručka odvezao je Leklerk, svega 21 zbog problema sa bolidom.

II deo testa

Nakon pauze, počeo je drugi deo testa. Kao i do sada, neki timovi su promenili vozače. Mercedes je poslao Botasa na stazu, Renault Rikijarda, a prvi put i Ferrari odlučuje da u jednom danu za volan sednu oba vozača, pa je tako popodne Fetel bio u bolidu.

Nemac je odmah izašao na stazu kako bi nadoknadio izgubljeno vreme. Ferrari je izgledao vrlo dobro i Fetel je posle svega par krugovo bio u vrhu, kada se gledaju brzi krugovi, i to s vremenom 1:17,925. Italijanski tim je celo popodne izgledao kao onaj od prošle nedelje, brz, stabilan i pouzdan. S druge strane, loša sreća s Ferrarija prešla je na Mercedes.

Botas je morao da se vrati u garažu posle samo jednog kruga na stazi. Razlog je bilo curenje ulja. Mercedes je na kraju morao da promeni kompletnu pogonsku jedinicu, pa je Finac propustio skoro celo popodne. Viđen je ponovo na stazi svega nekiliko minuta pre kraja dana.

Za razliku od glavnih rivala, Red Bull nije imao problema. Austrijski tim je nastavio sa stabilnim vožnjama uz velik broj krugova, moglo bi se reći idelan dan za ovu ekipu koja polako pokazuje da su zajedno s Hondom napravili ozbiljan korak napred i da se na njih mora računati kao ozbiljne kandidate za pobede ove godine.

Ipak, ako se govori o stabilnosti, ekipa Renaulta je izgledala odlično danas. Prvi su probili magičnu granicu od 100 krugova, ali nisu stali tu, tako da su do kraja dana napravili više krugova od bilo koje druge ekipe. Po broju krugova najbliži im je bio Haas, koji za sada izgleda mnogo bolje nego prve nedelje testa.

Nakon velikog broja krugova prepodne, Alfa je malo usporila tempo u drugom delu dana, pa je Đovinaci odvezao 99 krugova, a vreme se nije menjalo. McLaren je pored problema uspeo da postavi najbrže vreme dana, doduše na najmekšoj smeši guma, ali zbog dva zadržavanja u garaži nisu uspeli da odvezu ni 100 krugova.

Toro Rosso je za razliku od njih uspeo da prođe granicu od 100 krugova sa soldinim vremenom 1:18,649. Strol završava dan sa samo desetinkom zaostatka za Gaslijem, ali kao i McLaren, nisu imali velik broj krugova, a vreme je postavljeno na mekšim gumama. Rasel za volanom  Williamsa useva da odveze odličnih 119 krugova, a zauzeo je ukupno 9. vreme. Odličan dan za legendarni tim s obzirom na to da prošle nedelje skoro da nisu ni vozili.

Na kraju dana rezultati su izgledali ovako:

1) Lando Norris, McLaren, 1:17.709, 80 krugova;

2) Pierre Gasly, Red Bull, 1:17.715, 136 krugova;

3) Lance Stroll, Racing Point, 1:17.824, 82 kruga;

4) Sebastian Vettel, Ferrari, 1:17.925, 81 krug;

5) Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo, 1:18.589, 99 krugova;

6) Alex Albon, Toro Rosso, 1:18.649, 103 kruga;

7) Charles Leclerc, Ferrari, 1:18.651, 29 krugova;

8) Kevin Magnussen, Haas, 1:18.651, 131 kruga;

9) George Russell, Williams, 1:19.662, 119 krugova;

10) Daniel Ricciardo, Renault, 1:20.107, 77 krugova;

11) Valtteri Bottas, Mercedes, 1:20.167, 7 krugova;

12) Lewis Hamilton, Mercedes, 1:20.332, 83 kruga;

13) Nico Hulkenberg, Renault, 1:20.348, 80 krugova

Testiranje se nastavlja sutra u 9:00.

Dušan Topić

(413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments