1. Home
  2. Vesti
  3. Štrajk će za automobilske proizvođače biti kobniji nego što se mislilo
Štrajk će za automobilske proizvođače biti kobniji nego što se mislilo
0

Štrajk će za automobilske proizvođače biti kobniji nego što se mislilo

87
0
Podelite sa prijateljima:

Ušli smo u petu sedmicu štrajka američkog sindikata UAW (United Auto Workers) protiv General Motorsa, Forda i američke divizije Stellantisa. I dok se u početku činilo da će dve strane brzo pronaći zajednički jezik, štrajk se na kraju proširio do te mere da je trenutno stopirana proizvodnja nekih veoma profitabilnih modela, kao što su Ford SuperDuty i Chevrolet Silverado.

Eksperti sada kažu da bi štrajk mogao da ima veoma velike posledice za obe firme na dugogodišnjem nivou. Naime, General Motors i Ford su odvojili poveće sume novca za budući razvoj električnih modela, ali se kasa prazni iz dana u dan. Prepostavlja se da su obe firme izgubile više od 500 miliona dolara tokom proteklih mesec dana. General Motors trenutno dnevno gubi oko 21 milion dolara zbog štrajkova, a Ford čak 50 miliona „zelembaća“.

Razlog zašto je Ford u daleko lošijoj poziciji leži u fabrici u saveznoj državi Kentaki, gde se spomenuti kamionet pod imenom SuperDuty proizvodi. Reč je o najprofitabilnijoj automobilskoj fabrici u svetu i svake godine sa trake siđu vozila u vrednosti od preko 25 milijardi dolara ili čak 48 hiljada najmanjih zelenih novčanica u minutu.

Kada sagledamo o kakvim brojkama je reč, mnogi se pitaju zašto dve firme ne prihvate zahteve zaposlenih, ali situacija naravno nije tako jednostavna. Predstavnici Forda su već izjavili da su ponudili maksimalno moguće uslove, koje je sindikat odbio, i da će u protivnom poslovati u gubitku u skorijoj budućnosti. Drugi najveći američki automobilski proizvođač kaže da je razvoj noviteta na struju izuzetno skup i da će u bliskoj budućnosti cela njegova ponuda biti takva.

U prevodu na neki jednostavniji jezik, firma je trenutno jako profitabilna, ali taj novac mora biti investiran u budućnost ako Ford želi da prati korak sa inostranim rivalima. Firma je ranije bila spremna uložiti 3,5 milijarde dolara u novu fabriku za proizvodnju baterija u saveznoj državi Mičigen, ali je stopirala dalja investiranja dok se ne reši problem sa sindikatima.

UAW naravno gleda situaciju iz drugog ugla. Oni tvrde da „glavonje“ u obe firme dobijaju više nego velike bonuse, a pri tom nisu spremni isplatiti radnicima „fer plate“. Jedan od glavnih zahteva sindikata je bio taj da se budući električni automobili proizvode baš u Sjedinjenim Američkim Državama umesto u Meksiku ili Kini. General Motors i Ford nisu još uvek spremni na takav potez, uz tvrdnju da je razvoj vozila na struju izuzetno skup i da moraju da balansiraju troškove tako što će ih praviti u nekoj državi gde je radna snaga pristupačnija.

UAW je zahtevao i dvostruko veću satnicu, bolje beneficije, dodatne prihode kako troškovi života rastu i na kraju radnu sedmicu od samo četiri dana. Sa druge strane, General Motors i Ford su odbili da radna sedmica traje kraće od pet dana, uz povećanje plate za 25%, a na ostale uslove su pristali.

Bilo kako bilo, ni jednoj strani nije u interesu da štrajk traje pošto je u UAW na gubitku (svima radnicima koji štrajkuju plaćaju plate iz sopstvenog džepa), pa je za očekivati da će dogovor na kraju biti postignut.

AutoRepublika

(87)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments