1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi R8 RWS (2018.)
Audi R8 RWS (2018.)
0

Audi R8 RWS (2018.)

401
0
Podelite sa prijateljima:

“Lamborghini za plići džep“

Audi je bio veoma aktivan na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu. Pored nekoliko zanimljivih koncepata, kompanija je predstavila i veliki broj specijalnih verzija već postojećih modela, a najpoznatiji od njih je R8. Ovaj superautomobil, koji je do sada bio dostupan samo sa pogonom na sva četiri točka, od sledeće godine će moći da se kupi i sa pogonom na samo zadnje točkove. Na taj način R8 je pratio strategiju “blizanca“ Lamborghini Huracana LP 580-2 i odlučio da veća ponuda može samo da zadovolji veći broj kupaca.

Kratka istorija

Dok je Audi uvek nudio visoku paletu modela svih dimenzija i cenovnog ranga, kompanija se nikada nije mogla pohvaliti sa pravim superautomobilom koji bi konkurisao italijanskoj egzotici. Na njihovu sreću, Audi je 1998. godine postao vlasnik Lamborghinija i dve kompanije su brzo počele da rade na novom modelu. Prvi prototip je bio gotov do 2003. godine pod LeMans oznakom, da bi ime promenjeno u R8 po čuvenom trkaču iz LeMans serije. R8 se zvanično pojavio u prodaji 2006. godine i mehanički je u velikoj meri bio zasnovan na Lamborghini Gallardu.

Zahvaljujući svom egzotičnom dizajnu i moćnom V10 motoru, R8 je preko noći postao hit i 2008. godine je prodato rekordnih 5.656 primeraka širom sveta. Od tada prodaja je postepeno padala, iako je kompanija debitovala osveženu verziju pre dve godine. Audi se nada da će veći izbor mehanike biti dovoljan da se privuku mnogi kupci koji u prošlosti nisu želeli proizvod nemačkog proizvođača vozila.

Dizajn & enterijer

Iako RWS (“rear wheel standard“ ili u prevodu “standardan pogon na zadnje točkove“) nije nov automobil i ne donosi osveženi ili novi dizajn, Audi se potrudio da ponudi neke male, ali dovoljno velike dizajnerske promene sa kojima bi se razlikovao u poređenju sa modelom sa pogonom na sva četiri točka. Najveća promena je uočljiva u prednjem delu automobila sa velikom crnom maskom hladnjaka i jednako velikim crnim detaljima na svakoj stranici branika. Slična situacija se može primetiti i u zadnjem braniku, da bi se crni detalji završili na 19-inčnim felnama. Audi kaže da je inspiracija za tako nešto bio legendarni R8 LMS GT4 trkač, što je ujedno bio i cilj nemačkog giganta. Kupci mogu da izaberu i trkačke trake na haubi, krovu i vratima gepeka i da ih instaliraju po svojoj želji.

Promene u enterijeru su značajno manje i odnose se na sportska sedišta, nego drugačiji izbor kože i malu pločicu sa serijskim brojem. Kao i kod standardnog modela, kupac može da bira između kupea i kabrioleta (Spyder).

Mehanika

Prvi čovek Audi Sporta Stephen Winkelmann je izjavio da je RWS razvijen za sve one koji vole da uživaju u vožnji, a sa V10 motorom i pogonom na zadnje točkove vozač dobija identičan koncept kao i kod R8 LMS programa – samo što je ovaj put legalan za uličnu upotrebu. RWS pokreće identičan 5,2-litarski motor sa 532 ks i 540 Nm obrtnog momenta, dok moćnija verzija od 602 ks i 560 Nm obrtnog momenta neće biti ponuđena. Zahvaljujući pogonu na zadnjim točkovima, RWS je izgubio 50 kg na težini i ona sada iznosi 1.590 kg. To znači da on razvija 335 ks po toni dok model sa pogonom na sva četiri točka razvija 324 ks po toni. I pored niže mase, RWS zaostaje po performansama. Najavljeno ubrzanje do 100 km/h za 3,6 sekundi je za 0,2 sekunde sporije, a oba modela imaju identičnu maksimalnu brzinu od 319 km/h.

Zaključak

Audi planira da proizvede samo 999 primeraka i već sada prima narudžbe. U vreme pisanja ove priče je objavljena cena samo za britansko tržište, gde je potrebno izdvojiti 110.000 funti (oko 122.000 evra) za kupe, odnosno 119.000 funti (oko 132.000 evra) za kabriolet. Kompanija već sada prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima na proleće. Dok RWS sigurno neće značajno povećati prodaju, Lamborghini nam je pokazao u prošlosti da postoji veliki broj kupaca koji su spremni da plate više za manje da bi dobili dinamičniju vožnju. Nema sumnje da će i Audi dobiti identične rezultate.

Zoran Tomasović

(401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments