1. Home
  2. Vesti
  3. Farme baterija u modi
Farme baterija u modi
0

Farme baterija u modi

268
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota istražuje načine na koje je najefikasnije da upotrebi iskorišćene baterije koji su svoj radni vek odslužile u nekom od električnih ili hibridnih vozila, koja je kompanija proizvela u prošlosti.

U tom smislu, namera je da se izgradi smeštajni kapacitet koji bi ugostio takve baterijske jedinice, ukupnog kapaciteta 10.000 kW. Da bi se ovakva brojka, u kilovatima izražena, dostigla, neophodno je iskoristiti ukupno deset hiljada baterija iz korišćenih modela Prius i električnog iQ.

Da iskorišćene baterije vrede bogatstvo, već ste mogli da pročitate na našim stranicama , a evo kako Toyota sagledava situaciju.

Baterije koje će biti upotrebljene biće u stanju da apsorbuju sav višak, do zadatog kapaciteta farme baterija, viška električne energije sa nacionalne mreže, u periodima smanjene tražnje (noću). Pored toga, sva proizvedena struja, upotrebom obnovljivih izvora energije (vetrenjače i solarne farme), biće deponovana u uskladištene baterije, koje su svoj automobilski vek privele kraju. Ovo je veoma korisno, s obzirom na to da su prirodni, atmosferski uslovi veoma nepredvidivi, kao i količina energije koju je moguće dobiti iskorišćenjem takvih prirodnih potencijala. Nasuprot tome, u trenucima vršnog opterećenja mreže, deponovana električni energija bi se vraćala u sistem nacionalne elektromreže, smanjujući time energetsku tenziju.

Projekat na kome Toyota vredno radi, razvijen je u partnerstvu sa japanskim elektro gigantom Chubu Electric Power, a biće predstavljen javnosti tokom ove godine. Ukoliko dobije zeleno svetlo, farma baterija će biti stavljena u funkciju za dve godine, odnosno pre kraja 2020. godine.

Toyota navodi poznatu činjenicu da “su iskorišćene baterije smanjenog kapaciteta, ali da čak i kao takve mogu da budu veoma korisne u smislu rasterećenja elektroenergetskog sistema, odnosno smanjenja fluktuacija napona u mreži”.

Ogromna većina baterija kojima će farma biti snabdevena, nije litijum jonske osnove, već predstavlja NiMH jedinice, korišćene u starijm verzijama hibridnog modela Prius. Ipak, kompanija predviđa da će oko 2030. godine, ta struktura biti izmenjena u korist savremenijih litijum jonskih (Li-ion) baterija, koje će biti korišćene u budućim elektrifikovanim modelima.

Ne samo BMW, već i kompanija Nissan ima sličan projekat, u kome se koriste baterije koje su nekada deponovale struju za potrebe elektro modela Leaf. Posebno je interesantno da je upravo Leaf, zaslužan za snabdevanje delom električne energije koja je neophodna fudbalskom stadionu Amsterdam Arena, inače domu poznatog kluba AFC Ajax.

Zajednički poslovni poduhvat kompanija Toyota i Chubu Electric Power, predviđa i ekstrakciju nekih veoma retkih u prirodi, hemijskih elemenata koje inače baterije sadrže. Ovako izolovani materijali, bili bi podesni za ponovnu upotrebu za razne namene.

UPDATE:

Istovremeno, Švedska namerava da investira iznos od 18 miliona američkih dolara kako bi se realizovao projekat najveće evropske farme baterija, koja bi trebalo da bude locirana na severu zemlje, navodi se u saopštenju za javnost kompanije Northvolt.

Northvolt, kojim upravlja nekadašnji funkcioner kompanije Tesla, utrkuje se sa korejskim rivalom LG Chem, u pogledu toga koja će grupacija izgraditi veći baterijski kapacitet širom evropskog kontinenta.

Ukupan trošak ovog projekta, uključujući i troškove istraživanja, iznosi 4 milijarde evra.

Na realizaciji projekta rade i kompanije Scania, švajcarska inženjering grupa ABB, kao i danski proizvođač turbina za vetrenjače – Vestas.

Izvor: AutoExpress & Automotive News

 

 

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments