1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz S klase – 5 tehnologija za ostanak na automobilskom prestolu
Mercedes-Benz S klase – 5 tehnologija za ostanak na automobilskom prestolu
1

Mercedes-Benz S klase – 5 tehnologija za ostanak na automobilskom prestolu

4.89K
1
Podelite sa prijateljima:

Neki automobili služe samo za prevoz od jedne do druge tačke. Prevozno sredstvo. Ništa više od toga. Međutim, ima i modela koji imaju kultni status. Oni uspostavljaju trendove, postavljaju temelje, ustoličavaju se kao nedodirljivi kult za konkurenciju. Prepoznajete li o kome pričamo – Mercedes-Benz S klase!  Pročitajte o pet novih tehnologija za modelnu 2018. godinu, i razmislite koje su šanse konkurentskim modelima.

Energizing Comfort Control

Energizing Comfort Control  predstavlja jednu od najinventivnijih i „najluđih“ tehnologija instaliranih u nekoj serijskoj verziji automobila, za koju smo čuli do sada. Smisao sistema se pronalazi u želji proizvođača da maksimalno udovolji užitku vozača i svih putnika. Naime, ovaj sistem objedinjuje kontrole klima I muzičkog uređaja, grejanje sedišta, programe za masažu, ambijentalno svetlo, kao i prikladne mirisne arome. U ponudi će biti ukupno šest programa — Svežina, toplina, vitalnost, užitak, komfor i trening. Svaki od ovih programa imaće svoju muzičku lisltu, miris i krajnji cilj. Na primer, program za vitalnost kombinuje živahnu muziku I aktivira vaše mišiće uz odgovarajuću energetsku masažu. Ambijentalno svetlo se uklapa u ugođaj izbor jednog od raspoloživa 64 tona osvetljenja, koje najviše prijaju uz inicirano raspoloženje Šta reći? Čista avangarda kralja klase!

Intelligent Drive

Tehnologija koja se koristi za ugradnju u putničke automobile je veoma široka. Dok uživate u Energizing Comfort Control, vaša S klasa će vas voziti potpuno samostalno na određenim deonicama putovanja. Ovo se postiže novim sistemom poluatonomnog upravljanja vozilom koji počiva na unapređenom radarskom sistemu, kamerama I softveru koji će biti ugrađen u ovaj model za 2018. godinu. Kako sistem funkcioniše u praksi? Luksuzni automobili su mnogo više od upravljanja, ubrzavanja i kočenja bez učešća vozača. Ovaj automobil će prilagođavati brzinu i na osnovu informacija iz navigacionog sistema. Menjaće saobraćajne trake, potpuno samostalno. Nije to još potpuno autonomna vožnja, ali je i te kako dobar uvod u budućnost. Nije li S klasa uvek bila to?

Race Start

Pretpostavljamo da niste ni očekivali ovu tehnologiju u automobilu težem od 2 tone. Ali, u AMG modelima, svakako će biti na raspolaganju i funkcija Launch Control, koja omogućava takav prirast sile na pogonskim točkovima koji će omogućiti najbolji mogući rezultat u pogledu ubrzanja, iz mirovanja. Proizvođać tvrdi da će primena ove tehnologije omogućiti modelu S 63 4Matic+ da doleti do stotke za samo 3,5 sekundi. Ne zaboravite, S klasa je glomazna i teška limuzina kojoj su komfor i luksuz na prvom mestu.  Jednostavno, pritisnete taster do programa Sport ili Sport+, istovremeno pritiskajući pedalu kočnice, dodate gas, i kompjuter odradi ostatak za vas. Valteri Botas postaje I prosečan penzioner za volanom nove S klase.  Ručno izrađeni AMG V8 vas, pa možemo reći, katapultira iz mesta, a zahvaljujući I primeni ove tehnologije.

Curve-tilting

Ova tehnologija je takođe instalirana isključivo u AMG liniju modela S klase. Stvorena je sa ciljem maksimizovanja komfora putnika na velikim brzinama. Njena funkcija je da neutrališe dejstvo G sila koje je snažno prilikom brzih prolazaka kroz krivine. Naime, karoserija S klase se u krivinama uvija do 2,65 stepeni, umanjujući na taj način dejstvo bočnih, lateralnih sila, na putnike. Možete da zamislite koliko ovo doprinosi stabilnosti, rasterećuje vozača. Ova funkcija je aktivna u rasponu od 15 – 170 km/h. Funkcioniše tako što kamera, instalirana na nosu automobila, prepoznaje neravnine i krivine, i prilagođava oslanjanje unapred, kako bi vožnju učinio što bezbednijom I udobnijom.

Variable All-Wheel Drive

Novi S 63 4Matic+ u paketu standardne opreme poseduje pogon na sve točkove, naravno. Međutim, ovaj sistem I onaj koji se ugrađuje na „običnoj“ S klasi su sve, samo ne isti. Ovde je pogon, odnosno raspodela sile po osovinama promenljiv, odnosno prilagođava se konstantno novonastalim situacijama u saobraćaju. Ova tehnologija omogućava prenos sve sile samo na jednu osovinu, po potrebi. Sam prenos i izmena pogonske sile sa jedne osovine na drugu, za vozača je neprimetan proces. U prevodu, ovo znači da S 63 može da uposli konjicu od 603 grla podjednako na sve točkove (recimo u uslovima planinske vožnje), a već sledećeg trenutka, ponašaće se kao vozilo sa pogonom na zadnjoj osovini.  Ovo je moguće zahvaljujući tehnologiji elektromagnetskog kvačila koje se stalno prilagođava novonastalim uslovima u saobraćaju I sledstveno prilagođava postavke uslovima.

S klasa nas je naučila nešto do sada.

ONO ŠTO NA PAPIRU ZVUČI SJAJNO – U STVARNOSTI FUNKCIONIŠE JOŠ MNOGO BOLJE.

Izvor: Digitaltrends.com

(4889)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
hercegovac

S klasa je uvijek bila predvodnik sa inovacijama u limuzinskoj izvedbi automobila, ali za sve potrebe jednog vozaca dovoljna je i E klasa, tako da S klasu vidim u diplomatskom voznom parku.