1. Home
  2. Vesti
  3. Sledeće generacije konvencionalnih Audija dobijaju za broj veće oznake
Sledeće generacije konvencionalnih Audija dobijaju za broj veće oznake
0

Sledeće generacije konvencionalnih Audija dobijaju za broj veće oznake

2.83K
0
Podelite sa prijateljima:

Audi A4 će se u sledećem pokolenju zvati Audi A5, pošto će modeli s četiri prstena i parnim brojevima u nazivu, biti upotrebljavani za označavanje električnih verzija. Međutim, i kod budućeg, da kažemo Audija A4 (iako će promeniti oznaku – još se na to nismo navikli), ostaje implementiran uzdužno pričvršćen motor s unutrašnjim sagorevanjem, ali uz prednji pogon.

Razumno je očekivati debi nove generacije Audija A4 u kasnijem delu godine, a u ovom trenutku i nema previše informacija o njemu. Sada prenosimo pisanje britanskog AutoExpressa koji je doneo neke, doduše nezvanične, novine na ovu temu.

Najvažniji od svih abrova koje preneše Ostrvljani, svakako je taj koji otkriva opisanu promenu u nomenklaturi ove limuzine i karavana, a isto se odnosi i na izvođenja u formi kupea, kabrioleta i sportbacka. To u prevodu znači da će i sadašnji A6 dobiti indeks A7.

Novi A5 bi trebalo da dobije elegantniji stil s manje oštrih ivica koje viđamo na primercima iz aktuelnog portfelja. Međutim, na ovu temu može samo da se nagađa jer još ne videsmo ni primerke oblepljene maskirnim trakama. Slična priča je i s enterijerom, ali je tu već verovatno da ćemo videti viseći displej umesto klasičnog instrumentacionog panela kakav je sada aktuelan.

Novitet ostaje utemeljen na platformi MLB i biće sklapan sa dizel i benzinskim motorima. Benzinci će biti postrojeni oko dvolitarske mašine s indeksom EA888, a ona ima čast da pokreće i druge brojne modele koncerna Volkswagen, uključujući Octaviju i Golf.

Ipak, motor će biti značajno osavremenjen, pa bi trebalo da dobije novi sistem varijabilnih lopatica u turbo punjaču kako bi se unapredio odziv na pritisak papučice gasa, a nov će biti i sistem za ubrizgavanje goriva koji će raditi pod intenzivnijim pritiskom. Očekuje se i implementacija sistema lakog hibrida na naponu od 48 volti, i to počev od uvodne verzije. Kod modaliteta s više prestiža, biće ponuđena i tehnologija PHEV.

Takođe dvolitarska jedinica ostaje glavna i kod dizel novajlije. Ali, očekivanja su da ona neće biti toliko tražena kao donedavno. Nema informacija o tome da li ćemo u ovom modelu i ubuduće viđati šestocilindarske motore, ni benzinske, a ni dizel.

Naravno, sportsko izdanje S5 će imati više izgleda da dobije i motor sa šest cilindara, ali ni to nije izvesno. Da li će budući S5 nuditi dizel motor, ili će se Audi vratiti benzincima u ovoj tržišnoj niši, još uvek se ne zna. Isto tako, samo možemo da nagađamo koja će pogonska jedinica imati tu čast da do ekstaze dovodi vozače top verzije modela, onog s (istorijskom) oznakom RS4.

Ako „performantni delija“ dođe s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, vrlo je moguće da će to biti jedan od poslednjih Audija sa bilo čime osim s potpuno električnim pogonom, jer proizvođač automobila želi da prestane sa lansiranjem novih konvencionalno pogonjenih automobila, i to već do 2026. godine.

Moguće je da će Audi da ponudi i čisto električno verziju. Britanci nagađaju da bi takva odluka u slučaju karavana, mogla da donese veliku prednost ovim Bavarcima na tržištu. Svi rivali koji su ponudili baterijska izdanja, učinili su to kod sedana, pa se navode primeri u vidu limuzina po imenu BMW i4 i Tesla Model 3. A onda opet, trebalo bi znati i da platforma MLB ne podržava konstrukciju čisto električnog četvorotočkaša.

Sveukupno, nekarakteristično je malo relevantnih podataka o važnom novitetu koji uskoro stiže na tržište.

AutoRepublika

(2827)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments