1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda i zvanično potvrdila rotacioni motor za 2019.
Mazda i zvanično potvrdila rotacioni motor za 2019.
0

Mazda i zvanično potvrdila rotacioni motor za 2019.

9.35K
0
Podelite sa prijateljima:

Doduše, iskoristiće se kao jedinica za produžavanje autonomije u novim električnim modelima.

Martin ten Brin, potpredsednik Mazdine prodaje i korisničkog servisa za Evropu, potvrdio je da će legendarni rotacioni motor imati svoj „come back“.

U okviru novog „Zoom-Zoom 2030“ plana, Mazda će kreirati čisto električni automobil, koji će stići u neko doba sledeće godine. Nijedan drugi detalj nije poznat u ovom momentu ali je Brink potvrdio da će električno vozilo biti opciono dostupno sa produžavačem autonomije u formi novog Wankel motora, uprkos tome „što nije preko potreban“, jer prosečan vozač dnevno ne pređe više od 60 kilometara. Ipak, na ovaj način će se ukloniti zabrinutost u vezi sa potencijalnim ostajanjem „bez goriva“.

Motor neće doneti značajniju dodatnu masu jer će biti „veličine kutije za cipele“. Radiće bez bilo kakvih vibracija, tako da vozač neće ni primećivati njegovo aktiviranje.

Ipak, uprkos preusmeravanju ka elektrifikaciji, Mazda i dalje veruje da motori s unutrašnjim sagorevanjem imaju potencijal. „U očima Mazde, SUS motori su daleko od toga da budu otpisani“, objašnjava Brink. „Čak i za 15 do 25 godina, jedinice koje koriste fosilno gorivo će ostati važne za nas, kao i hibridi i „plug-in“ hibridi.“

Japanski proizvođač planira da unapredi termalnu efikasnost svojih motora s unutrašnjim sagorevanjem na oko 56 odsto, što bi buduće Mazde stavilo u ravan sa modernim električnim automobilima u smislu ukupne emisije od proizvodnje, eksploatacije do reciklaže.

Prve modele s benzincima s kompresionim paljenjem treba očekivati za par godina u prodajnim salonima.

 

 

(9345)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments