1. Home
  2. Sport
  3. Tijeri Nuvil pobedio u Australiji uprkos kišnom „paklu“ u nedelju
Tijeri Nuvil pobedio u Australiji uprkos kišnom „paklu“ u nedelju
0

Tijeri Nuvil pobedio u Australiji uprkos kišnom „paklu“ u nedelju

135
0
Podelite sa prijateljima:

Tijeri Nuvil je osvojio svoj četvrti WRC reli u 2017. u finaleu sezone u Australije.

Belgijanac je uspeo da se izbori sa pravim potopom finalnog dana i trijumfuje na Kennards Hire Rally Australia u Hyundaiju i20, sa 22,5 sekundi prednosti. Na taj način je osigurao vice-šampionsku poziciju, treći put u poslednjih pet godina.

 

Jari-Mati Latvala se slupao u Toyoti Yaris u finalnom brzincu, što ga je skinulo sa drugog mesta. Njegov izlazak je promovisao Ota Tanaka na drugu poziciju u Ford Fiesti, dok se Hejden Padon popeo na finalno mesto na podijumu u još jednom i20.

Šampion u konkurenciji vozača, Sebastijen Ožije, bio je najbrži u finalnom brzincu, te je na taj način osvojio pet bonus poena u svojoj Fiesti. Tanak je uzeo četiri poena, dok je Esapeka Lapi bio treći najbrži u brzincu (Toyota Yaris). Andreas Mikelsen i Kris Mik su uzeli dva, odnosno jedan poen.

Finalni dan je bio dramatičan. Tijeri Nuvil je uspeo da „preživi“ i obezbedi drugo mesto u generalnom plasmanu. Belgijanac je u finalnu etau ušao sa 14,7 sekundi prednosti.

Međutim, vozač Hyundaija je doživeo dramatične momente kada su se sredinom etape otvorila vrata na automobilu, da bi ih Nuvil zatvorio pri približavanju krivini.

U ranijoj fazi relija u nedelju, intenzivan pljusak je zapretio da napravi haos. Krejg Brin se prevrnuo u Citroenu, a njegov timski kolega Stefan Lefevr je udario u drvo. Na svu sreću, niko nije bio povređen.

U tim trenucima, vođstvo od 20 sekundi u kojem je uživao Nuvil, bilo je prepolovljeno od strane nadirućeg Latvale, nakon što je kiša prestala. Belgijanac je ipak odgovorio na adekvatan način, dok je Finac doživeo peh.

„Očigledno je da nam je izmakao šampionat, ali smo obezbedili drugo mesto danas, što nam daje ogromnu motivaciju za sledeću sezonu“, rekao je Nuvil. „Bilo je varljivo finalnog jutra i nismo želeli previše da rizikujemo, tako da je ostvarivanje četvrte pobede u sezon fantastičan osećaj.“

Ožije, koji je zajedno sa Andreasom Mikelsenom morao da pronađe novi tim kada je Volkswagen izašao iz WRC avanture pre godinu dana, ostao je nem u vezi sa planovima za 2018.“

Mikelsen, koji je vodio na australijskom reliju pre nego što je odustao zbog dvostrukog pucanja pneumatika, ubeđen je u osvajanje titule naredne godine sa Hyundaijem.

Priredio: Pavle Barta

Fotografije: WRC

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments