1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz A klase – premijera uživo iz Amsterdama (nove informacije)
Mercedes-Benz A klase – premijera uživo iz Amsterdama (nove informacije)
1

Mercedes-Benz A klase – premijera uživo iz Amsterdama (nove informacije)

1.68K
1
Podelite sa prijateljima:

Novi Mercedes-Benz A klase slavi danas u Amsterdamu svoju premijeru.

Bestseler je dočekao svoju zamenu. Model prvenstveno namenjen mlađim kupcima, po proizvođaču, zadržava sve atribute koji mu definišu karakter, ali su zato brojni atributi podignuti na viši nivo. To se prvenstveno tiče komfora, dimenzija i tehnologije.

Jedan od tehnoloških hitova je MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Reč je o jedinstvenom multimedijalnom sistemu koji ima sposobnost da uči zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. U ostale adute se ubrajaju stvari kao što je široki displej visoke rezolucije osetljiv na dodir, displej navigacije sa tehnologijom proširene realnosti, uz inteligentan sistem glasovne kontrole.

Premijera je zakazana za 19h po centralnoevropskom vremenu.

UPDATE:

Tačno u 19 časova po srednjevropskom vremenu, počela je svečanost povodom svetske premijere najzrelijeg kompaktnog automobila današnjice. Upravo tako ga je nazvao, u veoma inspirativnom i maestralno izvedenom petnaestominutnom monologu, povremeno ispresecanom komunikacijom sa MBUX info-zabavnim sistemom, premijerno instaliranom upravo u A klasi, prvi čovek Daimlera Diter Ceče.

Pre same priče o novitetu, Ceče se osvrnuo na veoma uspešnu godinu koja je za nama, i u kojoj je, zahvaljujući najboljim prodajnim rezultatima u premijum segmentu, uspeo da zadrži svoje nezaboravne brkove. Da je epilog bio drugačiji, odnosno da je BMW već ove godine povratio primat u premijum segmentu, zahvaljujući opkladi koja je dogovorena znatno pre isteka 2017., gledali bismo jednog od  najharizmatičnijih likova današnje automobilske industrije, u izdanju bez brkova u kojem nije bio poslednjih četrdeset godina. Zahvaljujući kreativnim kolegama iz Daimlera, videli smo i animaciju u kojoj je glavni protagonista premijere, uz novu A klasu, ali bez svog zaštitnog znaka – gustih brkova.

Ceče je predstavio kratku istoriju A klase od prve generacije do poslednje, upravo predstavljene svetskoj publici. Veoma interesantno je poređenje napravio, uz prikladne kadrove u kojima je prikazana A klasa kroz vreme, sa glavnim karakterom iz filma Neobični slučaj Bendžamina Batona, koji tumači Bred Pit, i u kojem je glavni akter vremenom sve mlađi. Posmatrajući generacije A klase kroz vreme, stiče se utisak da je za metaforu izabran pravi film, jer je evolutivni proces kompaktnog Mercedes-Benza imao upravo takav tok, kako u pogledu spoljašnosti vozila, još i više u putničkoj kabini.

Nakon 620.000 kompaktnih automobila koje je Mercedes-Benz prodao tokom prethodne godine, u ovoj godini se očekuju bolji rezultati, upravo zbog predstavljanja nove A klase, koju je Ceče nazvao “S klasom u manjem pakovanju”. Naime, ovo će biti prvi četvorotočkaš u gami koji će implementirati napredni MBUX info-zabavni sistem, koji se koristi veštačkom inteligencijom, i sa kojom je u par navrata, Ceče imao “mangupske” razgovore.

Zahvaljući korišćenju novog info-zabavnog sistema, zaposleni u Daimleru su, prema rečima prvog čoveka kompanije, počeli novu A klasu da nazivaju “pametnim telefonom na točkovima”. O karakteristikama ovog sistema, nedavno premijerno predstavljenog na Sajmu potrošačke elektronike održanom u Las Vegasu, već smo dosta pisali, a sigurno će biti još reči o njemu. Po prvi put u jednom Mercedesu, naći će se i napredni navigacioni system What3words, o kojem smo takođe letos pisali, a koji na osnovu samo tri jedinstvene reči, naviguje vozilo da egzaktne lokacije, površine 9 kvadratnih metara, bilo gde na planeti. U upotrebi će se po prvi put naći i funkcija produžene detekcije mrtvog ugla, u trajanju od tri minuta nakon parkiranja, a što je ekstremno korisno posebno u gradovima poput Amsterdama, koji se često naziva i “evropskom prestonicom biciklista”. Pored toga, novina je i prikaz puta ispred vozila, u realnom prostoru i vremenu, što je posebno korisno prilikom skretanja, čime se sprečavaju neprijatna iznenađenja, iza ugla. Predstavljena je i telefonska aplikacija koja će omogućiti grupi od troje ljudi, da koristi jedno, zajedničko vozilo, bez upotrebe ključeva, što je još jedan korak ka najsavremenijim trendovima današnjice.

Govoreći o samoj konstrukciji automobile, Ceče je naveo da je torziona čvrstina karoserije unapređena i da se sada A klasa vozi, veoma nalik onome što C klasa pruža vozaču.

Uskoro opširnije o pogonskim sklopovima i ostalim informacijama vezanim za A klasu.

(1676)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TypeS

Jedino je autorepublika izveštavala o a klasi. Bravo!