1. Home
  2. Vesti
  3. Vozeći Porsche na nemačkom autoputu “zaradio” kaznu od 38.500 evra
Vozeći Porsche na nemačkom autoputu “zaradio” kaznu od 38.500 evra

Vozeći Porsche na nemačkom autoputu “zaradio” kaznu od 38.500 evra

4.33K
6
Podelite sa prijateljima:

Preskup izlet

Švapskim autoputem se bezbrižno kretao sportski automobil marke Porsche, neposredno pre nego što je osobu za  volanom istog, zaustavila lokalna policijska patrola. Kao rezultat izvršene kontrole vozila i prateće dokumentacije, vozač je optužen zbog sumnji usmerenih ka utaji obaveza prema saveznom budžetu Nemačke u iznosu od čak 38.500 evra.

Naime, kao što je u petak objavila carinska ispostava, organi reda su u petak na državnom drumu broj A96 u pokrajini Baden-Virtemberg zaustavili vozilo kojim je upravljao vozač iz Irske, a koji ove godine slavi pedeset prvi rođendan. Ceo problem je nastao tako što se vozač legitimisao državljaninom Irske, dok je Porsche nosio registarske tablice susedne Švajcarske, što je bilo dovoljno da Irac bude optužen za izbegavanje plaćanja uvoznih dažbina.

Ovo posebno stoga što nesrećni vozač nije bio u prilici da pokaže carinsku deklaraciju, već je naveo da Porsche pripada njegovom prijatelju koji mu je automobil pozajmio kako bi se „provozao“. Kao rezultat svega, carinska uprava je inicirala predistražni postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti vozača koji je navodno (i verovatno) izvršio povredu carinskih propisa Nemačke.

Istovremeno, celokupan iznos obaveze prema carinskoj upravi se smatra dospelim, baš kao i kazna koju će nesretni Irac morati da izmiri.

Iz nemačke carine stižu ponovljena obaveštenja ili možda bolje reći, upozorenja koja govore o tome da je dozvoljen ulaz vozilima registrovanim u zemljama koje nisu članice Evropske unije, ali samo u slučaju da se vlasnik nađe za upravljačem takvog automobila. Ukoliko neko drugi provoza “ljutu mašinu” nemačkom teritorijom, a vozilo nije s tablicama neke od EU zemalja, moraju se obaviti carinske formalnosti.

Inače….

AutoRepublika

(4334)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
xtrimi

Ček bre, ja pozajmio vpzilo od prijatelja i otišao u Luksemburg. Policija u DE me zaustavila i ništa nisu rekli.

Renault Terminator

Svabo ne jebe iznenadjenja…

Balkanboj

Koliko znam istl je propis i ovde. Carinski prekršaj. Ja svoj CG automobil u Srbiji ne mogu nikome pozajmiti a da nisam prisutan u istom. Ni sa ovlašćenjem. Čak ga policija i carina mogu oduzeti (koliko sam upoznat sa propisima).
E sad, cenim da je greška dotičnog ta što nije imao ovlašćenje vlasnika da upravlja vozilom u inostranstvu. Jbga. Skupa greška.

Yankee

Koja je svrha nekome pozajmiti auto ako se pri tom moras voziti u autu svaki put kad ta osoba vozi?

Balkanboj

@Yankee U svojoj državi možeš pozajmiti automobil kome hoćeš. Uz ovlašćenje za upravljanje. Pod carinskim prekršajem se misli na osobu koja vozi automobil sa stranim reg tablicama a nije državljanin te države gde je taj automobil registrovan. Smatra se da je kupio automobil a nije uradio (prijavio) uvoz automobila u cilju izbegavanja plaćanja carine i poreza na uvoz vozila. Dakle, u svojoj matičnoj državi možeš pozajmiti automobil ali taj prijatelj ne može sa njim putovati u inostranstvo. Isto tako ti u svojoj državi gde imaš prijavljen boravak, državljanstvo, ne smeš voziti automobil prijatelja koji je registrovan u nekoj drugoj državi… Pročitaj više »