1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors i Ford nemaju nameru da odustanu od pikapa i terenaca
General Motors i Ford nemaju nameru da odustanu od pikapa i terenaca
3

General Motors i Ford nemaju nameru da odustanu od pikapa i terenaca

216
3
Podelite sa prijateljima:

Električni automobili se čine kao budućnost automobilske industrije, ali američki proizvođači General Motors i Ford očigledno nemaju nameru da se odreknu onoga što donose značajno profitabilniji terenski i pikap modeli. U izveštaju koji je objavio Reuters, navodi se da će prodaja električnih vozila dva najveća američka proizvođača činiti svega 5% ukupne proizvodnje do 2026. godine.

S druge strane, oni će zajedničkim snagama proizvesti oko pet miliona pikapa, terenaca i krosovera navedene godine, ali samo 320.000 električnih proizvoda. Radi poređenja, Tesla je sama prodala preko 365.000 takvih automobila protekle godine.


Ova vest dolazi kao iznenađenje pošto su takve cifre sasvim suprotne od onih koje su predsednici obe kompanije u javnosti iznosile prethodnih godina.

Meri Bara iz General Motorsa je najavila da njena kompanija planira godišnje da prodaje preko milion vozila i da će do 2025. godine investirati oko 20 milijardi američkih dolara u 20 novih električnih modela. Slične izjave je imao i predsednik Forda Džim Heket s ciljem da budžet od 11 milijardi dolara rezultira u 40 novih električnih i hibridnih automobila.

Ipak, teško je ignorisati proizvode na kojima su General Motors i Ford ostvarivali najviše profitne stope tokom prethodnih godina, posebno zato što su cene goriva trenutno na najmnižem nivou u poslednje četiri decenije.

Oba proizvođača su prethodnih godina gotovo eliminisala ponudu automobila, s izuzetkom nekih specijalnih modela kao što su Mustang, Camaro i Corvette. Očekivanja su da će do 2026. godine proizvodnja većih vozila biti oko osam puta veća od „normalnih“ automobila, a čak 93% njih će pokretati benzinski agregata.

Bara i Heket kažu da električni automobili još uvek nisu profitabilni, ali istovremeno ne žele da njihove kompanije zakasne u kategoriji koja privlači sve više kupaca.

Protekle godine je u svetu prodato oko 2,2 miliona električnih proizvoda ili oko 2,5% od ukupnog broja svih vozila. Ipak, ostaje nam da vidimo kako će se epidemija korona virusa odraziti na cene benzina i da li će to igrati ikakvu ulogu u planovima dva giganta.

AutoRepublika

(216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Kako da odustanu kad samo na njima i zarađuju.

Yankee

Kao i vecina drugih proizvodjaca …

moron

„Ljubav je ljubav, a brak je brak“.
Tako je to i u autoindustriji. To je „ozbiljna stvar“. K’o i brak.