1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ženeva 2018
  4. Škoda Vision X koncept sa 1000 Nm?! (video)
Škoda Vision X koncept sa 1000 Nm?! (video)
0

Škoda Vision X koncept sa 1000 Nm?! (video)

527
0
Podelite sa prijateljima:

Zamislite Škodu sa 1000 Nm maksimalnog obrtnog momenta! E, pa ne morate više da je zamišljate, mada je moguće da se u Mladoj Boleslavi nisu probudili nakon nekog mamurluka….

Sa svakim novim modelom, češka marka ozbiljno poradi na stajlingu, bez obzira da li je reč o konceptu ili serijskom primerku. Novi Vision X, predstavljen u Ženevi je pravi pokazatelj smera dizajnerskog jezika marke. Počiva na naplacima od 20 cola, što je uobičajeno kada su koncepti u pitanju, a dolazi sa skrivenim ručkama vrata, da bi atraktivan izgled bio što izraženiji.

Enterijer je takođe avangardan u „koncept“ stilu, sa velikim ekranom na centralnoj konzoli, u koji je inkorporiran najveći broj komandi.

U suštini, ovde se radi o prethodnici krosovera B segmenta, koji će se pozicionirati ispod Karoqa. Što se pogona tiče, koncept može da ide na benzin, CNG a i na električnu struju.

Srce i dušu automobila čini novo 1,5-litarski motor VW grupe, ali umesto TSI oznake, tu je G-TEC.

Kada kao gorivo koristi prirodni komprimovani gas, raspolaže sa 130 ks i 200 Nm, što je sasvim solidno za gradsku eksploataciju. Komprimovani gas se nalazi u dva rezervoara, jednom ispod zadnjih sedišta, dok je drugi pozicioniran iza zadnje osovine.

Intrigantni pogon Vision X koncepta se sastoji i od dva elektromotora, gde jedan funkcioniše kao kaišem pokretani starter generator 1,5-litarskog motora, dok je drugi odvojena jedinica sa 70 Nm istovremeno dostupnog obrtnog momenta, pozicionirana na zadnjoj osovini, zajedno sa litijum jonskom baterijom. Baterija može da se dopunjuje putem rekuperacije kočione energije.

U zavisnosti od potrebe, Vision X može koristiti prednji, zadnji ili pogon na sve točkove. Maksimalno isporučuje čak 1.000 Nm obrtnog momenta, što je zaista impresivno i u šta naravno sumnjamo, a Škoda nije pojasnila šta je ovime mislila. Performanse ipak nisu „da se onesvestiš“, jer je za sprint do stotke potrebno 9,3 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 200 km/h. Autonomija iznosi 650 kilometara, dok je emisija CO2 prilično niska – 89 g/km. Ukoliko se ipak ostane bez goriva, tu je električni skejtbord.

 

(527)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments