1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Mercedes pokušava (bezuspešno) da opravda poraz u Australiji
Mercedes pokušava (bezuspešno) da opravda poraz u Australiji
0

Mercedes pokušava (bezuspešno) da opravda poraz u Australiji

370
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes, čini se, ima problema da „preboli“ poraz iz Australije. Navodno, otrkiven je kompjuterski „bag“ u softveru Hamiltonovog bolida.

Britanac se nadao pobedi na Albert Parku. Međutim, nju je ugrabio Sebastijan Fetel iz Ferrarija, perfektno iskoristivši prisustvo virtuelnog bezbednosnog automobila na stazi, zadržavši vođstvo, i to sa svežim pneumaticima.

Mercedes je ostao uhvaćen u raskoraku zbog Fetelove taktike, jer je softver za strategiju „trokrake zvezde“ slao poruku da je Hamilton dovoljno blizu da povrati poziciju kada je Ferrari otišao u boks. Inicijalna sumnja je pokazala da je postojao „bag“ u softveru, ali je tim naknadno utvrdio da je problem došao s druge strane.

Naime, problem je prouzrokovan „oflajn“ alatom, koji se koristi da izračuna vremena između automobila  van staze i onih koji ulaze u boks, tokom različitih faza prisustva bezbednosnog automobila. Upravo to je uljuljkalo tim u osećaj lažne sigurnosti. Pojednostavljeno, „bag“ je bio u tom alatu, koji je izdao pogrešnu brojku. Izračunata brojka je bila oko 15 sekundi, dok se u realnosti radilo o 13 sekundi.

Ako nas pitate, smatramo da Mercedes zaista previše filozofira. Tu je staza, tu su vozači i „kom obojci, kom opanci“. Termin „softver“ kao dominirajući u Formuli 1 pravi od ovog sporta totalnu, slobodno možemo da kažemo – sprdnju.

 

(370)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments