1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Drugi dan treninga u Barseloni obeležilo hladno vreme
Drugi dan treninga u Barseloni obeležilo hladno vreme
0

Drugi dan treninga u Barseloni obeležilo hladno vreme

172
0
Podelite sa prijateljima:

Drugi dan testiranja obeležio je nastavak problema sa vremenskim uslovima koji su počeli krajem prvog dana. Temperatura na početku testa, u 9 ujutru bila je 0 °C, a temperatura staze je iznosila svega 7 °C. Asfalt je bio mokar i klizav i nisu postojali nikakvi uslovi za vožnju.

Ipak, i pored sveg,a na stazu izlaze Magnusen, Sirotkin, a njih prate Gasli, Leklerk i Fetel. Odmah nakon izlaznog kruga, Sirotkin javlja da je staza mokra i prilično klizava. Ubrzo i McLaren izlazi na stazu, a njima su više nego bilo kome bili potrebni krugovi nakon problema koje su ima prvog dana. Nakon prvih sat vremena testa, svi vozači su bar u jednom momentu izašli na stazu. Većina timova je bila skoncentrisana na testiranje aerodinamičkih peformansi automobila, i nijedan vozač nije postavio neko ozbiljnije vreme.

 

Kako je vreme odmicalo, vozači su sve više vremena provodili u garažama nego za volanom zbog hladnoće. Kako bi se umanjila šteta zbog vremena, odlučeno je da se ne pravi pauza za ručak, tako da timovi  mogu da testiraju bez predaha.

Prvi ko postavlja neko značajnije vreme je Botas sa krugom 1:21.194, ubrzo zatim stiže i odgovor. Vandorne u svom McLarenu postavlja 1:21.202, ali Botas odmah pomera granicu na 1:20.806; rat oko najboljeg vremena se nastavio pa je Belgijanac postavio vreme od 1:20.325. McLaren je odlučio da na bolid stave hipermeke gume, što je najmekša komponenta za ovu sezonu. Samim tim, ovi pneumatici su se i najbrže mogli zagrevati, što je pogodovalo bolidima zbog niske temperature vazduha.

Do sada su svi timovi već ponovo izlazili na stazu i vrteli krugove. Jedino je Red Bull ostao u garaži sa samo jednim odveženim krugom, dok su Haas i Force India imali svega dva kruga.

Dan je odmicao i nekako se pažnja sa staze preselila u garaže. Počelo je da se šuška kako bi se test mogao produžiti do petka, jer su i za sutra najavljeni loši vremenski uslovi. Zvaničan zahtev za ovakav scenario nije podnet, ali i da je podnet, svi timovi bi morali da glasaju za njega kako bi se donela odluka. Problem je nastao kod ekipe Williamsa. Ovaj tim ima zakazan dan snimanja u petak na stazi u Barseloni, pa se odmah nametnulo pitanje kako bi oni glasali. Kler Vilijams je održala konferenciju za novinare. Ona je kritikovala zašto se testovi ne održavaju na nekoj drugoj lokaciji gde su bolji vremenski uslovi. Navela je da neće blokirati produžetak testova, ali da ipak smatra da je bolje da se testovi produže sledeće nedelje.

U podne urađen je presek rezultata.

Botas (Mercedes), 43 kruga, najbolje vreme 1:20.270 (meke gume)

Vandorne (McLaren), 32 kruga, najbolje vreme 1:20.325 (hiper meke gume)

Fetel (Ferrari), 34 kruga, najbolje vreme 1:21.010 (srednje tvrde gume)

Sajnc (Renault), 21 krug, najbolje vreme 1:22.125 (meke gume)

Sirotkin (Williams) 41 krug, najbolje vreme 1:22.492 (meke gume)

Okon (Force India), 22 kruga, najbolje vreme 1:22.705 (meke gume)

Gasli ( Toro Rosso), 35 krugova, najbolje vreme 1:22.907 (meke gume)

Leklerk (Sauber), 42 kruga, najbolje vreme 1:23.917 (meke gume)

Magnusen (Haas), 6 krugova, najbolje vreme 1:42.276 (meke gume)

Ferštapen (Red Bull), 3 kruga, bez zabeleženog vremena

 

Prvu crvenu zatavu ovog dana prouzrokovao je bolid Zaubera je završio u šljunku u četvrtoj krivini.

Po nastavku, videli smo više akcije od Red Bulla. Maks je napravio 14 krugova i lagano spuštao vremena oko 1:22. Manjak krugova za Red Bull je posledica curenja goriva koje su primetili na početku dana. Taman kad su svi počeli ponovo da se zagrevaju, došlo je ponovo do isticanja crvene zastave. Krivac je bio Sebastijan Fetel. Ferrarijev vozač je nakon svog 50. kruga, u kom je zabeležio najbolje vreme testiranja do sada 1:20.268, izleteo u drugoj krivini. Na sreću bez posledica, osim što je staza bila prljava, pa je direkcija tražila da se obustavi test kako bi se očistio šljunak.

Prvi put ove sezone i kao zvanični rezervni vozač nekog tima za volan seda Robet Kubica. Poljak je lagano dizao tempo i krug po krug bivao sve bliži vremenu svog klupskog kolege, Sirotkina. Kada se privikao na bolid i uslove, Kubica je uspeo i da obori njegovo vreme postavljenjem kruga sa vremenom 1:21.495, Sirotkinov najbrži krug je bio 1:21.822, a bio je skoro za sekund brži od Strolovog najboljeg rezultata iz prvog dana 1:22.452. Već sad može da se postavi pitanje koliko je Williams napravio dobar potez time što nije postavio Poljaka za zvaničnog vozača ove sezone.

S druge stran, Fetel je nastavio sa nizanjem brzih krugova i postavio ubedljivo najbolje vreme – 1:19.673, što je samo za malo više od pola sekunde lošije od njegovog najboljeg kruga prošle godine, a ovo vreme je postavio na mekim gumama, a prošlogodišnje na ultramekim gumama.

Još jedan loš dan testiranja nastavio se za McLaren. Vandorne je bio na stazi samo u toku pre podneva, dok posle podne nije ni izlazio na stazu. Iz garaže je navljeno da rade na podešavanju bolida i da imaju dosta posla.

Svi timovi su nastavili sa svojim programom osim McLarena, ali još jedan faktor je uticao na uslove na stazi. Nad stazom u Barseloni počeo je da pada sneg. Mercedes, Force India, Toro Rosso i Sauber, izašli su na stazu da vide kakvi su uslovi, ali se nisu dugo zadržali. Posle njih, Kubica je odradio još jedan krug kako bi osetio stazu.

Na kraju dana može se zaključiti da su Mercedes i Ferrari imali najkompletnije izdanje. Imali su podjednak broj krugova, po 91, i jedini su vozili ispod 1:20. McLaren je imao treće vreme, ali je proveo na stazi svega 37 krugova. Maks Ferštapen je imao vrlo aktivno popodne i odvezao je 62 kruga uz četvrto najbolje vreme 1:20:326 samo  hiljaditinku sporiji od McLarena. Renault u rukama Sajnca je imao peto vreme 1:21.212 i odvezao je 65 krugova. Gasli u Toro Rossu odvezao je 76 krugova sa ukupno šestim vremenom 1:21.318, što se  može reći da je još jedan doabr dan za njih i Hondu koja sve više obećava. Kubica je na kraju odvezao 32 kruga uz već pomenut rezultat, a Williams je imao ukupno 84 kruga zahvaljujući Sirotkinu. Force India, Sauber i Haas ostali su na začelju. Okon je odvezao 77 krugova, Leklerk 81, a Magnusen svega 32 kruga. Kako je krenulo, Haas bi mogao da ima najtežu sezonu od kad su ušli u Formulu 1, ali ovo su ipak testovi i još ima dosta vremena za popravni.

Testiranje bi trebalo da se nastavi sutra, ali sve zavisi od vremenskih uslova. Ako sneg nastavi da pada dovodi se u pitanje celokupan nastavak testova ove nedelje.

Dušan Topić

(172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments