1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Da li znate koji je „najzeleniji“ dizel svih vremena? (galerija)
Da li znate koji je „najzeleniji“ dizel svih vremena? (galerija)

Da li znate koji je „najzeleniji“ dizel svih vremena? (galerija)

34.35K
0
Podelite sa prijateljima:

Predstavljamo vam najzeleniji nemački dizel! U poslednjih četvrt veka, priroda je uzela pod svoje ovaj primerak modela Mercedes W 123 300 D, koji je ostavljen i zapušten na ivici šume, toliko da je iz njega čak, počelo da raste drvo.

Čuven po svojoj reputaciji neuništivosti, bež W 123 „Benz“ stajao je u prirodi nedotaknut od strane čovekove ruke decenijama. Ali, izgled vara! Neverovatno: okret ključa vratio je život ovom primerku W 123 i izvukao ga iz zelenog groba. Čak i nakon toliko decenija mirovanja, motor mu je brundao. Snažno i nepogrešivo. Jer njegov motor je zakon!

Mercedes-Benz W 123 ugledao je, premijerno, svetlost dana još 1976. godine, a sa proizvodnih traka je silazio sve do novembra 1985., ako ne računamo karavansku verziju koja je tržišni život okončala januara naredne godine. Čak 2,7 miliona ovih vozila je prodato tokom te decenije proizvodnje, a u celoj paleti W123 modela, najzastupljeniji je bio model sa standardnom dužinom međuosovinskog rastojanja, koji je zabeležio prodaju od 2.375.440 primeraka.

Danas blizu 19.000 primeraka Mercedesa iz W 123 serije, proizvedenih između 1976. i 1986. godine, nosi H registarske oznake, što znači da ova serija predstavlja drugu najpopularniju gamu, sa istorijskim pedigreom u Nemačkoj. Ovaj bež Mercedes je kulturno dobro, iako ne ispunjava kriterijume da ponese H registarske oznake. Barem je u voznom stanju ponovo.

Njegov trenutni vlasnik, Zigi Oberševen, objašnjava kako je automobil dospeo u stanje u kojem je danas: “Prethodni vlasnik je želeo da ga otuđi, pre nekih 25 godina, ali mu se nisu dopali potencijalni kupci, pa je automobil parkirao na svom posedu, tačno ispod drveta, na samom kraju placa! ”

U proleće 2017. godine, njegov sin Tim je poželeo da proda jedan drugi automobil, DKW Munga, ali su kupci zapazili ovaj Mercedes urastao u zelenilo, pa su upitali za cenu. Da bi se dogovor postigao, moralo je da se popiju dve gajbe piva. “Ovakav dizel je potpuno neuništiv, pa čak i benzinske verzije sa karburatorom ili direktnim ubrizgavanjem goriva – one uvek rade”, kaže Oberševen. Doduše, da bi “najzeleniji dizel” upalio, stavljen je nov akumulator, instalacije su napunjene svežom naftom, pa je tek tada novi vlasnik, bez previše nade u pozitivan ishod, okrenuo ključ. Samo je nekoliko sekundi bilo potrebno da redni petocilindraš zabrunda sa puno volje!

Ovaj Mercedes je jedinstvena biocelina. Ispod poklopca prtljažnika, kao i ispod svih lajsni, priroda buja. Bršljan dominira enterijerom, a iz ventilacionih otvora vegatacija navire ka unutrašnjosti prednjeg vetrobranskog stakla. Iz automobila, čak je i drvo izniklo.

“Nakon inicijalnog osposobljavanja Mercedesa, razmišljao sam kako da zaštitim mala stabla, unutar automobila, kako se tokom vožnje kući ne bi oštetila. Mogu samo da vam kažem da je sa kanapima na razvlačenje, sve moguće izvesti”, kaže Zigi. Ne morate biti svetski ekspert da bi zaključili da restauracija ovog Mercedesa nije opcija.

Novi vlasnici su odlučili da zadrže ovaj primerak “Flora Benza”, onakvim kakvog su ga i kupili. Da bi ovo bilo moguće, kreirali su “mokru prostoriju”, pored proizvodne hale, blizu njihove kuće u Bohumu. Zemljište oko automobila je redovno navodnjavano, kako bi biljke unutar vozila, imale idealne uslove za rast i razvoj.

Šta će budućnost doneti nemačkom najzelenijem dizelu? “Pa, možda promotivni paket od strane proizvođača. Ne postoji niti jedna bolja reklama tehničke nepobedivosti Mercedesa, od ovakvog automobile”, naveo je novi vlasnik.

 

(34354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments