1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Da li Mercedes može da odgovori moćnom Ferrariju u Bahreinu? (kvalifikacije)
Da li Mercedes može da odgovori moćnom Ferrariju u Bahreinu? (kvalifikacije)
0

Da li Mercedes može da odgovori moćnom Ferrariju u Bahreinu? (kvalifikacije)

195
0
Podelite sa prijateljima:

Subota popodne vreme je za kvalifikacije u Formuli 1.

Rezultati sa svih treninga govore da je Ferrari u maloj prednosti u odnosu na ekipu Mercedesa, ali sa srebrnim srelama se nikada ne zna kakvo je pravo stanje pogotovo kada upale njihov „party“ mod. Pre početka  treba nepomenitu da Hamilton ima kaznu pomeranja pet mesta u nazad zbog promene menjača.

Q1

Prvi deo kvalifikacija krenuo je mirno svi vozači su izašli i počeli da se spremaju za brze krugove. Vodeći (Ferrari, Mercedes i Red Bull) očekivano postavljaju najbolja vremena, a ostatak karavana je poprilično izjednačen. Prava drama nastaje oko pet minuta pre kraja ovog dela kvalifikacija, kada Maks Ferštapen gubi kontrolu nad zadnjim krajem na izlasku iz druge krivine, okreće se i udara u zid. Kako bi se bolid bezbedno sklonio, istaknuta je crvena zastava i vreme je zaustavljeno.

Svi osim prva tri tima bili su bezbedni što se tiče prolaza dalje, ali ostali vozači imali su sada samo jednu šansu da postave vreme. Morali su da odvezu ćist i brz krug i da se nadaju da neće naleteti na gužvu na stazi. Na kraju, prava katastrofa se deslia Grožanu, malo gubi kontrolu na izlasku iz poslednje krivine i završava kao 16. Najveća ironija je to što je Francuz imao isto vreme, u hiljaditinku kao i Alonso na 15. mestu. Alonso je prošao dalje samo zato što je prvi postavio svoje vreme. Pored Grožana, dalje nisu prošli još Erikson, Sirotkin, Leklerk i Strol.

Q2

Svi vozači su u ovom delu kvalifikacija izašli na najmekšoj komponenti guma (supermekim), osim Hamiltona koji se odlučio da vozi na mekim gumama i da na njima startuje sutra. Ovakav pristup je rezultat kazne (pomeranje 5 mesta unazad) koju je Britanac dobio zbog menjanja menjača juče posle treninga. Na prvom izlasku Ferrari je bio brz i zauzeo prve dve pozicije, ali Hamilton uspeva da ih razdvoji i to na tvrđoj komponetni guma. Njegovo vreme je bilo sporije od prvog za samo 0,117. Koliko je to bio dobar krug govori i činjenica da je Britanac bio za skoro pola sekunde brži od Botasa u istom bolidu. Vodeća tri tima su bila bezbedna posle prvog izlaska, ali ostali vozači su morali da vode žestoku borbu  za ulazak u Q3. Na kraju dalje nisu otišli Hartli, koji je bio za svega 0,096 sporiji od Okona na 10. poziciji. Perez koji je bio 12., a možda i najveće razočaranje bila je ekipa McLarena. Alonso i Vandorne zauzeli su 13. i 14. mesto. Poslednju poziciju u ovom delu kvalifikacija zauzeo je Maks Ferštapen koji zbog oštećenja nije ni vozio.

Q3

Sve je spremno za veliku borbu za pol poziciju. U prvom pokušaju Raikonen postavlja najbolje vreme, dok je njegov timski kolega odmah iza njega. Fetel bi možda i postavio najbolje vreme da nije napravio veliku grešku na početku 3. sektora. Iza njih su bili Botas i Hamilton, a tu je odmah i Rikijardo.

U drugom izlasku bilo je jasno da će vremena za prvi red biti veoma blizu. Prvi kroz cilj prolazi Botas koji nije uspeo da poboljša svoje vreme, zatim sledi Hamilton koji je bio odlučan u prvom sektoru, ali pravi malu grešku i drugom sektoru, popravlja se u trećem, ali ne uspeva da pretekne čak ni svog klupskog kolegu. S obzirom na kaznu, Hamilton će startovati kao 9. na sutrašnjoj trci. Za njima krug završava Fetel koji preskače Raikonena i postavlja najbolje vreme dana. Finac nije uspeo da se popravi jer je imao gužvu na stazi za vreme svog kruga i ostao je na drugoj poziciji. Iza Mercedesa i Ferrarija našao se Rikijardo. Najveće i najprijatnije iznenađenje dana bio je Gasti koji je bio najbolji od ostalih u Torro Rosso Hondi. Gasli je kroz sve treninge pokazivao odličan tempo i odlučnu brzinu, ali da baš bude bolji od svih ostalih to se nije očekivalo. Za njim su se poređali još Magnusen, Hulkenberg, Okon i Sainc. Mora se pohvaliti i ekipa Force Indije koja je napravila veliku pomak u odnosu na prvu trku.

Dušan Topić

Na kraju kvalifikacija startni poredak izgleda ovako:

Vozač Tim
1) Sebastian Vettel Ferrari
2) Kimi Raikkonen Ferrari
3) Valtteri Bottas Mercedes
4) Lewis Hamilton * Mercedes
5) Daniel Ricciardo Red Bull
6) Pierre Gasly Toro Rosso
7) Kevin Magnussen Haas
8) Nico Hulkenberg Renault
9) Esteban Ocon Force India
10) Carlos Sainz Renault
11) Brendon Hartley Toro Rosso
12) Sergio Perez Force India
13) Fernando Alonso McLaren
14) Stoffel Vandoorne McLaren
15) Max Verstappen Red Bull
16) Romain Grosjean Haas
17) Marcus Ericsson Sauber
18) Sergey Sirotkin Williams
19) Charles Leclerc Sauber
20) Lance Stroll Williams

*Pomera se 5 mesta u nazad zbg promene menjača

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments