1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Šarl Leklerk posvetio svoju prvu pobedu tragično poginulom Antoanu Iberu
Šarl Leklerk posvetio svoju prvu pobedu tragično poginulom Antoanu Iberu
0

Šarl Leklerk posvetio svoju prvu pobedu tragično poginulom Antoanu Iberu

185
0
Podelite sa prijateljima:

Šarl Leklerk je uspeo da izbegne napad Luisa Hamiltona u samom finišu trke, tako da je uspeo da dođe do svog prvog trijumfa u Formuli 1.

Mladi Monačanin je konačno došao do pobede za Ferrari, i to na VN Belgije na legendarnoj Spa Francorchamps stazi, dok je Luisu Hamiltonu na kraju ponestalo krugova da ga sustigne.

Trka je održana u senci tragičnog događaja koji se desio u subotu, pogibije vozača Formule 2, Antoana Ibera, kome je Leklerk posvetio pobedu. Ipak, zadržao je koncentraciju i na kraju se popeo na najviši stepenik podijuma, nakon što mu je on izmakao na trkama u Bahreinu i Austriji.

Vozač Ferrarija je poveo na samom početku, ostvarivši solidnu distancu u odnosu na Sebastijana Fetela, koji je inicijalno morao da se bori s vozačima Mercedesa. Nemac je otišao preširoko u krivini 1, dozvolivši Luisu Hamiltonu da ga „preskoči“, ali je iskoristio superiornu brzinu Ferrarija na Kemmel pravcu i vratio poziciju.

Već u prvom krugu, bezbednosno vozilo je izašlo na stazu, jer je Maks Ferštapen izleteo u Eau Rogueu, što je bila posledica kontakta s Kimijem Raikonenom u La Sourceu. Loš start je vozača Red Bulla koštao nekoliko mesta, tako da se našao u gužvi, u isto vreme pokušavajući da nadoknadi izgubljeno. Nešto agresivnija vožnja ga je dovela do trkačkog incidenta s Raikonenom, u čijem se boku bolida našao, lansiravši ga nakratko u vazduh. Međutim, iz tog kontakta je Red Bull izašao s lomom ogibljenja, tako da je odustajanje bilo neminovno, Maksovo prvo u više od poslednjih godinu dana.

Trka se nastavila u 5. krugu, kada je Leklerk ponovo napravio razliku, čemu je doprinela i greška Fetela. Ipak, Nemac je zadržao drugo mesto, ali je Hamilton obavestio svoj tim da Ferrari nije tako brz kao što je očekivao, što mu je podgrejavalo nade da će moći da napadne vodeći dvojac.

Mada je Hamilton mogao da održava DRS distancu u odnosu na Fetela, Ferrarijeva brutalna brzina na pravcu nije dozvoljavala Britancu da priđe dovoljno blizu, tako da je razlika ostala stabilna tokom prvog stinta.

Ferrari je prvi otišao u boks, i to Fetel, po set svežih srednje tvrdih guma u 15. krugu. Međutim, Mercedes nije odmah odgovorio, smatrajući da može više da profitira iz kasnije eksploatacije novijih pneumatika. Ferrari je isto uradio i s Leklerkom, ali šest krugova kasnije.

Za to vreme, Fetel je ostvarivao dovoljno dobra vremena da se nađe pet sekundi ispred timskog kolege. Hamilton i Botas su odgovorili nakon pit stopa Monačanina, vrativši se na stazu daleko iza Ferrarija.

Uprkos gubitku pozicije od Fetela, Leklerk je ubrzo „uhvatio“ Nemca, zahvaljujući boljoj vožnji i „bržim“ gumama. Razlika od pet sekundi je brzo neutralisana, u samo pet krugova, tako da je Ferrari obavestio Fetela da propusti Leklerka. Ovaj je to i uradio na početku 27. kruga.

Odmah nakon toga, Nemac je preko radio veze izrazio zabrinutost zbog slabljenja tempa, upitavši da li će biti potreban još jedan odlazak u boks. Nakon što je dobio odgovor da tim nije planirao da ga poziva ponovo na zamenu guma, Fetel je rekao: „Hamilton će prošetati pored nas“. To ne treba da čudi, jer je Mercedes u njegovom retrovizoru postajao sve „veći“ i „veći“.

Hamilton se vrlo brzo približio dovoljno blizu Fetelu da pokuša da ga napadne. To je i uradio u Bus Stop šikani u 31. krugu, ali se Ferrarijev vozač odbranio forsirajući unutrašnju stranu i tako odbivši napad. Ipak, Britanac je imao bolji izlaz iz La Sourcea u sledećem krugu, pre nego što će ući u DRS zonu. Vožnja u zavetrini Fetelovog bolida mu je obezbedila da stekne dovoljnu brzinu da pretekne rivala u Les Combesu. U tim momentima, Hamilton je bio šest sekundi iza Leklerka.

Fetelova pažnja se zatim okrenula prema Botasu, koji je takođe bio u ritmu sličnom u kojem je uživao njegov timski kolega. Ferrari je reagovao pozvavši Fetela u boks po drugi put u 33. krugu. Njegov bolid je dobio komplet svežih mekih guma, na kojima je trebalo da postavlja što brže krugove do kraja trke. Iz boksa je izašao kao četvrti.

Leklerkova prednost u odnosu na Hamiltona je počela da pada kako se bližila finalna faza trke. To je probudilo nade Mercedesa da bi mogao da dođe do pobede. Aktuelni šampion je rutinski nadoknađivao više od sekunde u srednjem sektoru, tako da verujemo da je Leklerka u tim trenucima oblivao hladan znoj.

Međutim, Monačanin je uspeo prvi da prođe kroz cilj. Ovo je prva Ferrarijeva pobeda još od prošlogodišnje VN SAD, a Leklerk je na ovaj način postao 108. vozač koji je uspeo da pobedi u jednoj F1 trci.

Kada je prešao ciljnu liniju, Ferrarijev novajlija je rekao: „Moja prva pobeda u F1. Ovo je za Antoana. Osećaj je sjajan ali je teško uživati u ovakvom vikendu.“

Hamilton je morao da se zadovolji drugim mestom, ispred timskog kolege, Valterija Botasa, dok Fetel nije ništa posebno napravio na svežim mekim gumama, završivši čak 13 sekundi iza Finca.

Aleksander Albon je s druge strane imao impresivno izdanje u svom debiju za Red Bull. Startovao je sa 17. pozicije, da bi na kraju uspeo da dođe do petog mesta. Tajlanđanin je u direktnim duelima pretekao Gaslija, Kvjata, kao i Serhija Pereza u završnici, dok je Lando Noris bio prisiljen da parkira McLaren pored staze zbog tehničkih problema.

Šteta, jer je McLarenov pulen bio na putu da ostvari najboljilični  finiš u Formuli 1. Startovao je kao 11., a da nije imao peh, završio bi na sjajnom petom mestu.

To je Perezu obezbedilo šestu poziciju, ispred Kvjata i Hulkenberga, koji je bio osmi ispred Pjera Gaslija i Lensa Strola, koji su profitirali na Norisovom problemu i Đovinacijevom izletanju u Pouhonsu. U tom trenutku je vozač Alfe Romeo bio deveti.

Noris je na kraju klasifikovan kao 11., ispred vozača Haasa, Magnusena i Grožana, dok je Danijel Rikijardo pao na 14. poziciju. Džordž Rasel je bio 15., ispred Kimija Raikonena, čije je vožnja bila kompromitovana zbog oštećenja koje je zadobio u sudaru s Ferštapenom. Kubica je bio poslednji, 17. za Williams.

Pavle Barta

AutoRepublika

VN Belgije 2019. (Spa Francorchamps)

POZ BR VOZAČ AUTOMOBIL KRUGOVA VREME/ODUSTALI POENI
1 16 Charles Leclerc FERRARI 44 1:23:45.710 25
2 44 Lewis Hamilton MERCEDES 44 +0.981s 18
3 77 Valtteri Bottas MERCEDES 44 +12.585s 15
4 5 Sebastian Vettel FERRARI 44 +26.422s 13
5 23 Alexander Albon RED BULL RACING HONDA 44 +81.325s 10
6 11 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES 44 +84.448s 8
7 26 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 44 +89.657s 6
8 27 Nico Hulkenberg RENAULT 44 +106.639s 4
9 10 Pierre Gasly SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 44 +109.168s 2
10 18 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES 44 +109.838s 1
11 4 Lando Norris MCLAREN RENAULT 43 DNF 0
12 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 43 +1 krug 0
13 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 43 +1 krug 0
14 3 Daniel Ricciardo RENAULT 43 +1 krug 0
15 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES 43 +1 krug 0
16 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 43 +1 krug 0
17 88 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES 43 +1 krug 0
18 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 42 DNF 0
NC 55 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT 1 DNF 0
NC 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 0 DNF 0

Fetel je ostvario dodatni poen zahvaljujući najbržem odvozanom krugu trke.

Generalni poredak u konkurenciji vozača

POZ VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 268
2 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 203
3 Max Verstappen NED RED BULL RACING HONDA 181
4 Sebastian Vettel GER FERRARI 169
5 Charles Leclerc MON FERRARI 157
6 Pierre Gasly FRA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 65
7 Carlos Sainz ESP MCLAREN RENAULT 58
8 Daniil Kvyat RUS SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 33
9 Kimi Räikkönen FIN ALFA ROMEO RACING FERRARI 31
10 Alexander Albon THA RED BULL RACING HONDA 26
11 Lando Norris GBR MCLAREN RENAULT 24
12 Daniel Ricciardo AUS RENAULT 22
13 Sergio Perez MEX RACING POINT BWT MERCEDES 21
14 Nico Hulkenberg GER RENAULT 21
15 Lance Stroll CAN RACING POINT BWT MERCEDES 19
16 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 18
17 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 8
18 Antonio Giovinazzi ITA ALFA ROMEO RACING FERRARI 1
19 Robert Kubica POL WILLIAMS MERCEDES 1
20 George Russell GBR WILLIAMS MERCEDES 0

Generalni poredak u konkurenciji konstruktora

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 471
2 FERRARI 326
3 RED BULL RACING HONDA 254
4 MCLAREN RENAULT 82
5 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 51
6 RENAULT 43
7 RACING POINT BWT MERCEDES 40
8 ALFA ROMEO RACING FERRARI 32
9 HAAS FERRARI 26
10 WILLIAMS MERCEDES 1

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments