1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvodnja VW-a u Nemačkoj u opasnosti zbog štrajkova
Proizvodnja VW-a u Nemačkoj u opasnosti zbog štrajkova
0

Proizvodnja VW-a u Nemačkoj u opasnosti zbog štrajkova

219
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački sindikat IG Metall, zapretio je da će oštetiti proizvodnju Volkswagen grupe ukoliko visoki funkcioneri nastave da blokiraju povišice za nemačke radnike.

IG Metall se razbesneo povodom ponude koju je predložio Volkswagenov menadžment u utorak, za koju sindikat kaže da podrazumeva povišicu za 120.000 zaposlenih u zapadnonemačkim fabrikama, za samo 2,2 odsto u okviru 12 meseci, što je trećina zahtevanog povećanja.

Nakon tri runde jalovih pregovora, više od 20.000 radnika u glavnoj VW-ovoj fabrici u Volfsburgu, napustilo je svoje smene na dva časa, što je prvi štrajk upozorenja u kompaniji još od 2004., saopštio je IG Metall, dodavši da su se hiljade radnika u drugim nemačkim fabrikama pridružile protestima.

„Ukoliko bude neophodno, zaustavićemo polovinu VW grupe“, rekao je šef radničkog saveta, Bernd Osterlo, na skupu u Volfsburgu. „Nećemo oklevati da isplaniramo dodatne štrajkove upozorenja, a oni će se odnositi kako na proizvodnju automobila, tako i proizvodnju komponenti i isporuku motora, menjača i delova unutar čitave grupe.“

Pored zahteva za povećanjem plata od šest odsto, IG Metall takođe nastoji da uvede unapređenja u Volkswagenovu, korporativnu penzionu šemu, kao i da zaposli pripravnike da bi se lakše izborilo sa transferom ka električnim vozilima i tehnologiji autonomne vožnje.

Međutim, VW se suočava sa milijardama troškova i kazni u vezi sa dizel skandalom, kao i sa ogromnim investicijama, tako da je odbacio zahteve i pozvao na dogovor oko plata sa „u smislu proporcije“.

Portparol kompanije je izjavio da ne očekuje da će potonja dešavanja uticati na obavezne isporuke, bez daljeg elaboriranja.

Problem sa povišicama u VW-u, koincidira sa nastojanjima IG Metalla širom Nemačke, da uvede povećanje od 8 odsto na plate 3,9 miliona radnika u Nemačkoj, u oblasti metalurgije i građevinske industrije.

Hiljade radnika je juče započelo drugi dan dvadesetčetvoročasovnih štrajkova, koji su takođe pogodili i Daimler i Porsche.

 

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments