1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkswagen grupa planira investiciju od 70 milijardi evra!
Volkswagen grupa planira investiciju od 70 milijardi evra!
0

Volkswagen grupa planira investiciju od 70 milijardi evra!

265
0
Podelite sa prijateljima:

Nadzorni odbor Volkswagen grupe diskutuje o petogodišnjem investicionom planu koji podrazumeva ulaganje od više od 70 milijardi evra! Cilj je transformacija nemačkog giganta u vodećeg proizvođača električnih automobila, javlja Rojters.

Očekuje se da odbor odobri razvoj i finansije u petak. Investicije će najverovatnije biti implementriane u periodu između 2018. i 2022. godine.

Kompanija, koja se bori sa redukovanjem radne snage, troškovima u primarnim automobilskim sektorima i okretanjem lista nakon dizel skandala, nije želela da komentariše obim planiranog budžeta.

Volkswagen je saopštio da će investirati više od 20 milijardi evra u tehnologije elektropogona do 2030., uključujući i troškove razvoja više od 80 novih elektrifikovanih modela do 2025 u unapređenim fabrikama.

Nemački gigant je u utorak takođe saopštio da planira da potroši 10 milijardi evra do 2025., na razvoj i proizvodnju električnih i „plug-in“ hibridnih vozila u Kini, da bi bio u skladu sa sve strožijom ekološkom regulativom na najvećem tržištu. Pri prethodnom zaokruživanju budžeta pre godinu dana, VW se obavezao da će skresati ukupne troškove vezane za fabrike, opremu i tehnologiju na 6 odsto od prodaje automobila do 2020., sa 6,9 odsto 2015.

Pre izbijanja čuvenog dizel skandala, VW nije bio kompanija koja je posebno „mirisala“ električna vozila i tehnologiju autonomne vožnje. Međutim, sve se promenilo u međuvremenu, tako da je nemački gigant obećao da će u ponudu staviti električnu verziju svakog od 300 modela koji se proizvode u okviru grupe.

Troškovi mereni u milijardama dolara očekuju VW zbog „dizelgejta“, a tenzija je podignuta zbog odnosa profita i radne snage, kao i centralne kontrole i autonomije 12 marki.

Neimenovani izvori su javili Rojtersu da menadžeri iz VW marke, kao i sindikati, žele da neutrališu konkurentnost Škode, te da deo proizvodnje izmeste iz Češke u Nemačku, uz to što će Česi morati da plaćaju više za licencu koju imaju za tehnologiju.

Funkcioneri i lideri radničkih saveta takođe nisu jedinstveni u pogledu toga gde će električni modeli biti proizvođeni. Problem je vezan i za resurse, a sve je zakomplikovano jakim uticajem Donje Saksonije, matične federalne jedinice Volkswagena i drugog po veličini vlasnika akcija. Tu je ujedno locirano šest od deset fabrika kompanije u Nemačkoj.

 

(265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments