1. Home
  2. Vesti
  3. Nećemo se nagledati JLR konceptnih vozila
Nećemo se nagledati JLR konceptnih vozila
0

Nećemo se nagledati JLR konceptnih vozila

259
0
Podelite sa prijateljima:

Jaguar Land Rover je umoran od borbe sa kradljivcima dizajnerskih rešenja. Nije ni čudo, Jiangling Landwind X7 izgleda bezmalo potpuno identično kao i Range Rover Evoque. Na ovakav bezobrazluk, JLR nije mogao da odgovori na adekvatniji način, nego pokretanjem sudskog procesa protiv kineskog proizvođaća automobila, rizikujući time loš imidž na jednom od najvećih svetskih tržišta.

Kako bi izbegao ovakve situacije u budućnosti, rukovodeći kadar JLR je došao na ideju da primeni strategiju koja nije tako radikalna, kao u slučaju pravosudne reakcije na kopiranje Range Rover Evoque, a ipak bi trebala da bude delotvorna.

Naime, šef odeljelja dizajna u okivru JLR, Geri Mekgovern je izjavio da će “kompanija biti vrlo oprezna sa predstavljanjem svojih konceptnih verzija, u budućnosti. Ovaj pristup će biti primenjen sa ciljem da, pre svega, onemogućimo konkurenciji da ima dovoljno vremena da kopira naša dizajnerska rešenja”. I zaista, nekako neprimetno za javnost, se provukla činjenica da je, svetski hit Range Rover Velar, ugledao svetlost dana u finalnoj formi, i to direktno pred očima publike. Prisetite se, koncepta koji bi najavio finalni izgled Velara, nije bilo.

“Za uspehe koje beleži naša kompanija, u velikoj meri, zaslužan je i sam dizajn, kao i inženjering rešenja. Stoga, duboko verujemo da je to nešto što moramo da zaštitimo, do krajnjih granica, na svim tržištima na kojima nastupamo” – dodao je on.

Plan Jaguar Land Rovera da izbegne prikazivanje konceptnih vozila jeste pomalo rizičan, jer time kompanija ostaje uskraćena za sagledavanje reakcija publike na osnovne pravce razvoja dizajna. Pored toga, ovakva strategija deluje i pomalo ekstremno, jer produkcijski modeli mogu biti predmet krađe dizajna, svejedno. Ipak, ukoliko ovakav pristup pravi i najmanju razliku u uspešnosti kompanije, i smanjenju troškova za pokretanje i vođenje sudskih sporova, onda on ima opravdavanje, barem u najvećoj meri. Još i više zvuči opravdano, ako se samo prisetimo slučajeva kopija dizajna sledećih zvučnih modela: Smart Fortwo, BMW X5 i Honda CR-V.

 

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments