1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen Passat GT za američko tržište (2019.)
Volkswagen Passat GT za američko tržište (2019.)
0

Volkswagen Passat GT za američko tržište (2019.)

563
0
Podelite sa prijateljima:

“Kasno Marko na Kosovo stiže“

Kao većina proizvođača, Volkswagen na američkom tržištu je suočen sa velikim padom prodaje automobila. U najezdi krosovera, terenaca i pikapa, čini se da čak i daleko poznatiji proizvođači imaju problem da pronađu kupce, što stavlja u još veću dilemu one slabije igrače kao što je Volkswagen. Neki rivali, poput Chryslera, su se već povukli dok su drugi najavili povlačenje. Volkswagen se nada da neće morati pratiti isti potez predstavljenjem sportske GT verzije Passata na ovogodišnjem Salonu automobila u Detroitu.

Kratka istorija

Passat se prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama još od samog nastanka ovog automobila tokom ranih 1970-ih godina, a u početku je bio poznat kao Dasher. Sve do 2011. godine nemački proizvođač vozila je uvek imao veoma limitiranu prodaju i pored dugačke liste pokušaja da to promeni. U jednom momentu ona je pala na samo 11.000 vozila na godišnjem nivou, dok su neki rivali, pre svega Toyota Camry i Honda Accord, redovno prelazili cifru od preko 400.000 vozila. A onda se Volkswagen dao na posao i 2012. godine predstavio veći i moćniji Passat, specifično kreiran za američke kupce, koji nije delio ništa sa evropskim rođakom osim oznake. Iako je prodaja u jednom momentu dostigla cifru od 117.000 vozila, ona je prethodne godine pala dvostruko, pa se Nemci nadaju da će novi lider po imidžu promeniti situaciju.

Dizajn

Ovo nije prvi put da se američka publika sreće sa ovim automobilom i on je prvi put viđen kao koncept pre dve godine na Salonu automobila u Los Anđelesu. GT se od tada promenio veoma malo i uglavnom donosi iste promene. Zasnovan je na standardnom Passatu R-Line, a zatim je dobio sportske branike i masku hladnjaka inspirisanu onom na Golfu GTI, plus standardne LED farove. Bez obzira koju boju kupac izabere (u izboru su bela, svetlo siva, tamno siva i crna), GT dodaje i krov u crnoj boji, mali spoiler i crnu lajsnu po dužini vozila. Zadnji deo odlikuju zatamljena svetla, ali za njih kupac mora da doplati ekstra ako ih želi u LED stilu, dok su standardne felne 19-inčne. Na taj način GT će se značajno razlikovati od jedinog drugog Passata u ponudi sa V6 motorom, SEL Premium, koji cilja na kupce koji žele luksuzniji stil.

Enterijer

I po pitanju enterijera, Volkswagen se vodio strategijom “manje je više“ pa samim tim on se ne razlikuje u većoj meri u poređenju sa ostalim Passatima u ponudi. Glavna inspiracija je bio GTI i to se može oučiti u stilu kontrolne table i sedišta. Standardan monitor je 6,3-inčni i preko njega vlasnik može da poveže svoj mobilni telefon na Apple CarPlay i Android Auto funkcije. Satelitski radio je takođe standardan kao i pretplata za prva tri meseca, posle čega je vlasnik dužan da ugovorom plati narednih devet meseci. Volkswagen smatra da Passat već ima jedan od najkvalitetnijih enterijera u klasi i da veće promene i nisu potrebne.

Mehanika

Passat GT pokreće 3,6-litarski motor od šest cilindara koji razvija 280 ks i 350 Nm obrtnog momenta dok se snaga prenosi na prednje točkove preko šestostepenog automatskog menjača. On nije pretrpeo nikakve promene u poređenju sa SEL Premijumom što znači da ubrzanje do 100 km/h iznosi 5,8 sekundi uz maksimalnu brzinu limitiranu na 195 km/h. Ostatak ponude i dalje pruža 1,8-litarski turbo motor sa 172 ks i 250 Nm obrtnog momenta.

Zaključak

Početna cena od 29.940 dolara je jedna od najnižih u klasi, a primera radi za jednako opremljenu Toyotu Camry XSE sa takođe V6 motorom je potrebno izdvojiti čak 6.000 dolara više. Međutim, Volkswagenov predstavnik donosi samo kozmetičke promene dok se japanski gigant potrudio da unapredi ogibljenje i kočnice. Ipak, Passat je jedan od retkih takozvanih „mid-size“ sedana još uvek dostupnih sa V6 motorom u vreme kada je većina konkurenata prešla na manje turbo motore. GT sigurno neće povećati razočaravajuću prodaju Passata, ali je ipak solidan potez.

Zoran Tomasović

 

 

(563)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments